Eind jaren negentig werd het internet verrijkt met een prachtig nieuw formaat: RSS. Geïnspireerd door een aantal recente ontwikkelingen, zoals het mobiele web en het steeds visueler worden van website inhoud, evolueren de oplossingen waarin je RSS feeds leest in rap tempo. Een artikel over een heel nieuw soort RSS lezer… de ‘maggregator’.

Information Overload

Visuele RSS readers information overload
Foto-Computer History Museum

Met zo’n 140.000 nieuwe websites per dag om in de gaten te houden naast de toch al veeleisende 144 biljoen e-mails, zou je kunnen zeggen dat er voldoende informatie op ons afkomt. Natuurlijk kun je al die websites bezoeken en het allemaal lezen. Je kunt ook iets selectiever te werk gaan en het kaf van koren voor je laten scheiden.

RSS als oplossing was, wat zeg ik, is uitermate geschikt om geautomatiseerd uit te zenden wat er nieuw is op een website. Zo’n ‘dit is nieuw op mijn website’-kanaal (bij gebrek aan een beter woord) wordt een RSS feed genoemd. Broadcast RSSAl deze individuele RSS feeds kun je vervolgens bij elkaar laten komen in een RSS Nieuws reader (ook wel Feedreader genoemd). In deze video wordt super simpel uitgelegd hoe RSS werkt en hoe je je op zo’n feed kunt abonneren.

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=Vy-EjFhdl_I

Eerst was er het woord

Zoals alles op het internet begon het met het woord. De nieuwslezers van het eerste uur concentreerden zich op de wijze waarop je de verschillende feeds kon ordenen, taggen en exporteren.
Beeld op webpagina’s en blogs wordt in een rap tempo steeds belangrijker en website-inhoud wordt steeds vaker geconsumeerd op tablets en smartphones. Vanzelfsprekend evolueren nieuwslezers mee. Door foto’s in de reader belangrijker te maken en de artikelen speelser naast elkaar te plaatsen wordt jouw nieuws steeds meer magazine style weergegeven. Tel daarbij op dat de nieuwe readers ook inspelen op de veranderde wijze van navigeren op apparaten als tablets, smartphones en TV’s, en een hele nieuwe divisie van readers is geboren: de ‘maggregator’.

5 Visuele RSS Readers

Dus, in willekeurige volgorde, vijf visuele nieuws readers.

Feedly

Feedly LogoWebsite: www.feedly.com
Beschikbaar voor: Firefox & Chrome, iOS, Android, Kindle

Feedly maakt je Google Reader visueel. Zeker wanneer je al een goed ingerichte Google Reader account hebt is deze reader een aanrader. Nadat je Feedly toegang heb gegeven tot je reader, trekt deze zonder verder omhaal al je feeds, met behoud van categorieën, uit de de nieuwslezer van de internetgigant. In een eenvoudige interface kun je persoonlijke voorkeuren, zoals de wijze waarop het nieuws wordt voorgeschoteld en de kleur van de reader, aanpassen. Na de reader in je browser geïnstalleerd te hebben kun je gebruik maken van de niftige Feedly mini: een klein icoontje dat als een watermerk rechtsonder op al je pagina’s verschijnt. Met de Feedly mini krijg je nog een mogelijkheid om pagina’s te delen (alsof we er daar nog niet genoeg van hadden). Belangrijker is de eenvoud waarmee je je op een Feed abonneert. Nieuwe abonnementen, evenals favorieten, worden gesynchroniseerd met je Google Reader Account. Wanneer je Feedly aansluit op je Twitter en Facebook account, worden posts uit je persoonlijke netwerk in de linkerkolom getoond. Dit maakt Feedly helemaal tot jouw ‘News Central‘.

MixTab

Mixtab LogoWebsite: www.mixtab.com
Beschikbaar voor: Mac, Ipad en Browser

Mixtab, een product van het Californische MixtabInc, was oorspronkelijk gemaakt voor de Mac en de Ipad. Een diepgaande gebruikerservaring van de app op deze platforms moet je me schuldig blijven. Als compensatie sluit ik een korte YouTube video met een review bij. De Webvariant was prettig, zij het niet overdadig van beeld voorzien. Na heel vlot een account aangemaakt te hebben kun je, behalve de aangeboden categorieën ook zelf categorieën aanmaken en daar RSS feeds aan toevoegen (Of een OPML bestand uploaden). De mogelijkheden tot het personaliseren van de toepassing op het net zijn erg beperkt, zowel visueel als functioneel.

