De laatste keer dat ik een telefoon had die op Windows draaide, was dat ook al een HTC. De versie was 6.x en de telefoon kon je uitklappen waarop een bijzonder kek toetsenbord verscheen. Maar dat was toen en dit is nu. En nu kreeg ik van de mensen van Microsoft een spiksplinternieuwe HTC X8 windowsfoon om helemaal op los te gaan.

De hardware

Ugh, ik haat dit deel. Specs zijn belangrijk, maar wat specs opleveren is natuurlijk nog veel belangrijker. Maar, oké – je hebt van die spec-ofielen en die wil ik niet teleurstellen, dus hier komen ze:

 • Scherm:  een 4.3-inch 1280x720p HD SLCD2 – dat laatste schijnt dus goed te zijn. Weet je dat ook weer.
 • Processor: een Qualcomm 1.5 GHz dual-core Snapdragon processor met 1GB RAM
 • Intern geheugen: 16 GB
 • Batterij: 1,800 mAh
 • MicroSD: niks van dat alles
 • Mobiele data verbinding: HSDPA (3,5G)
 • Verder verbinden: Wifi, BlueTooth, NFC
 • Geluid: Beats Audio
 • Stekkertje: Micro-USB
 • Afmetingen: 132x66x10mm
 • Hoofdcamera: 8 megapixel met autofocus
 • Frontcamera: 2,1 megapixel met ultra-groothoeklens

Zo, hebben we dat ook weer gehad.

De telefoon

De HTC 8X is een strak stukje telefoon-ontwerp. Eenmaal uit de verpakking denk je direct: “Wauw!” Een glad telefoontje, licht, met een redelijk scherm. Let wel, ik gebruik het afgelopen jaar een Samsung Note, dus voor mij is het scherm wat aan de kleine kant. Maar voor de gemiddelde telefoongebruiker is het precies groot genoeg.

Ik heb de blauwe versie en dat is een zeer chique blauw dat de telefoon er nóg mooier uit laat zien. Goed gedaan HTC.

Ik heb in de afgelopen weken de telefoon zonder waarschuwing in handen geduwd van allerlei willekeurige mensen. Geen van ze wist exact wat voor telefoon het was, maar zonder uitzondering vond iedereen hem mooi.

En dan zet je hem aan

En dat is – als je een Android gewend bent – dan toch even wennen. Sterker nog, de eerste avond met mijn Windows-foon, nam ik hem mee naar een borrel. Pas op locatie zette ik hem aan en probeerde er tof over te doen tegenover de andere borrelaars. Há, dat feest ging niet door. Ik had géén idee waar ik moest klikken en hoe ik iets zinnigs ermee deed.

Gelukkig was het een feestje van Brechtje de Leij (productmanager mobile bij Nu.nl) en met een paar ferme swipes en lichte tikken had ze mijn telefoon aan de praat en mij gereduceerd tot Newbie van het jaar.

Eenmaal ingeleid in de wereld van Microsoft blijkt het eigenlijk allemaal helemaal niet zo moeilijk te zijn. Alleen soms net even anders.

Het OS

Windows 8. Het ziet er allemaal vreselijk strak uit. Al is de standaard kleuren-setting onleesbaar (want zwart op blauw), maar dat is gemakkelijk aan te passen (nu lila met wit).

De live tiles die je homescreen zijn, zijn heel geinig. Even geinig als Widgets op mijn Android, maar niet alle apps op mijn Android hebben widgets. Aan de andere kant hebben ook niet alle programma´s voor W8 live tiles en moet je soms genoegen nemen met een shortcut naar het programma op je homescreen.

Die homescreen vind ik zelf – hoewel het er knap uitziet – op één punt in elk geval niet tof: het swipen op W8 doe je namelijk niet horizontaal zoals je van iPhone en Android gewend bent, maar verticaal. En je hebt dan niet verschillende schermen die je netjes kunt ordenen (één scherm voor games, één scherm voor productiviteit, een dashboard met stats van je website bijv.) maar één lang scherm waar je bij veel programma’s op blijft scrollen. Hatelijk voor een smartphone-abuser zoals ik.

