Wie is de grootste nerd in de geschiedenis van televisie? In deze aflevering neemt Sheldon Cooper van The Big Bang Theory het op tegen Abed Nadir van Community. De fanatiek gamende metafysicus tegen de filmslurpende hipster… FIGHT!

Community is immens populair op het internet. Maar dat zegt weinig over Nederland, dus voor wie de serie niet kent: het is een show op Comedy Central en wordt redelijk primetime uitgezonden (een tijdje geleden zelfs tegenover The Big Bang Theory). De serie draait om een studiegroepje dat Spaans wil leren en – terwijl in ieder geval niemand Spaans leert – allemaal avonturen beleeft.

Abed neemt het nerdige deel van de groep voor zijn rekening. De Sheldon van Community, als het ware.

In the blue corner: Sheldon Cooper

sheldon-cooperHij is hyperintelligent, superneurotisch en extreem autistisch. Onofficieel, want de makers van de serie hebben altijd ontkend dat Sheldon het Syndroom van Asperger heeft. Wie hou je voor de gek, Chuck Lorre?! Mij niet in ieder geval.

Sheldon is een fanatiek gamer en kijkt graag scifi. Hij is fan van Star Trek én Star Wars. Laten we eerlijk zijn: dat is onmogelijk! Met zijn interesse in games, films en Discovery Channel én zijn fotografische geheugen moet hij behoorlijk op de hoogte zijn van popcultuur, maar hij heeft geen enkel idee van de buitenwereld.

Sheldon kan gelukkig vertrouwen op een paar goede vrienden. Ze nemen ‘m met grote regelmaat in de zeik, maar uiteindelijk staan ze voor ‘m klaar. Hoe onmogelijk kwetsend hij soms ook is.

In the red corner: Abed Nadir

abed-nadirAbed heeft wél officieel Asperger. Daar kun je ook niet omheen. In alles wat hij doet, van praten tot feestvieren, is hij soms timide en erg eenlijnig. Zelfs nadat de vriendschap met zijn beste vriend stukloopt, toont hij geen emoties en gaat hij gewoon gamen.

Abed mist wel zijn co-piloot, dus moet het maar alleen doen. Meer dan van gamen nog houdt hij van films. Met regelmaat legt hij verbanden tussen films en de werkelijkheid. Dat gaat zover dat hij iedereen als kleipoppetjes ziet, inspecteur uit een scifi-serie is en zelfs in-game met een in-game character trouwt….en kinderen krijgt. Hij zit, laten we zeggen, behoorlijk in zijn eigen wereldje.

Maar gelukkig heeft hij vrienden die hij kan vertrouwen. Of beter gezegd: zijn vrienden vertrouwen hém. Blind. Meestal, in ieder geval. En als het erop aankomt, redt hij zijn beste vriend zelfs van de zombies. Eigenlijk omdat dan eindelijk de donkere jongen een keer overleeft. Ach, het doel heiligt de middelen, toch?

Ronde 1: uppercut van Sheldon!

Wie is de betere nerd? Op games en films gaat het gelijk op. Abed zijn filmkennis is niet te evenaren, net als de gamescollectie van Sheldon. Op het gebied van scifi denk ik wel dat Sheldon een kleine voorsprong pakt, hoor. Maar vooral: Abed is een hipster en daarom eigenlijk net te trendy voor een full-blooded nerd. Op basis van interesses deelt Sheldon een scherpe uppercut uit.

Allebei hebben ze niets op Moss natuurlijk.

Ronde 2: team brawl!

Opeens! Als bij een WWE worstelpartijtje slaan de teams van Sheldon en Abed zichzelf de ring in. Nu is het een echte nerd-off!

De life-like sociaal onhandige Big Banger Leonard houdt goed stand tegen het mooiste jongetje van de klas, Jeff. Maar de rest van Sheldons team legt het enorm af tegen het bij elkaar geveegde clubje van Abed. Je kunt ook duidelijk zien waarom: hun vriendschap ligt misschien minder voor de hand, maar is veel hechter. Ze vangen de klap al op voordat de arm zwaait!

Ronde 3: knock-down van Abed!

Als we de persoonlijkheden bekijken, is Sheldon vooral een opstapeling van eigenschappen die de goegemeente als eigenaardig beschouwt. Autisme, neuroses, overal wel wat van weten, behalve wie Justin Bieber is. Hij kwetst zijn vrienden aan de lopende band, zonder het zelf door te hebben. En daar kunnen wij hartelijk om lachen. Gekke Sheldon.

Abed wordt wat dat betreft een stuk eerlijker neergezet. Hij snapt niet altijd wat de wereld bedoelt, maar hij herkent wel patronen en trekt verbanden. Heel rationeel, maar wat voor ons een beetje vreemd aanvoelt. Hij zal nooit zomaar iemand als inferieur bestempelen en hij probeert waarde te hechten aan dingen die zijn vrienden hem vertellen. Lukt vaak niet, maar toch…

And the winner is…

Sheldon en Abed zijn allebei mensen die wij doorgaans vreemd vinden. Waar veel mensen zelfs liever met een boogje omheen lopen of negeren. Daarom heb ik respect voor de ouders, broers en zussen en de vrienden van mensen die hoogbegaafd, autistisch, gehandicapt of op een bepaalde manier niet “automatisch” in de maatschappij opgenomen worden.

Klappen opvangen. Vertrouwen geven. Winnaars!

Big up!

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 4.534 keer gelezen