De toekomst zit in kennisdeling, daar ben ik van overtuigd. De wereld waarin we leven wordt steeds complexer en het zal je niet lukken om op eigen houtje te volgen wat er allemaal gebeurt in en buiten je vakgebied. Gelukkig maar dat we bloggers hebben, ook in het onderwijs.

Kennis delen

Als iemand weet hoe belangrijk het is om kennis te delen dan is het wel de vrouw of man voor de klas. Die heeft er zelf voor gekozen en is opgeleid om ervoor te zorgen dat zij/hij heel veel leerlingen zo veel mogelijk kennis bij brengt. Nu zijn er heel veel vrouwen/mannen voor de klas en vaak doen die in hun eentje, met de deur dicht hun ding. Ze draaien hun programma, maar experimenteren ook wat met nieuwe methodes, nieuwe werkvormen en nieuwe tools zoals het digibord of de iPad.

Bloggen leeft

Duizenden leraren hebben we in Nederland die elke dag ook duizenden nieuwe ervaringen opdoen. Daar kunnen anderen van leren. Gelukkig bestaat er al sinds jaar en dag een flink aantal bloggende leerkrachten, leraren, docenten – of hoe je ze ook wilt noemen. Bloggen is niet dood toch? Ze zijn er in alle soorten en maten, bloggen frequent of minder frequent, maar dat ze een aanwinst zijn voor de vooruitgang van het onderwijs staat vast.

Voorbeelden

OK, ik zal wat voorbeelden geven, maar het wordt wel een willekeurige verzameling. Wil je veel leren over e-learning en dan vooral in HBO/WO maar ook wel andere sectoren, dan is Wilfred Rubens je man. Kent volgens mij elk onderzoek op zijn gebied. Zit je wat meer op de toer van interessante tools, apparaten en webmogelijkheden in het onderwijs begeef je naar trendmatcher Willem Karssenberg, een overmoeibare knutselaar en experimentator (MBO/HBO, maar ook andere). Wil je de praktijk van het basisonderwijs proeven, lees dan Elke Das, Tessa van Zadelhoff (hoewel die sinds heel kort niet meer voor de klas staat…), Kaj Rietberg (Speciaal Onderwijs) en/of Gerard Dummer (PABO) die allemaal een waardevolle visie op onderwijs hebben. Ga voor de coolste ICT-ideeën (basisschool/voortgezet onderwijs) naar H. van Schie en lees… Ach, ik kan hier nooit een compleet beeld geven, en de mensen die ik noem doen ook nog veel meer dan ik ze hierboven toedicht.

Verzameling

Weet je wat je doet? Ga naar edubloggers.nl. Daar vind je de complete verzameling en nog doorzoekbaar ook. Edubloggers is een heel mooi initiatief. Geen enkele leraar in Nederland kan nu nog zeggen dat hij ergens niet van op de hoogte kan zijn.
Wil je trouwens zelf gaan bloggen of als je het al doet, vraag je je af waarom je nog blogt, lees dan het prachtige pleidooi daarvoor door de Amerikaanse educatieve superblogger Larry Ferlazzo: Why Teachers Shouldn’t Blog….And Why I Do.
Deel je kennis, dat is verplicht.

 

0 Shares:
4 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 3.882 keer gelezen