Snel

Maarrr, de HTC 8X is wel een mooi snel bakkie. Niks te klagen. Alles draait en alles draait mooi. Nu is het ook een zeer verse telefoon, die ik nog niet vol heb gegooid met alles waarmee je een telefoon vol kunt gooien, maar de processor – hoewel niet de aller-snelste – belooft dat natuurlijk ook.

Live tiles

Ik noemde ze al even: de live tiles. Een soort widgets die je vastzet op je homescreen en die informatie tonen uit de app waar ze bijhoren. Dat levert een zeer dynamisch beeld op. Zo zie ik de laatste foto die ik heb genomen, de laatste tweet die aan mij gericht is, het laatste bericht op Facebook dat mijn kant op is gekomen of mijn eerstvolgende afspraak.

Niks nieuws onder de zon. Maar het verschil met andere os’en is dat het bij Microsoft allemaal heel netjes en overzichtelijk is. Dat komt omdat het er allemaal lekker uniform uitziet.

Dat laatste vind ik persoonlijk overigens een minpunt. Welk programma ik ook gebruik: WhatsApp, Twitter, Gmail – alles ziet er zo’n beetje hetzelfde uit. Natuurlijk heeft dat voordelen: alles zit altijd op dezelfde plek en is dus makkelijk te vinden. Maar persoonlijk houd ik wel van het ontdekken van de UI van de nieuwste app die ik binnen heb gesleept.

Maar ik kan me voorstellen dat mindere nerds wel blij zijn met de zeer strakke UI die hoort bij W8.

Batterij

Speciaal voor jullie heb ik mijn telefoon heel netjes volledig opgeladen en er een hele dag mee rondgelopen. Foto’s gemaakt, getweet, gebeld en spelletjes gespeeld. De batterij heeft het de hele dag volgehouden en sterker nog, het is nu een uurtje of 10 ’s avonds en hij is nog niet half leeg. Voor mij genoeg, want tegen die tijd ben ik meestal ook weer in de buurt van een oplader.

Ik kan het verder lastig voor je vergelijken, want ik ben niet zo’n trouwe lader en ga meestal met halfvolle telefoon de deur uit. Maar het ging volgens mij best prima met de HTC.

Apps

Ja, dat is natuurlijk nog wel een probleem: de app-markt is nog niet al te vol. Ik ben natuurlijk niet álle apps nagegaan, maar belangrijke zaken zoals Dropbox, Google Maps (en andere Google apps) en anderen zijn nog niet te vinden in de Windows appstore.

En van andere apps zoals Angry Birds is geen gratis versie te vinden. Sowieso mis ik een aantal van mijn favoriete apps zoals Wordfeud, Ruzzle en Songpop. Oké, niet de belangrijkste apps ever, maar wel irritant als je lekker iedereen aan het verslaan was op je Android of iPhone.

Apps installeren

Net als bij Android – en naar ik aanneem ook Apple – kun je apps via je telefoon en de app-market van Windows installeren, maar ook via de app-market-website. Dat laatste vind ik vaak prettiger, maar daar sta ik vast alleen in. Het stelt me gewoon in staat om uitgebreid de apps te bekijken, externe reviews erbij te halen en meer. Zeker bij apps waar ik voor betaal, vind ik dat handig.

Overigens moest ik wel even uitzoeken hoe je de optie aanzet dat je vanaf de site naar je telefoon kunt installeren. Dat spreek dus helemaal niet zo voor zich. Mocht je al een windowsfoon hebben en die optie nog niet hebben gevonden, ga dan naar Instellingen > Mijn telefoon zoeken en schakel dat dan in. Tsja, had jij het daar gezocht? Ik niet dus.

Foto’s

De camera van de HTC 8X presteert bij vlagen goed en bij vlagen minder goed. Ik heb wat kiekjes gemaakt met mijn Note voor de vergelijk (de Note I, dus niet de nieuwste versie) en ook met de HTC One X. Beide keren wint de HTC 8X. Toch ben ik nog niet overtuigd. Ik heb de 8X namelijk ook gebruikt – naast de Note – in het uitgaansleven en kreeg daar nogal korrelige resultaten van. Maar ja, in deze kleine test wint het team Windows/8X het dus.

windowswatchOne X

Links de HTC 8x, rechts de HTC One X

8xsuikernote

Links de HTC 8X. Rechts de Samsung Note I

 

Google en Microsoft

Nu ben ik al even des Androids. Ik moest het Outlook.com-account dat ik heb gebruikt om op mijn nieuwe W8-telefoon in te loggen ook echt even afstoffen. Of je ook op een andere manier – zonder live/outlook-account – aan de slag kan weet ik eigenlijk niet.

