Heb je ooit een kakkerlak bestuurd? Of een kakkerlak met een twitteraccount gezien? Ik ook niet, tot voor kort.

Kunstenaar Brittany Ransom heeft hier onlangs namelijk verandering in gebracht. Op de tentoonstelling ‘Life, in some form‘ in Chicago liet zij een kakkerlak rondlopen die je via Twitter kon besturen. Hiervoor maakte ze gebruik van de ‘RoboRoach‘, een kleine elektronische rugzak die op de rug van een kakkerlak gebonden wordt. Het apparaat stimuleert de voelsprieten van de kakkerlak, waarmee degene achter de knoppen het insect naar links of naar rechts kan laten bewegen.

TweetRoach

Ransom heeft de RoboRoach wat aangepast en het systeem aan Twitter verbonden. Op de tentoonstelling konden bezoekers opdrachten als “#TweetRoachLeft” en “#TweetRoachRight” versturen naar @TweetRoach, waarna de kakkerlak op deze opdracht reageerde.

Bron afbeelding: Brittany Ransom
Bron afbeelding: Brittany Ransom

Zielig?

De eerste gedachten die bij mij opkwamen waren “Waarom zou je dat doen?” en “Wat zielig voor die kakkerlak!” Maar volgens Ransom hoeven we ons niet druk te maken om het welzijn van de kakkerlak. Hij krijgt de rugzak maar voor korte periodes om en hij is via Twitter alleen bereikbaar op gezette tijden. Hij kan ook maar één tweet per halve minuut ontvangen.

Insectenparallel

En waarom ze dit doet? Ransom wil ontdekken of de kakkerlak kan leren zich aan te passen aan de prikkelingen die hij krijgt en ze uiteindelijk kan negeren. Het is volgens haar een soort van ‘insectenparallel’ met de digitale overstimulatie waar wij vandaag de dag mee te maken hebben. “Op welk moment nemen zijn intelligentie en eigen vermogen het over? Hoeveel is er voor nodig voor we allemaal ongevoelig worden voor overstimulatie? Nu wij mensen steeds meer cyborgian worden en steeds meer onderling verbonden zijn via sociale media, helpt dit project bij het ontdekken van het antwoord,” aldus Ransom over het project.

Twitter als afstandsbediening

Ik zou er zelf niet zo snel aan denken om een vergelijking te maken tussen kakkerlakken en mensen, maar daar zal vast wel iets achter zitten. Ik voel echter nog steeds geen behoefte om een kakkerlak te besturen. De reacties onder het artikel op Crave tonen aan dat meer mensen het een ‘bijzonder’ experiment uitvinden: “Waarom wordt dit experiment op een weerloze kakkerlak uitgevoerd en niet, bijvoorbeeld, op een politicus?”

Wie zou jij weleens willen besturen via Twitter?

0 Shares:
Dit artikel is 3.540 keer gelezen