Wikipedia, wie gebruikt het niet? (dát hoor ik graag, in de comments). Een van de meest bezochte sites van de wereld, in stand én up-to-date gehouden door vrijwillige experts over van alles en nog wat. Maar de oprichters van de site vinden dat niet genoeg en starten een nieuw avontuur: Wikivoyage

Reisinformatie

wikivoyageDe nieuwe website moet bezoekers gaan voorzien van handige reisinformatie zoals restaurants, het nachtleven, attracties en meer. En dat op dezelfde manier als Wikipedia: met behulp van vrijwilligers die de informatiepagina’s gaan vullen.

Concurrentie

Volgens de makers van WikiVoyage is de site niet bedoeld om de concurrentie aan te gaan met commerciële partijen in de branche. Sterker nog in de regels en richtlijnen van de site wordt gewaarschuwd om niet te adverteren en ook vooral nooit namen van concurrerende bedrijven te verwijderen.

Ervaringen

Verder is het op WikiVoyage ook niet de bedoeling dat de mensen die bijdragen al teveel ingaan op hun ervaringen, maar het gewoon houden bij feitelijke informatie, zoals we ook gewend zijn van Wikipedia (of toch in elk geval een poging daartoe).

Fittie

De bestaande reissite die deels hetzelfde doet als WikiVoyage, Wikitravel had zodra bekend werd dat WikiVoyage er zou komen een rechtszaak aangespannen tegen een aantal vrijwilligers van de Wiki Foundation. Die rechtszaak werd door de rechter niet ontvankelijk verklaard en WikiVoyage kon gewoon door met de launch. Op zijn beurt klaagde Wikimedia het bedrijf achter Wikitravel weer aan – om ze te dwingen te stoppen met het aanklagen van hun vrijwilligers. Fittie-media dus.

Waarde?

De aangespannen rechtszaak benadrukt nog maar eens dat de reisbranche een drukke en hard concurrerende branche is. De vraag is dan ook een beetje of WikiVoyage nog wat toevoegt aan dat veld. Met sites zoals TripAdvisor en het eerder genoemde Wikitravel, maar ook ontelbare andere websites met informatie over bestemmingen en ervaringen ter plekke, is die vraag valide.

Het feit dat Wikipedia in elk geval geen commerciële toko is, zou kunnen helpen bij het vertrouwen in de informatie die er geboden zal worden. Aan de andere kant: zijn het niet juist de ervaringen van anderen die reissites interessant en waardevol maken?

Zie jij toegevoegde waarde in WikiVoyage?

 

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 2.434 keer gelezen