Als kleine jongen was het een gigantische uitdaging, burgemeester zijn van een miljoenenmetropool. Wanhopig woog ik de belangen van bewoners, bedrijven en industrie. Binnenkort hang ik de ambtsketting weer om. Want SimCity is terug!

Kleine dorpen ontstaan

Nieuwe SimCity op komst!
Bron: SimCity.com

Maar voor we het over de nieuwste editie van de stedenbouwerssoftware hebben, een klein stukje geschiedenis. Want de nieuwe SimCity heeft vier illustere voorgangers. Computernerds wereldwijd werden in 1989 voor het eerst de uitdaging voorgeschoteld een echte, eigen stad op te bouwen en te besturen. Dat is dus inmiddels 24 jaar geleden! Om het in perspectief te zetten: het was hetzelfde jaar als de val van de Berlijnse muur, en nog enkele jaren zelfs voordat internet een dagelijks onderdeel van ons leven werd. Dus dat maakt deze gameserie écht oud.

SimCity ontstond in het brein van gamedesigner Will Wright. De man is verantwoordelijk voor een hele reeks ‘Sim’-games. Van SimCopter tot SimFarm. Maar het grote publiek zal vooral zijn gigantische succes The Sims nog herinneren, waarmee je met een virtuele vrouw of man jouw dagelijkse sleur digitaal kon nabootsen. Niet langer was gamen slechts voor geeks op hun zolderkamer! Paardenstaart dragende tienermeisjes sloegen plots aan het virtueel koken, studeren en – heel erg Inception – computerspelletjes spelen in het computerspel.

Van dorp naar stad

SimCity is echter nog steeds niet voor iedereen weggelegd. Het plaatsen van leuke huisjes mag dan tienermeisjes nog aanspreken. Maar wanneer je een overleg met je financieel adviseur hebt over het balanceren van de stadsbegroting door de belastingen te verhogen, zal niet iedereen vrolijk worden. Toch blijft dat de uitdaging van SimCity: je stad is constant in ontwikkeling en er zijn talloze zaken waar je rekening mee moet houden. Heeft iedereen toegang tot water en elektriciteit? Heb ik wel genoeg afvalverwerking-capaciteit als mijn stad groeit? Gaat een vliegveld zichzelf wel terugverdienen? Het zijn vragen die constant door het hoofd van de burgervaders en -moeders spoken. Je zou er slapeloze nachten van krijgen.

Van stad naar SimCity

En nu zijn er dus weer onrustige tijden op komst voor de digitale burgemeesters onder ons met de komst van een nieuwe editie van SimCity! De basis lijkt vooralsnog niet veranderd te zijn: je bouwt nog steeds woningen, winkels en fabrieken, en je moet je Simwoners nog steeds naar hun werk brengen door de aanleg van wegen, bushaltes en rails. Toch kijk ik reikhalzend uit naar deze nieuwe SimCity. Want naast het feit dat de graphics van het spel weer goed in de digitale verf gezet zijn en je niet langer kaarsrechte wegen hoeft aan te leggen, staat deze SimCity volledig in het teken van online multiplayer! Je bent dus niet langer alleen op de wereld: je beste vriend kan naast jou zijn eigen stad ontwikkelen. Dus heb je een keer teveel afval? Ach, dan stuur je het toch de stadsgrens over?

SimCity komt 5 maart uit voor Windows en zal op termijn ook voor Mac-fans beschikbaar worden. Dus tijd om die ambtsketen af te stoffen!

popcorn

0 Shares:
1 comment
  1. Ik moet zeggen dat ik ook al een tijdje reikhalzend uitkijk naar deze game. Heb helaas de beta gemist. Nu maar wachten tot 5 maart!

Comments are closed.

Dit artikel is 3.345 keer gelezen