Je website is toe aan een opfrisbeurt. Je bent supertevreden over het CMS dat je gebruikt, maar de vormgeving mag wel wat hipper. Geen punt: je vraagt je webbouwer gewoon om alléén de lay-out aan te passen.
Een website bestaat uit verschillende losstaande onderdelen. Je hoeft dus niet álles te veranderen om te vernieuwen en dat spaart je flink in de kosten.
Kapitale fout
Veel mensen denken dat je een compleet nieuwe website nodig hebt als je het ontwerp wilt veranderen. Maar dat is helemaal niet nodig. Een andere vormgeving is puur een kwestie van het oude ontwerp door een nieuwe vervangen.
Kort gezegd: een nieuw ontwerp is nog geen nieuwe website. Je kunt dus zowel de inhoud (tekst, plaatjes) als de techniek (nieuwsmodule, twitter, formulieren, contentmanagementsysteem, etc.) behouden. Dat is natuurlijk veel goedkoper dan alles vernieuwen.
Opbouw website net als gebouw
Hoe zit dat nu precies? Misschien verduidelijkt dit voorbeeld. Vergelijk een website met een gebouw:
Huis | Website |
architect | grafisch ontwerper (webdesigner) |
aannemer/bouwbedrijf | websitebouwer (contentspecialist, front-end developer) |
functionaliteit (koelkast, magnetron, ligbad) | technische modules* zoals CMS, nieuws, fotoalbum, talen, etc. |
interieurontwerp | inhoud zoals tekst, afbeeldingen en links |
* ontwikkeld door een programmeur
Net als bij een huis kun je iets aan de buitenzijde veranderen, zonder dat dit invloed heeft op de binnenkant. Je kunt een magnetron inbouwen, of een bad plaatsen. Misschien moet je daarvoor kleine aanpassingen in de keuken of badkamer doen, maar de rest van je huis blijft gewoon staan. Met websites werkt het net zo. Met deze wetenschap kun je veel gerichter kijken naar je wensen over de website.
Wil je een nieuwe lay-out en een extra module? Je geeft het nieuwe design en je extra modulewens door aan de bouwer. Deze vervangt het ontwerp en voegt de extra module toe aan de bestaande site. Een compleet nieuwe site is dus echt niet nodig.
Webdesign, programmeren en webbouw: drie beroepen
Ik hoop dat hiermee ook duidelijk wordt dat een webdesigner (grafisch ontwerp) een ander vak heeft dan een websitebouwer. Veel bedrijven huren een webdesigner in voor alle onderdelen van de site. Dat is niet altijd een verstandig keuze. De webdesigner heeft de nadruk bij het ontwerp liggen en besteedt de bouw vaak uit (en verdient daar dan ook zelf aan).
Verwar een bouwer ook niet met een programmeur; dat is degene die bepaalde modules ontwikkelt, scripts schrijft en programma’s bouwt. Alhoewel de bouwer ook redelijk thuis is in Java, PHP en eventuele andere programmeertalen, implementeert hij vooral het product van de programmeur.
Een bouwer brengt alle onderdelen samen. Hij kan meer dan alleen bouwen: hij adviseert je over de beste samenvoeging van design en techniek. Uiteindelijk gaat het om de bezoeker en daar heeft een webbouwer oog voor. Andere benamingen zijn contentspecialist of front-end developer. Hij/zij kijkt niet alleen naar wat er moet worden gemaakt, maar houdt ook rekening met allerlei eisen (zoals cookiewetgeving) en voorwaarden voor gebruik voor zowel bezoeker als bewerker.
Ieder z’n vak dus.
Vernieuwende techniek
Ten slotte moet ik nog vermelden dat het ook omgekeerd geldt: soms heeft je website qua uiterlijk helemaal niets nodig, maar heb je wel verbeterde techniek nodig. Bijvoorbeeld een code die aan de actuele technische ontwikkelingen voldoet of een verbeterde versie van je CMS. Het werkt dus twee kanten uit.
2 comments
Gouden artikel!
Comments are closed.