Als we later terugkijken op de jaren ’10 van de 21e eeuw, hoe zouden we dat decennium dan noemen? Misschien wel het Tijdperk van de Apps, de handige en vaak amusante musthaves op onze telefoons en tablets. Ze zijn er voor je werk, voor je hobby, om te spelen, voor je informatiehonger en steeds vaker ook om te leren. Want apps voor het onderwijs zijn er inmiddels al duizenden.

Educatieve apps

Elke rechtgeaarde leraar zal altijd maar weer op zoek zijn naar het beste middel om leerlingen tot kennis te brengen. Als hij niet al te veel ergens onder heeft gelegen of gezeten, moet hij vroeg of laat, ergens tussen 2010 en nu op een tablet met apps gestoten zijn. Niet alleen apps voor eigen gebruik moet hij ontdekt hebben, maar ook apps die claimen dat ze educatief zijn. Educatieve apps! Dat is interessant moet hij gedacht hebben, daar ga ik me eens op storten.

Bomen en het bos

Op een moment, diep in de nacht, zal bij deze apps-verorberende leraar een diep zuchten te horen geweest zijn. Waar te beginnen? Er zijn van die appjes om kleuren te leren, om dierengeluiden te herkennen, om werkwoordsspelling te oefenen, om je woordenschat uit te breiden, om getallen te leren. (Meer apps voor jonge kinderen ook op 42bis.) Én er zijn apps met een flinke wow-factor, veel geavanceerdere apps waarbij je leerlingen stop motion filmpjes laat maken, of waarmee je de hele klas toetsen en opdrachten kunt geven en leerlingen antwoorden laten geven via telefoon, tablet of laptop, maakt niet uit. Soms zijn het online tools die erg geschikt zijn voor tabletgebruik zoals Infuse Learning, dat een leraar in staat stelt een groot deel van zijn activiteiten vorm te geven. En onze man voor de klas zal zuchten. Dit is te veel om op te noemen, te veel om te kennen, te veel om uit te proberen. En hij wil zo graag het beste voor zijn leerlingen.

Eduapp

Nu, in 2013, zal hij weer wat blijer rondlopen. Want hij heeft een account genomen bij Eduapp.nl. En Eduapp maakt het hem gemakkelijk, want niet alleen staat daar een groot overzicht educatieve apps vermeld, maar ook kan hij gebruik maken van de ervaringen van alle andere eduappers. Hoe werkt het? Neem – hoe kan het anders – een account. Meteen komt de sociale component om de hoek kijken, want je kunt je Twitter-, Facebook- en LinkedIn-account daar gelijk invoeren. Vervolgens kun je je abonneren op lijsten en kun je andere eduappers gaan volgen. De lijsten worden door de gebruikers zelf gemaakt. Er is bijvoorbeeld een lijst Taal en Spelling waarop verschillende taal- en spellingapps staan die door de lijst-aanmaker gekozen zijn. Het kan alle kanten opgaan want er zijn bijvoorbeeld ook lijsten voor Kunst en Cultuur, of Apps voor toetsing. Zijn er veranderingen in lijsten of zijn mensen je gaan volgen, dan zie je dat in je dashboard.

Sociaal

Eduapp.nl moet het vooral hebben van de activiteit van de gebruikers. Zij maken bijvoorbeeld de lijsten aan. Ook kunnen eduappers bij elke app een lesidee plaatsen. En het is niet de bedoeling dat je je daar met een Jantje van Leiden van afmaakt. Een lesidee plaatsen doe je via een formulier, dat je onder andere vraagt naar randvoorwaarden voor de les, en naar de relatie met officiële Nederlandse onderwijsdoelen. Wel kwaliteit leveren graag, gebruiker! Wat de eduapper vreemd genoeg nog mist, is dat hij zelf Apps kan toevoegen. Dat zit eraan te komen, zegt de site, hopelijk snel dus.

Kies!

Als je je aanmeldt bij Eduapp.nl vraagt de site meteen om een aantal lijsten en een aantal personen te gaan volgen. Dat doet me denken aan Pinterest, dat je bij een nieuw account ook vraagt allemaal afbeeldingen te liken. Ik hou daar niet zo van, het is toch een beetje de verkoper die in de winkel meteen op je afkomt en vraagt: ‘Waar bent u naar op zoek?’ Laat me even rondkijken ja? Maar dat vergeet je eigenlijk zodra je Eduapp binnen bent. Naast handige functies biedt de site ook nog eens een vormgeving die uit de kunst is: duidelijk, fris en mooi.

Geschiedenis

Het zou best kunnen. Als er ooit een boek (app?) verschijnt over het Decennium van de App, dat daar dan in staat: 2013, oprichting van Eduapp.nl.

0 Shares:
Dit artikel is 3.941 keer gelezen