httpv://www.youtube.com/watch?v=nRV2-fvTKKw

Google Currents

Google currents logoWebsitehttps://www.google.com/producer/currents
Beschikbaar voor: Android, Ipad, Iphone

Met Google Currents speelt de grote internetgigant ook mee in de divisie van Maggregators. En zoals je van Google kunt verwachten is de app solid, sound en super gelikt. Net als de ongekroonde koning van deze nieuwe readers: Flipboard (en ik heb de vergelijking zo lang mogelijk voor me proberen te houden) mixt currents het nieuws van Google met het nieuws uit jouw feeds (of met het nieuws uit jouw Google Reader). Dit kan je als voordeel of als nadeel ervaren, ik ben er nog niet helemaal over uit. Door de enorme berg aan informatie die Currents aan je probeert voor te schotelen kan je voor de setup even gaan zitten. Al met al vind ik de reader acceptabel, als Flipboard een 10 is dan is Currents wat mij betreft een 9. Maar het is niet wat ik van Google verwacht had. Het mist een twist waarmee ze met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken. Maar wacht even…

De WOW-factor van deze app zit niet zozeer aan de kant van de nieuws consumenten, maar meer aan de kant van de nieuws producenten. Je kunt namelijk met relatief weinig inspanning van je webcontent heel erg smakelijke pagina’s op Google Currents maken. Een Currents Editie van je eigen magazine met webcontent.
Daarmee ontstaat weer meer inhoud die gegenereerd wordt door gebruikers, en die inhoud wordt dan weer meer gebruikt… En de cirkel is rond!

Flipboard

Flipboard logoWebsite: www.flipboard.com
Beschikbaar voor: Ipad, Iphone, Android, Kindle Fire, NOOK

Een lijstje met visuele readers is natuurlijk nooit compleet zonder de Reader met de meeste media aandacht en de grootste fanbase. 42Bis collega’s Farah Sheikrojan en Seb schreven er ook al eerder over.
Anders dan in de andere readers kun je je volledige online sociale leven in deze digitale krant hangen. Posts, foto’s en video’s van je vrienden verschijnen als pagina’s in een glossy magazine tussen het overig nieuws. De manier waarop de verschillende bronnen door elkaar lopen is verpletterend en dit is zowel de kracht van de toepassing als, en dat is geheel mijn bescheiden mening, de zwakte. Zeker wanneer de consumptie van nieuws niet alleen een vrijetijdsbesteding is, maar ook een professioneel karakter heeft dan kan al die informatie uit je sociale cirkels behoorlijk afleiden. Maar het moet gezegd worden: van alle readers is Flipboard veruit de meest visuele en tablet zalige app. Een appsolute aanrader dus!

Taptu

Taptu logoWebsite: www.taptu.com
Beschikbaar voor: Iphone, Ipad, Android, NOOK en (Jawel) Blackberry

Ook de in 2010 gelanceerde app Taptu maakt je RSS feeds visueel. Naast een groot aanbod van reeds bestaande news streams kan je in een bijzonder eenvoudige interface jouw eigen RSS feeds (al dan niet uit Google Reader) en de drie grote Sociale netwerken (Twitter, Facebook en LinkedIn) toevoegen. Behalve een hoop eye candy voegt Taptu naar eigen zeggen nog een handige feature toe: de dienst leert van jouw leesgedrag. Ben je een fan van sport maar houd je niet van schaatsen, dan vallen deze berichten uiteindelijk van je scherm. Je kunt dit overigens ook uitzetten.
Taptu vertoont waarschijnlijk de meeste overeenkomsten met de eerdergenoemde app Feedly maar dan zonder de slimme integratie met je browser (De feedly mini) en het heeft wat minder mogelijkheden om jouw favorieten pagina’s te delen.

Conclusie?

Normaliter probeer ik in de laatste alinea altijd wat omtrekkende bewegingen te maken. Een beetje een “meedoen is belangrijker dan winnen”-sfeertje creëren om vervolgens de conclusie aan de lezer zelf te laten. Ook hier zou ik dat kunnen doen. Voor alle Readers is wel wat te zeggen. Maar ja, als je aan het eind van de dag lekker opgekrult zit in je favoriete hoekje van de bank. Kopje thee naast je, tablet op schoot… Dan wil je natuurlijk gewoon de beste maggregator. En Flipboard steekt natuurlijk wel met kop en schouders boven de rest uit, laten we eerlijk wezen!

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 4.628 keer gelezen