Het is niet simpel om jezelf te onderscheiden als je een underdog bent. Hoe boks je op tegen concurrenten en bedrijfspolitiek die veel meer invloed uitoefenen op de markt en de strategie van het (of jouw eigen) bedrijf? Hard schreeuwen, eindeloos netwerken..? Misschien, maar praat jezelf eerst vooral het David-complex aan.

Een klein mannetje, die David. Lekker de hele dag met schaapjes spelen. En ‘s nachts wolven voor hun kop schieten met z’n slinger. Ik ben geen Bijbel-kenner, dus ik weet niet waarom hij 40 dagen wachtte tot ie Goliath een koekje van eigen deeg bakte. Maar dat hij, in z’n uppie, opstond tegen een veel grotere concurrent heeft David geen windeieren gelegd.

Calimero-complex

Toch kiezen veel underdogs niet David als voorbeeld, maar Calimero. Verscholen in de schaduw van grotere machten, zijn zij ontevreden met hun situatie. De economie gaat slecht (niet waar, trouwens), het management wil dit of dat niet en de concurrent heeft veel meer budget voor een campagne. Boe-hoe. Ik heb tranen tot in m’n onderbroek.

Geef er een slinger aan

David-vs-GoliathNa 40 dagen vond David het wel genoeg. Er stonden duizenden Filistijnse zwaarddragers op zijn graasveldje, dus zijn schapen hadden behoorlijk honger, en er stond een baard van 2 bij 2 meter het kleine Israëlische leger uit te dagen. “Stelletje lamlendigen,” zei David, “laat mij maar effe!”. De rest is geschiedenis. Hup, tik.

1 klap is nog geen daalder

Uiteindelijk werd David de tweede koning van Israël. Maar dat gebeurde pas jáááren later. Eén succesje mag best gevierd worden, maar voordat je een beetje iets te zeggen hebt in de wereld, moet je eerst 200 voorhuiden verzamelen. En dat was alleen om te mogen trouwen met de prinses! Toen was ie dus nog steeds geen koning he!

David-complex

Tegenwoordig is het not-done om zomaar steentjes naar iemand z’n hoofd te slingeren. Maar dat betekent nog niet dat je zomaar bij de pakken neer moet zitten als iemand anders groter of sterker is.

  • Alleen willen is niet genoeg (iedereen wilde die Filistijnen wel uit z’n achtertuin)
  • Het moet voor jou persoonlijk urgent gemaakt worden (maar mijn schapen hebben honger)
  • Je moet willen dóen (dus ik pak die grote wel even)
  • Je moet tactisch te werk gaan (1. uit de buurt van z’n zwaard blijven, 2. steentje tussen z’n ogen mikken, want z’n harnas is te sterk)
  • Wacht niet te lang (voordat dat enorme leger in actie komt)
  • Blijf na 1 succes niet stilzitten (anders word je nooit koning)
0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 6.178 keer gelezen