Het web is nog steeds in rep en roer over de aangekondigde dood van Google Reader. Hoewel bijna niemand écht verrast is door het bericht (Reader’s ontwikkeling lag al enige tijd stil), kwam de aankondiging voor frequente gebruikers toch te snel. Voor hen is er behalve de huidige alternatieven, ook goed nieuws van Digg, de social nieuws website.

images (7)Digg – de dienst die belooft de meest interessante en meest besproken verhalen op het web direct bij je af te leveren – belooft nu ook een alternatief te gaan bouwen voor Google Reader. Het Digg-team zegt zelf gebruiker te zijn van Google Reader en vindt het verdwijnen van de dienst dan ook een gemis. Op het blog van Digg valt te lezen dat zij al eerder van plan waren een reader te bouwen, maar dat de aankondiging van Google dit plan naar de top van hun todo-lijst heeft verplaatst.

Naast integratie van social media, is Digg van plan een API te bouwen net zoals die van Google Reader. Overigens heeft ook Feedly dit beloofd, dus valt er straks nog eens wat te kiezen.

Interessante markt

Het is nu – zo kort na het nieuws van Google – al duidelijk dat de dood van Google Reader niet perse het einde van het verhaal is. Concurreren met een gigant als de grote G is voor de meeste partijen onbegonnen werk, maar de lege plek opvullen die Google Reader achterlaat, is voor een groeiend aantal bedrijven bijzonder interessant. De kans is dan ook groot dat we de komende maanden zullen worden overspoeld door nieuwe mogelijkheden. Mogelijkheden die ook RSS nieuw leven inblazen.

Google Reader is dood. Lang leve RSS.

Nu maar hopen dat alle nieuwe toetreders leren van wat Google Reader zo krachtig maakte: niet het kekke design en niet de integratie met allerlei social sites, maar juist de simpliciteit in het gebruik en de non-nonsense manier waarop je kunt lezen, ontdekken en delen van je feeds (of hele categorieën feeds, met bundles). Lukt het nieuwe partijen om dat mee te nemen, dan zou het zomaar een flinke opleving voor RSS kunnen betekenen. En dat is goed, want hoewel RSS misschien niet vreselijk sexy is, is het wel vreselijk handig.

Bronnen: Feedly, TechCrunch en Digg

0 Shares:
Dit artikel is 2.204 keer gelezen