Iedereen kent de plaatjes wel van hamburgers en frietjes die er na 979 dagen nog vrijwel hetzelfde uitzien als op dag 1. Zijn die foto’s echt? Wat is er waar van dat verhaal? Hoe zoek je dat uit? Koop een hamburger en frietjes, laat die een paar dagen liggen en maak dagelijks een foto. Dat heb ik gedaan.
Toegegeven, ik ben geen fan van fastfood. Vroeger at ik het wel, maar ik krijg steeds meer afkeer van het voedsel van grote fastfoodketens. Dat komt deels door de berichten met foto’s over hamburgers en frietjes die niet vergaan. Dat kan niet gezond zijn. Toch?
Grote M
Maar kloppen die berichten wel? Ik lees op internet zoveel verschillende verhalen dat ik niet meer weet wat ik moet geloven. Iedere keer als ik langs een grote M rijd, moet ik er aan denken. ‘Laat iets wat je gezien hebt nooit verdringen door iets wat je gehoord hebt’, luidt een wijsheid in Swahili. Goed. Nu wil ik het met eigen ogen zien.
Dag 1
Dus fiets ik op de donderdag na kerst langs McDonalds en haal een hamburger en klein zakje friet. Net als Sally Davies deed: plain, zonder saus en augurk. Thuis leg ik het warme voedsel op zolder op een glazen snijplank en maak een foto. Dag 1. Nu maar wachten. Dagelijks maak ik een foto en plaats die op sociale media.
Fastfood
Vanaf dag 2 beginnen mensen te reageren en dat gaat door tot het eind. Ik krijg opmerkingen ‘dat het er goed uit blijft zien’ en ‘dat mensen nooit meer een hamburger willen eten’. Veel mensen vragen naar de omstandigheden, hoe het ruikt en ze speculeren over het hoe en waarom. Want er gebeurt heel weinig met het fastfood, dat naar fastfood blijft ruiken en na een paar dagen geen geur meer afgeeft. De temperatuur op mijn zolder is constant en het is er niet erg vochtig. Ik spot geen groene plekjes, geen schimmels, alleen volledige uitdroging. Alles krimpt en wordt keihard.
Supermarkt
Dat is het enige wat er gebeurt. Ligt het aan de hoeveelheid zout? Conserveringsmiddelen? Op oudjaarsavond spreek ik iemand die werkt in de levensmiddelenindustrie en is gespecialiseerd in worst. Hij vertelt dat hetzelfde gebeurt met voedsel uit de supermarkt. Of iets gaat schimmelen of uitdroogt, hangt af van het product en de omstandigheden.
Schimmels
Schimmels hebben vooral vocht nodig om te groeien. Een banaan of kaas gaat gegarandeerd schimmelen in het Nederlandse klimaat. Met een wit broodje van de bakker en huisgebakken verse frietjes gebeurt op mijn zolder waarschijnlijk exact hetzelfde. Tenzij de omstandigheden veranderen en de producten vochtig worden. Dan vormen ze opnieuw een voedingsbodem voor schimmels.
Happy Meal Project
Conclusie: Sally Davies heeft gelijk met haar Happy Meal Project. Onder de juiste omstandigheden vergaan hamburgers en frietjes niet, maar ze drogen uit. Is dat erg? Dat is de vraag. Het heeft vooral te maken met de omstandigheden. Zou ik het fastfood niet op zolder, maar in de badkamer of keuken hebben neergelegd – of nog erger: in een plastic zak waar het vocht niet weg kan, dan was het ongetwijfeld wel gaan schimmelen.
Discussie op sociale media
Winst van dit onderzoek: ik heb de uitdroging met eigen ogen gezien en ben op sociale media in discussie gegaan over ons voedsel. Dat is altijd beter dan iets klakkeloos aannemen. En nu ga ik een broodje hamburger klaarmaken. Vers.
Comments are closed.