Een open internet, delen, vrijheid. Een beetje webfreak is voor! Maar daarmee is de kous niet af.  Bij het delen komt namelijk geld om de hoek kijken: keiharde euro’s. En misschien wil je wel delen, maar je centen vast en zeker niet.

Foto’s en andere afbeeldingen worden vaak op meerdere websites gebruikt om artikelen op te luisteren. Als een andere website een afbeelding vertoont die fysiek op jouw site staat, heet dat ‘deeplinken’ (ook wel hotlinken). Het betekent simpelweg dat een andere site via een hyperlink een afbeelding vanaf jouw site binnenhaalt.

Deeplinken = geld!

Niks aan de hand zou je denken, maar dat ligt toch anders. Omdat de afbeelding van jouw server moet worden gehaald, kost het je bandbreedte (ook wel: dataverkeer). Het scheelt de ander bovendien extra in kosten: hij hoeft immers geen ruimte van zijn server te gebruiken voor het uploaden van de afbeelding. Jij betaalt dus in feite een stukje hostingpakket voor de ander: zowel voor dataverkeer en als voor webserverruimte.

Goed, je wilt dus wel delen, maar je wilt je niet laten bestelen!

Delen zonder bestelen

Dan moet je er dus voor zorgen dat de afbeeldingen van jouw site niet via een deeplink in een andere site kunnen worden getoond. Dat kan heel simpel via een kort stukje script in je .htaccess-bestand. Voeg de volgende tekst toe en je bent klaar:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !=""
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !jouwsite\.nl [NC]
RewriteRule \.(jpg|gif|png)$ - [F,NC]

Let erop dat je in dit voorbeeld ‘jouwsite’ en ‘nl’ vervangt door de juiste url! Verder kun je natuurlijk meer formaten dan jpg, gif en png toevoegen.

Door deze toevoeging in je .htaccessImageBrokenLink wordt jouw afbeelding als ‘broken link’ getoond bij degene die de deeplink in zijn site aanbrengt. Er blijft maar één manier over om je afbeelding te gebruiken: hij moet de afbeelding uploaden naar zijn eigen server.

Het script kan ook handig zijn als je afbeeldingen van je opdrachtgever moet beschermen. Auteursrecht, weet je wel. Overweeg of het toevoegen van een watermerk aan de afbeelding dan misschien beter werkt.

En er is meer …

Er zijn verschillende mogelijkheden, hierboven heb ik de simpelste manier vermeld. Wil je meer weten, dan heb ik hieronder nog een aantal interessante links voor je die je verder op weg helpen.

bescherm je bandbreedte, driesbultynck.be
Rewrite Image Theft, wiki.apache.org
meer over .htaccess
bandbreedte-calculator
hotlinking, wat mag wel, wat mag niet
Wikipedia, uitleg dieplinken
voorkomen van diefstal bandbreedte, byte.nl

0 Shares:
4 comments
 1. Handige tip, bedankt!

  Moet er alleen wel bij opmerken dat je hot- en deeplinking nu onterecht op een hoop gooit. Waar jij het over hebt wordt door veel mensen inderdaad ervaren als diefstal van bandbreedte en staat bekend als hotlinking.

  Maar met deeplinking hebben de meesten geen probleem, dat is gewoon een hyperlink plaatsen naar een pagina op een site anders dan de homepage. Door dit artikel te delen op Twitter bijvoorbeeld is iemand aan het deeplinken. En daar is natuurlijk niks mis mee.

  Zie ook deze blogpost: http://pauloflaherty.com/2007/01/21/more-krak-cra

 2. Iets anders dat ik me afvraag: LinkedIn, Facebook en Google+ tonen, als je content deelt, naast de meta description meestal ook een afbeelding die op de desbetreffende pagina staat. Scherm je dat met het hotlinkproof maken van je afbeeldingen ook af? Want dat zou zonde zijn.

 3. Bedankt voor de ze informatie.
  Ik krijg het niet werkend op subdomeinen.
  Enig idee hoe dat moet?
  Zoeken via Google levert ook niet veel bruikbare informatie op.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.140 keer gelezen