In de wereld van wetenschap, techniek, wiskunde, etc. moeten vrouwen nog steeds keihard knokken om aan de top te komen. Erkenning zit er vaak niet in. Vandaag, op Internationale Vrouwendag, wil ik jullie voorstellen aan 7 vrouwen uit de moderne tijd die o.a. verantwoordelijk zijn voor ruitenwissers, wegwerpluiers, Kevlar en wifi. Hun uitvindingen hebben een betere wereld gemaakt maar hun namen kennen we niet meer.

 

smart_girl_1

Wissen

Mary Anderson reed in 1903 richting New York City. Ze zag dat alle chauffeurs tijdens een felle regenbui hun zijraampjes omlaag draaiden om te kunnen zien. Dat was te gek voor woorden, moet ze gedacht hebben want dat jaar ontwierp en maakte ze een flexibele arm met een rubberen ‘blad’ die de chauffeur handmatig in de auto kon bedienen: de eerste ruitenwisser!

Toch duurde het tot 1916 eer alle auto’s standaard voorzien waren van ruitenwissers. En de automatische ruitenwisser zoals we die vandaag kennen? Uitgevonden en gepatenteerd in 1917 door, jawel, een vrouw!

Waterproof plassen

Slim nadenken en uitvinden zit in de familie van Marion Donovan. Dus toen ze het een keer zat was altijd maar bedlakens en kleding te moeten verschonen een poepje en plasje van haar baby, ging ze aan haar naaitafel zitten met een douchegordijn. Na enkele pogingen had ze het allereerste waterproof luierbroekje gemaakt.

Geen enkele fabrikant wilde echter met haar in zee gaan dus, inventieve vrouw als ze was, begon ze gewoon haar eigen fabriekje in 1949 en was vanaf dag 1 een daverend succes. Maar daar stopte het niet.
Ze ging vervolgens aan het werk met het fabriceren van de echte wegwerpluier. En opnieuw zag geen enkele fabrikant heil in haar nieuwe product. Ze leurde 10 jaar met haar ontwerp van de wegwerpluier, tot ze in 1961 Victor Mills tegenkwam. Hij kocht haar uitvinding, richtte het bedrijf Pampers op en de rest is geschiedenis.

Correctie!

Het is 1951 en Bette Nesmith Graham, secretaresse, zit aan haar bureau te typen. Vloekend wil ze het blad uit de mechanische typemachine rukken. Foutje gemaakt dus ze moet helemaal opnieuw beginnen. Ze staart naar de schilders die voor de aankomende feestdagen de vensterbanken schilderen. Ze ziet hoe een schilder zijn fout niet weg poetst maar er simpelweg overheen schildert. Dat kan ik ook, dacht ze. Met een op water gebaseerde tempera verf stipt ze haar typefout aan, wacht even en typt er overheen. Typex is geboren!

In een periode van enkele jaren kon ze stoppen met haar secretaressebaantje en werkte ze fulltime aan het maken en leveren van wat toen “Mistake Out” heette en later “Liquid Paper” werd. Samen met haar zoon heeft ze een fortuin verdiend met ‘potjes witte verf’.

Doll

De dochter van Ruth Handler zit met vriendinnetjes te spelen in de woonkamer. Ze hebben poppen van karton waarmee ze vadertje en moedertje spelen. Ruth beseft dat kinderen zichzelf graag als volwassenen neerzetten in hun spel en besluit een pop te ontwerpen met een volwassen uiterlijk. De pop wordt genoemd naar haar dochter Barbara en komt in 1959 uit onder de naam Barbie.

Compleet succes! Binnen enkele jaren staat Ruth met haar bedrijf aan de top van de speelgoedindustrie. En hele generaties groeien op met Barbie en Ken aan hun zijde.

Ondersteuning

Baleinen en staal rond je ribben, je lijf compleet ingesnoerd, Mary Phelps Jacob had er geen zin in. Korsetten waren barbaars en ongezond en ze weigerde zich in zo’n ding te hijsen. Maar ja, dan gaat wel de voorgevel hangen in die prachtige baljurk.

Mary greep 2 zijden zakdoeken, wat linten en touwtjes, en haar meid onder de arm en samen maakten ze de eerste bustehouder oftewel bh. Moeders, tantes, vriendinnen, kennissen, allemaal wilden ze bevrijd worden van dat korset en een fijne bh dragen.

Maar haar doorbraak kwam pas tijdens WO I. De regering riep alle vrouwen op te stoppen met het kopen van korsetten en zelfs het inleveren van korsetten omdat het metaal hard nodig was voor de oorlogsmachine.
Mary verkocht haar patent en is nooit rijk geworden van haar immens populaire uitvinding. Maar gelukkig, nog voor haar dood in 1970 heeft ze de erkenning gekregen die ze verdient.

At your service!

Politie en Marechaussee, skiërs en kampeerders, bouwers en onderwerpers, ze werken allemaal met het superlichte, niet brandbare en bijna ondoordringbare Kevlar. De moeder van deze uitvinding is een vrouw met de naam Stephanie Kwolek. Ze wilde medicijnen studeren. Na haar afstuderen nam ze een tijdelijk baantje aan als research assistente en was niet meer weg te slaan uit het lab. Hele legioenen soldaten zijn haar de dag van vandaag nog dankbaar daarvoor.

Van sekssymbool naar…

Je bent een Oostenrijkse actrice en sekssymbool van je tijd en dan word je gewoon mede-uitvinder van wifi. Na haar emigratie naar de VS tijdens WO II , wil Hedy Lamarr bijdragen aan de val van het Hitler’s Derde Rijk. Samen met George Anthiel vindt ze ‘een geheim communicatiesysteem’ uit, gebaseerd op onregelmatige radio-intervallen. Daarmee kunnen gecodeerde boodschappen verstuurd worden en legde ze meteen de grondslag voor het hedendaagse wifi.

Erkenning kreeg Hedy nauwelijks. Pas in 1997 werden zij en George Anthiel erkend en gehuldigd voor de enorme bijdrage aan de technologische ontwikkeling van onze wereld.

0 Shares:
Dit artikel is 3.899 keer gelezen