Aan het begin van een nieuw jaar is het bij mij tijd voor de grote schoonmaak. Lekker oude rommel weggooien en alleen de mooie zaken bewaren.

Op mijn mobiel en tablet is het al niet anders: wat bewaar ik en wat gooi ik weg? In deze blog het eerste deel van mijn favoriete Android apps. Bij mij vult de tablet het gat tussen mobiel en desktop, ik moet er echt iets mee kunnen.

Flipboard

FlipboardIk ben lang op zoek geweest naar het ideale magazine voor op de tablet. Vaak zag de app er mooi uit, maar was het niet nederlands. Flipboard steekt met kop en schouders uit boven andere magazine-achtige apps.  Je kunt er je Twitterstream en je Facebookberichten overzichtelijk in bekijken. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het bekijken van de meest gedeelde foto’s in Nederland of alleen foto’s van bijvoorbeeld Amsterdam. Maar ook tijdschriften of berichten rondom een onderwerp zien er strak vormgegeven uit. Heel veel kun je instellen en belangrijk: je kunt ook Nederlandse content kiezen. Daarin onderscheidt Flipboard zich van vergelijkbare apps. Zoals Pulse News of Google Currents: daarin kun je geen of nauwelijks Nederlandse inhoud vinden. Flipboard scheelt me veel leestijd.
De app Flipboard is gratis.

 

Kingsoft Office

kingsoftTekstverwerken, een presentatie of een rekenblad maken op een tablet: het leek een onmogelijke combinatie, tot ik de applicatie  Kingsoft Office zag.  Eindelijk kan ik nu de meeste bewerkingen doen die ik op mijn laptop of pc heel normaal vind.  De bestanden die je maakt zijn uitwisselbaar met Word, Excel en Powerpoint.  Het is natuurlijk wel even wennen om de tablet op deze manier te gebruiken, maar uiteindelijk is het toch wel handig.
Het met mijn Samsung-tablet meegeleverde Polaris Office werkt lang niet zo handig, veel mogelijkheden die je in een normale tekstverwerker wel hebt bestaan hier niet bij. Office Suite pro en Quick Office Pro vallen voor mij af, wanneer je een gratis alternatief hebt, dan ga je toch niet meer dan 10 euro voor een vergelijkbare app betalen! Ik in ieder geval niet.

Wanneer ik (ooit) een boek schrijf zal dit wel op een pc zijn, maar voor het kortere werk is Kingsoft Office voor mij de ideale oplossing. De app is gratis.

Symbaloo

SymbalooDeze app heb ik al heel lang op mijn pc staan, Symbaloo is er nu eindelijk ook voor Android. Al mijn favoriete sites en pagina’s heb ik nu overzichtelijk en ingedeeld in tabbladen op de tablet of mobiel. Gewoon lekker makkelijk, favorieten zitten altijd minstens 1 klik verder…
De grafische interface is nog niet heel mooi, maar dat zal hopelijk nog wel verbeterd worden. Zo is het mooier om de app in landscape te zetten, dat kan nu (nog?) niet. Met de app kun je pagina’s vullen met je favoriete blokjes, die je eventueel ook nog zelf kunt vormgeven. Symbaloo heeft zelf ook veel themapagina’s, waarbij de blokjes rondom een thema al zijn verzameld, erg handig. Er zijn wel wat alternatieven: Bookmark Home en Go Bookmark widgets, maar die heb ik beiden nog niet uitgeprobeerd. Deze app kost helemaal niets.

Moon+ reader

MoonReaderDeze app maakt het voor mij onnodig om nog een e-reader aan te schaffen. Heel veel (lettertype, contrast, kleur, bladermethode, etc.) is  bij Moon+ Reader in te stellen. Het was even wennen, maar ik heb nu ook een ‘boekenkast’in mijn tablet. Alle Epub- en pdf-bestanden kan de reader lezen. En misschien niet zo belangrijk maar wel leuk: het omkrullen van pagina’s bij het omslaan ziet er zo mooi uit. Er zijn wel vergelijkbare apps, bijvoorbeeld Aldiko Bookreader of Kobo, maar die werken niet zo fijn of je kunt er zoals bij Aldiko geen pdf’s mee lezen en dat is jammer. Deze app is er in een basisuitvoering gratis, de pro-versie kost 3,80.

Tweetcaster

tweetcasterWat mij betreft de is Tweetcaster de onbetwiste twitter-app voor op de Android. Veel beter dan de standaard app van Android of een betaalde app zoals Plume. Overzichtelijk, snel en handig in gebruik. Je kunt zelfs een gesproken tekst omzetten in een tweet. Het enige minpuntje is dat de trending topics op de Android-mobiel soms niet worden weergegeven. Op de tablet heb ik dit probleem nog niet gezien. Alternatieven voor deze app is de standaard Twitter app van Android en Plume. Deze apps heb ik allebei uitgeprobeerd, plume had in de gratis versie irritant veel reclame, de standaard Twitter-versie van Android werkt niet zo snel en prettig als Tweetcaster. De keuze is dan snel gemaakt. Tweetcaster voor de Android kost helemaal niets.

Conclusie

De apps die ik in deze blog beschrijf laten zien dat er intussen veel handige apps voor Android zijn. Soms is het wel even zoeken en moet je iets verder kijken dan de standaard-apps die je overal ziet. Het resultaat wordt steeds beter: een tablet die echt iets toevoegt en die echt een brug is tussen mobiel en desktop.

 

0 Shares:
3 comments
  1. Ikzelf vind Plume nog steeds veruit beter dan Tweetcaster, maar over smaak valt niet te twisten :-)
    Qua e-reader kan er natuurlijk geen enkele app op tegen een echte e-reader met e-ink. Dat is gewoon zoveel rustiger voor de ogen. Maar die kosten natuurlijk wel geld, al is er al een e-reader te krijgen voor 10 euro.

  2. Leuke lijst! Moet zeggen dat ik voor mezelf een andere lijst met favouriete apps zou (kunnen) maken maar altijd leuk om eens te zien wat iemand anders gebruikt.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.577 keer gelezen