Bloggers lezen graag over bloggen. Hoe houd ik de aandacht van mijn lezers vast en hoe groei ik uit tot een succesvol blog? Deze basic vragen duiken continu in het hoofd van een blogger op. Gelukkig zijn er genoeg tips en tools te vinden om je blog, boodschap en schrijfstijl naar een hoger niveau te tillen. Wil je een simpel overview? Dan heb je mazzel, Henneke Duistermaat heeft het een en ander op een rijtje gezet.

Passie voor bloggenPassie voor bloggen

De allerbelangrijkste reden om te gaan bloggen, is omdat je ergens een enorme passie voor voelt en dat met de wereld wilt delen. Van tafelkleedjes haken tot budgetwereldreizen maken, over elk onderwerp kan je een blog starten als je gedreven bent om je passie te delen. Dit klinkt allemaal retespannend, maar de grote vraag is natuurlijk hoe hou je dit vol en hoe til je jouw verhaal naar een hoger niveau? Een blog is zo gestart, een succesvol blog is een heel ander verhaal.

Verbreed je horizon

In het artikel van Henneke Duistermaat komen een paar punten voorbij die in talloze andere ‘zoveel tips om succesvol te bloggen’-blogs ook voorbij komen. Ze is dus niet de enige die het belang hiervan inziet. Een belangrijk punt is gedegen onderzoek doen. Hou ontwikkelingen in de gaten, gebruik uiteenlopende informatiebronnen en bijt je vast in onderwerpen die je aanspreken binnen jouw interessegebied. Het heeft weinig zin om als modeblogger alleen de ontwikkelingen van de Vogue en Elle te volgen.

Ga op zoek naar Twitteraars, Facebookers en bloggers met een eigen stijl en smaak die niet perse in jouw interessegebied liggen. Dit kan interessante invalshoeken en informatiebronnen opleveren. LinkedIn, Twitter en Facebook zijn enorm handige middelen om het laatste nieuws over voor jouw handige onderwerpen aangereikt te krijgen. Zoek naar groepen, hashtags, trending topics en volg suggesties om een interessant online netwerk op te bouwen. Hier kun je waardevolle informatie uit putten.

Schrijf een belabberde kladversie

Het belangrijkste punt na je onderzoek is hoe je tot het fantastische eindproduct moet gaan komen, namelijk een succesvolle blogpost. Het helpt als je van nature een briljant schrijver bent. Maar gelukkig zijn er voor de mindere goden voldoende hulpmiddelen om tot een knappe tekst te komen. Een goede structuur met een duidelijk doel en een spetterende conclusie geven handvatten om je tekst aan op te hangen. Zorg er altijd voor dat spelfouten, grammaticamissers en slecht lopende zinnen verdwijnen uit je tekst.

Beide tips kunnen worden uitgevoerd door eerst tijd te besteden aan een uitgebreide kladversie. Kijk na enkele uren of een dag nog eens heel kritisch naar je tekst. Er zijn maar weinig mensen die een briljante eerste versie van hun teksten schrijven, dus wees niet bang een paar uitglijders te maken in de kladversie.

Rijk met bloggen?

Kortom, om een succesvol blogger te worden en een succesvol blog te runnen, zijn een paar dingen cruciaal om te kunnen slagen. Passie voor het onderwerp en je lezers, gedegen en uitgebreid research doen, zorgen voor een goed schrijfplan en controleer je kladversie grondig. De meningen over veel of weinig publiceren zijn verdeeld, maar het is nooit slecht geweest om veel te oefenen, goed te researchen en inspiratie op te doen aan de hand van andere succesvolle blogs. Het belangrijkste is uiteraard dat je er lol in blijft hebben, want dat merkt de lezer vaker op dan je denkt. Vind je helden en laat hun succesfactor jou inspireren.

0 Shares:
5 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 4.109 keer gelezen