‘If I get 1.000 likes I…’. Je ziet het steeds vaker voorbij komen op Facebook. Ze zijn er in allerlei varianten; van kinderen die graag een kat willen tot mensen die likes verzamelen om van de band Kane af te komen.

Zonder baard, geen koning

De leukste die ik tegenkwam in Nederland is de Facebook-pagina ‘Zonder baard, geen koning’. Dit is een initiatief van vijf vrienden (allemaal mét baard). Zij vinden dat onze toekomstige koning een baard hoort te dragen en hem dat meer autoriteit geeft. Daarom zijn ze een Facebook-pagina gestart toen ze het nieuws hoorden dat WimLex koning wordt.

Bij maar liefst 100.000 likes gaan ze bij de RVD een officieel verzoek indienen. Ondertussen staat de teller op bijna 60.000 likes en hebben ze al flink wat aandacht weten te krijgen voor hun actie. Waaronder een item bij Editie NL en een interview op Radio 2. Dat doen ze goed!

 

Buzz

Maar waarom is deze actie zo succesvol? Naar mijn idee weten de jongens een buzz te creëren omdat ze met humor de aandacht weten te krijgen én vast te houden. Vooral de gephotoshopte plaatjes, waarbij je een beeld krijgt hoe WimLex eruit ziet met baard doen het goed (en geef toe, hij ziet er dan echt beter uit!). Ze roepen mensen op om mee te doen en riepen een winnaar uit voor de beste Photoshopper. Daarnaast hebben ze zelfs een webshop opgezet waar je shirts kon bestellen, ze waren in no time uitverkocht! Ik ben benieuwd hoeveel mensen we ermee zien rondlopen op Koninginnedag (of Koningsdag).

De anti-Kane pagina op Facebook gaat daarentegen minder hard. Het doel is niet alleen wat lastiger te bereiken (100.000 vs 1 miljoen), maar vooral de negatieve insteek en klaaggedrag lijkt minder draagvlak te creëren dan de aanpak van ‘Zonder baard, geen koning’.

Toch is het afwachten of ze de 100.000 gaan halen en wat voor acties ze nog gaan verzinnen om meer likes te verzamelen. Ik zou zeggen: houd ze in de gaten en laat je inspireren door dit mooie voorbeeld van een buzz creëren.

0 Shares:
4 comments
  1. Hé die Matthijs wat ontzettend cool dat je nu een eche blogger bent op een extern platform. En nog leerzaam ook want ik heb zojuist je blog met serieuze interesse zitten lezen en nog wat geleerd ook. Ga zo door en natuurlijk fingers crossed voor voldoende inspiratie. Groet en ik hou je in de gaten wellicht wel op mijn eigen maggregator, Mariël

Comments are closed.

Dit artikel is 4.409 keer gelezen