Het is 8 maart en dat betekent dat het weer Internationale Vrouwendag is. Yes, de dag dat mannen massaal klagen over het gebrek aan mannendag (die is er dus gewoon). Maar hé zeurpietje: this is a man’s world, weet je nog! Dus houd maar op met klagen (is het die tijd van de maand meneer?) en kijk met mij mee naar een aantal van de coolste vrouwelijke karakters uit videogames. 

Dat de gaming-industrie zich nog primair focust op mannen blijkt wel uit het gebrek aan kleding en de overmaat aan boezempartij bij veel vrouwelijke game-karakters. Spelletjes die op vrouwen zijn gericht zijn nog net iets te vaak oersaai en veel te roze en infantiel. Maar er zijn wel degelijk kick ass vrouwen te vinden in games. Niet altijd in de hoofdrol en niet altijd in praktische outfit, maar ach – laat het glas halfvol zijn, vooral vandaag.

Lara Croft

tombraiderZij is de vrouwelijke Indiana Jones. Maar cooler, want …vrouw. Iets minder cool is dat ze het waarschijnlijk structureel koud zal hebben door het gebrek aan kleding dat ze op haar avonturen draagt. Maar laten we niet klagen: Lara is hoogopgeleid, bijdehand en intelligent en verstaat de vechtkunst als geen ander. Daarnaast harkte ze 6 vermeldingen in het Guinness Book of Records binnen, waarmee ze recordhouder is als game-karakter met de meeste Guinness Book of Records records!

Elena Fisher

elenaElena Fisher is een karakter uit de Unchartered games. Ze is een ambitieuze journaliste die graag carrière wil maken. Ze is – jammer genoeg – niet de hoofdrolspeler uit de Unchartered serie – dat is Nathan Drake. Maar volgens de maker van de serie is zij de vrouwelijke versie van Drake, oftewel gelijkwaardig aan de vent in kwestie. Sterker nog, zonder haar is Drake verloren. Verrassend? Nah!

Samus Aran

samusOld skool bad ass Samus ken je – misschien – van de Metroid game. Ze is een ex-soldaat en nu premiejager en één van de eerste vrouwelijke hoofdrolspelers in een videogame. Hoe cool is zij? Meestal zal je haar zien in haar Varia-pak en is het lastig te zien of je met een man of vrouw te maken hebt. Maar zonder pak is Samus duidelijk een bad ass lady! Naast haar optreden in games, zie je haar ook terug in een aantal comics. Dat is voor haar geen kunst, want in haar jeugd kreeg ze van een buitenaards ras extra sterk DNA geïmplanteerd waardoor ze beter opgewassen is tegen allerlei soorten – lastige – omgevingen. Of ze een kantoortuin kan overleven, is niet duidelijk – maar da’s dan ook wel meteen een heel erg vijandige omgeving.

Christie Monteiro

christieJawel, Tekken! Mijn favoriete rammen-met-de-controller-game. Christie doet capoeira en dat doet ze onwijs goed (met wat hulp van mijn vlugge vingerwerk natuurlijk). Maar wist je ook dat Christie in de King of the Iron Fist Tournament (de wedstrijd waarin je in deze game strijdt) vecht om haar opa te redden? Die lijdt namelijk aan een ongeneeslijke ziekte en Christie hoopt door te winnen geavanceerde technologie in handen te krijgen waarmee ze haar opa kan redden. Of haar dat lukt moet je zelf maar ‘uitvechten’ in Tekken 4, 5 én 6! Maar eindeloos tof – hoewel natuurlijk schaars gekleed – is ze wel, met haar soepele moves.

Lightning

lightningCoole naam of wat? Ook Lightning is een ex-soldaat, maar is op een missie om haar zusje te redden die als gevolg van een vloek in een kristal is veranderd (Final Fantasy XIII). Final Fantasy regisseur Motomo Toriyama wilde dat Lightning zowel sterk als mooi zou zijn. Niet zomaar een meissie dat efkes door het beeld huppelt (of zoals Peach en Zelda continu wordt ontvoerd) maar een gelaagde persoonlijkheid die door de makers wordt beschreven als niets ontziend, vasthoudend en individualistisch. Ik mag haar nu al.

Cortana

cortanaNu zijn de vrouwen uit games natuurlijk geen real life vrouwen. Maar Cortana is zelfs ín de game Halo geen real life vrouw, maar een AI-karakter (Artificial Intelligence). In Halo is deze AI-mevrouw echter wel van groot belang, aangezien ze spelers helpt aan tactische en andere informatie waarmee ze verder kunnen komen in het spel. Cortana is overigens niet zomaar AI, maar “slimme AI”: Ze is in staat te leren van haar omgeving en die te begrijpen. Dit in tegenstelling tot HALO’s domme AI’s, die alleen maar één ding goed kunnen leren.

Wat maakt Cortana zo cool? Nou ja, …ze is AI. Maar daarnaast is haar programmering gebaseerd op het gekloonde brein van Doctor Catherine Halsey: een wetenschapster die werkt voor het UNSC (United Space Command). Ze is dus gewoon een kennis chick. En wat maakt Cortana cooler dan Halsey? Nou, als slimme AI heeft ze het nadeel dat ze maar een hele korte levenstijd heeft van 7 jaar. Daarna sterft ze niet – ze leeft immers niet echt – maar valt haar programmering als het ware uit elkaar met als resultaat een soort AI-psychose die gekenmerkt wordt door minachting voor haar inferieure makers. Geef toe, dat is gewoon spannend.

The Boss

TheBossEquipOké, deze vrouw is niet perse eentje die je voor een gezellig feestje uit zou nodigen: Ze is een Amerikaanse soldaat en leider van de Cobra legereenheid. Tijdens een gevecht in de WOII is ze zwanger, maar dat houdt haar niet tegen er vol in te gaan. Midden op het slagveld bevalt ze van een jongetje met een heel erg slecht getimede keizersnede. Nou ja, ik kan nog even doorgaan – maar The Boss is echt gewoon Boss! Wil je haar in actie zien? The Boss is een karakter uit de Metal Gear Serie. Oh, en maak haar  niet boos, die tip is gratis!

Alyx Vance

alyx-vance-384In Half-Life is Alyx een uiterst competent hacker. Alleen daarmee al verdient ze een plek hier (yeah lady hacker). Natuurlijk vecht ze ook als de beste en bedient wapens alsof het theezakjes zijn (en iedereen weet hoe lastig het is om theezakjes te bedienen). Haar karakter wordt beschreven als intelligent (+1), streng maar zorgzaam en ondanks dat ze soms best bang is, in staat dat onder controle te houden. Dat is pas moed: angst voelen, maar toch handelen.

En..wie is jouw favoriete game-vrouw? Ik lees het graag in de comments.

0 Shares:
5 comments
    1. die vind je tof? :) Die is evil en onaangenaam….en idd niet in een game, dus ook daarom haalt ze de lijst niet :)

Comments are closed.

Dit artikel is 6.041 keer gelezen