Mei 2011 stopte Twitter met het actief aanbieden van de RSS feed van user timelines. Naar eigen zeggen om gebruikers een meer consistente Twitter ervaring op verschillende platforms en apparaten te bieden.

Twitter, show me the money

Afbeelding van BusinessgrowVrij vertaald betekent dit dat Twitter gewoon geld nodig had. De dienst was over het algemeen het lieverdje van de pers en het aantal gebruikers nam wereldwijd snoeihard toe. Zelfs het regelmatig uitvallen van de dienst werd in de publieke opinie niet ernstig afgestraft. (Potentiële) Investeerders daarentegen waren kritischer, de micro-bloggende whizzkids uit San Francisco genereerde te weinig inkomsten.

De RSS-feed verdwenen

Twitter had geld nodigHoe deze inkomsten gegenereerd moesten worden was op dat moment ook nog een beetje onduidelijk… Al nam het aantal gebruikers en twittertools toe, het aantal bezoeken aan de website nam af. Vanwege de open structuur was data “relatief eenvoudig” uit het platform te zuigen en daarmee de toegevoegde waarde van Twitter zelf ook. Om investeerders gretig te houden moest er een aantal zaken veranderen… en dat gebeurde. Nadat er ingrijpend gekrast was in de wijze waarop ontwikkelaars konden aansluiten op de twitter-machine werden ook de openstaande RSS deuren naar de Tweets “gesloten”. Tenslotte is kortgeleden ook de de wijze waarop tweets op andere Webstekken (lees: blogs en websites) weergegeven kunnen worden, aangepakt en verbeterd. Twitter weet nu wie, waarom, hoe vaak en hoe laat, tweets bekijkt en deelt. Allemaal informatie die snel omgezet kan worden in keiharde valuta.

Geen RSS, so what?

Wie gebruikten die illustere “subscribe to RSS”  eigenlijk wordt misschien het best beantwoord met de  vraag “wie weet er nog wat RSS is”. Misschien dat een aantal gebruikers nog een vage associatie hebben met het oranje icoon met de punt en de twee bogen maar een exacte verklaring van het begrip zal in veel gevallen uit moeten blijven.

Waarom zou je het dan toch willen gebruiken? Wat is de meerwaarde van al dat gekwetter in zo’n, bij het publiek onbekend formaat als RSS? Eenvoudigweg omdat RSS een prachtig formaat is om informatie door te laten stromen… en bovenalles het is open en gestructureerd. Dat wil zeggen dat een enorme varieteit aan online en offline tools er mee uit de voeten kunnen. Zo zou je een twitterstream op je website kunnen weergeven met alleen tweets met een bepaalde hashtag, maar met uitzondering van tweets met de welbekende schuttingwoorden. Je zou zelfs zo kunnen filteren dat je alleen tweets uit een bepaalde geografische regio weergeeft…

Denk ook eens aan de recente onmin tussen ultieme weblife duizenddingendoekje IFTTT en Twitter waarbij IFTTT uiteindelijk Twitter als platform heeft moeten laten vallen… hoor ik een kwartje vallen? Juist, met al jouw gekwetter in een RSS feed hoef je je daar geen zorgen meer over te maken en kan je je tweets weer driftig in dropbox stoppen, in Google Calc worksheets loggen en voor eeuwig in je Evernote account bewaren. Twitter is back on the list baby!

Genoeg waarom, HOE!

“Hoe stop ik mijn Twitter-timeline in een RSS-feed?” Wees nou eens eerlijk… hoe vaak zeg je zoiets op een verjaardagsfeestje. En dat terwijl de Geekfactor van de oplossing vrij laag is (ongeveer 3 op een schaal van 10). De ingredienten voor het recept van vandaag :

  • Een beetje kennis van RSS
  • Een RSS reader (bijvoorbeeld Google Reader)
  • Ervaring met Ctrl-C, Ctrl-V (Kopiëren en plakken)

Stap 1. Vind je Twitter username

Je kunt je username eenvoudig vinden door in twitter op “profiel bewerken te klikken” Jouw username staat dan hier:

Zo vind je je twitter username om uiteindelijk je Twittertimeline in een RSS feed te plaatsen

Stap 2. Abonneer je op je eigen timeline

Toen ik eerder in dit artikel zei dat Twitter was opgehouden met het actief aanbieden van de RSS feeds had ik eigenlijk moeten zeggen dat ze deze heel erg goed hebben verstopt. In de eerste stap gaan we hem weer onthullen.
Ga naar je RSS reader naar keuze en maak in deze reader een nieuw abonnement aan. In Google Reader ziet dat er ongeveer zo uit :

Zo plaats je de RSS van je Twitter timeline in Google Reader

Plak de volgende tekst en vervang het woord username met jouw eigen twitter username

http://api.twitter.com/1/statuses/user_timeline.rss?screen_name=username

En klaar is klara.

 

Zo eenvoudig is het dus. De output is alleen niet zo heel fraai (Iedere tweet wordt voorafgegaan door de gebruikersnaam). Met online tools als Yahoo pipes kan je bijvoorbeeld de RSS feed wat fraaier maken door de steeds terugkerende gebruikersnaam te verwijderen en tweets met ongewenste inhoud er uit filteren.

0 Shares:
8 comments
  1. Is er ook een trucje voor Twitter search? Mijn oude search-rssjes werken nog, maar nieuwe toevoegen is me tot nu toe niet gelukt…

  2. Twitter search via RSS lijkt met de onderstaande link niet meer te werken. hebben jullie nog een alternatieve oplossing?

Comments are closed.

Dit artikel is 8.634 keer gelezen