Een muisarm, sms-duim en tabletkramp: allemaal kwaaltjes die te maken hebben met de dagelijkse strijd van lijf en leden om te wennen aan de technologische ontwikkelingen die elkaar in rap tempo opvolgen. Nu is er een nieuw fenomeen: Bufferitus Interruptus (B.I.), in de volksmond ook wel ‘vastloper’ genoemd. Het syndroom wordt getriggerd door traag mobiel internet.

Bufferitus InterruptusDe symptomen van B.I.

B.I. is makkelijk te ontdekken. De meest gehoorde klachten zijn trillende handen, zweetuitbarstingen en onverklaarbare spontane woedeaanvallen bij gebruik van mobiel internet op de telefoon, laptop of tablet. Maar B.I. uit zich op meer manieren:

 • Trillende handen
 • Heftige woedeaanvallen
 • Gevoel van eenzaamheid
 • Onzekerheid
 • Rode vlekken in de nek
 • Licht gevoel in het hoofd
 • Faalangst
 • Buikpijn
 • Hevig zweten
 • Kapotgebeten lippen
 • Een klemkaak
 • Huilen
 • Schokkerig zicht

Je maakt een geintje!

foto_1

Nee, ik niet, maar telecomprovider Hi wel. B.I. bestaat niet, het is een marketingstunt rondom de introductie van het nieuwe 4G netwerk. Hi zette B.I. op ludieke wijze op de kaart met het online platform STOP B.I.

In Amsterdam en omstreken rijdt sinds 7 februari een mobiele clinic rond die jongeren voorlicht over Bufferitus Interruptus en de oplossing – 4G mobiel internet.

B.I. heeft, ook al is het een overtrokken en enigszins flauwe weergave van de werkelijkheid, wel enige feitelijke achtergrond.

Jongeren steeds sneller geïrriteerd bij traag internet

Uit onafhankelijk onderzoek* blijkt namelijk dat ruim 83% van de jongeren er niet gezelliger op wordt bij traag internet. De symptomen die jongeren vooral ervaren zijn:

1.  irritaties (47%)
2.  ongeduld/onrust (46%)
3.  teleurstelling in de huidige technologie (31%)

Daarnaast trekt één op de negen jongeren zijn of haar scheldwoordenboek open en wil 10% van de jongeren zelfs met de mobiel gooien of erop slaan. Dat vooral dat laatste niet verstandig is en zeker niet helpt, weten we allemaal.

Jongeren ervaren de grootste ergernissen van traag internet tijdens de buffertijd van filmpjes, het haperen bij het streamen van muziek en de lange overdrachtstijd van berichten bij Whatsapp.

Zo’n 40% van de jongeren in de doelgroep vindt dat de ontwikkelingen op mobiel gebied achterlopen op de rest van de technologische ontwikkelingen. Drie kwart van de jongeren heeft behoefte aan sneller internet.

Dagelijkse ellende

Ruim 80% maakt gebruik van mobiel internet en een groot deel gebruikt dit dagelijks. Twee derde van de jongeren wil altijd en overal bereikbaar zijn en ruim de helft geeft aan niet zonder mobiel internet te kunnen. Bijna één op de drie jongeren vindt het zelfs van levensbelang om met anderen te communiceren via mobiel internet. Een vertraagde dataoverdracht kan dan ook de nodige mentale en fysieke symptomen tot gevolg hebben.

4G de oplossing

De oplossing voor het fenomeen is volgens Hi natuurlijk een 4G-abonnement van Hi. 4G is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van mobiele dataoverdracht, het is het vierde generatie mobiel netwerk en de opvolger van het huidige 3G. Met 4G is tot tien keer sneller internet mogelijk; de gebruiker kan supersnel foto’s posten en downloaden, video’s bekijken, muziek streamen, facebooken, realtime gamen en browsen. De alom gehate buffertijd is met 4G verleden tijd.

Het Hi 4G-netwerk wordt vanaf begin februari uitgerold over Nederland, te beginnen met Amsterdam en het noordelijke deel van de Randstad. In de zomer van 2014 moet de uitrol over heel Nederland klaar zijn. Net als het KPN-netwerk trouwens. Vodafone doet er iets langer over, omdat het bedrijf ook investeert in een sneller 3G-netwerk. Nog niet alle telefoons zijn geschikt voor 4G, aldus Vodafone. En Tele2 zegt op de website dat ze de aanjager van 4G willen worden.

Tot zolang het duurt

De telecombedrijven zijn er druk mee en dat is goed. We kunnen namelijk niet meer terug en moeten vooruit. Sneller en sneller. Ik hoop dan ook dat ze na 4G niet achteroverleunen, maar op tijd klaar zijn voor 5G en hoger. Want die vraag komt, zodra we gewend zijn aan 4G. Iets wat fabrikanten in de hand werken door nieuwe mobiele speeltjes uit te brengen waar meer mee kan en waardoor we steeds meer eisen. En daar gaan we met z’n allen hard in mee. Het zou daarom fijn zijn als de volgende overgang soepel verloopt, zonder langdurige ergernis die eraan voorafgaat.

 

*Onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door DirectResearch, onder 787 jongeren in de leeftijd van 16-28 jaar.

 

0 Shares:
Dit artikel is 3.388 keer gelezen