Maar goed, als ik zou overstappen van Android naar Windows, dan wil ik niet overstappen van Google naar Microsoft – althans niet in eerste opzet. Eerst proberen, dan kijken of ik wel zoiets drastisch wil doen.

Maar ja, de Googles en de Microsofters vinden elkaar niet al te aardig. Jawel, ik kan wel – inclusief threads – mijn Gmail ophalen. En jawel, er zijn wel wat Google apps in de Windows store te vinden, maar het meeste is niet officieel en dus niet van Google zelf. Dat maakt de overstap voor mij in elk geval lastig.

Nu heb ik wéér een actieve mailbox erbij en weer een cloud-kastje met foto’s en bestanden erin. Wil ik dat wel? Niet echt eigenlijk.

Conclusie

Ik kan natuurlijk toets voor toets de telefoon beschrijven, maar dat schiet wat mij betreft niet zo op. Wil je weten hoe hij in de hand ligt, hoe het tikt en of je blij wordt van de live tiles? Loop dan even naar een Telecom-winkel en vraag of je er even mee mag spelen.

Wat ik wel kan doen is je vertellen wat ik persoonlijk van de HTC X8 én Windows8 vind. Komt-ie:

Ja, het is een prachtig staaltje smartphone. Weegt geen drol, is heerlijk om mee te spelen en werkt snel. De camera is soms briljant en soms korrelig en dat is een minpuntje. Maar het geluid (Beats Audio) is fijn en afhankelijk van wat je belangrijker vindt, kan dat de mwah-camera misschien goedmaken.

Voor een willekeurige gebruiker is het Windows OS meer dan prima: het ziet er net zo strak uit als de hardware. De userinterface van verschillende apps ziet er zo’n beetje hetzelfde uit en heeft alles op zo’n beetje dezelfde plek zitten, wat lekker gemakkelijk is.

De live tiles zijn geinig, maken je homescreen dynamisch en stellen je in staat om snel te zien wat er allemaal aan het gebeuren is. Sterker nog: er is een livetile die “Ik” heet en klik je daarop dan kom je terecht in je eigen messagecenter waarvandaan je berichten kunt sturen naar de twitters en Fb’s en de laatste berichten die aan jou zijn verstuurd kunt bekijken.

Leuk leuk leuk.

Maarrrrrr……

Voor een grootverbruiker zoals ik, is dat allemaal zinloos. Ik zit op meer dan 90000 tweets en meer dan 12K followers. Ik wil helemaal niet overal zien wat iedereen tegen me roept. Ik wil ook geen live tile die foto’s laat zien van mensen uit mijn verschillende netwerken die op LinkedIn, Facebook of Twitter iets hebben gezegd. De mééste van die mensen ken ik niet persoonlijk en los daarvan word ik gek van de beweging van die live tile, want je kunt je voorstellen dat dat ding zich helemaal gek update omdat in mijn zeer uitgebreide sociale netwerk altijd wel iemand is die iets aan het zeggen is.

Na een paar weken W8 en HTC 8X kom ik tot de conclusie dat de telefoon het tegenovergestelde is van mijn Samsung Note. Bij mijn Note vertel ik altijd vol overtuiging wat dat ding allemaal kan, waarop er altijd een of andere trol is die moet vragen: “Maar kun je er ook mee bellen?” De HTC 8X is voor mij typisch een telefoon waarmee ik supergoed kan bellen, maar de andere mogelijkheden me nog niet zo aanspreken.

Maar goed, ik ben geen gemiddelde gebruiker.

Moet je de telefoon – maar ook windows8 – nou aanschaffen? Ik zou nog even wachten en kijken of die market zich goed gaat vullen. Microsoft is er keihard mee bezig, dus dat zal wel loslopen. En ben je een onwijze telefoonnerd, tsja – dan denk ik dat je het beste een Android kunt hebben. Maar dat is maar mijn bescheiden mening. Ik heb nu een telefoon om te bellen. Als ik nu ook nog eens wat vaker opneem, dan kom ik nog ergens.

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 4.270 keer gelezen