De mensheid is een steeds dikker wordend stelletje. In 2008 leden volgens de World Health Organization (WHO) wereldwijd meer dan 500 miljoen mensen aan obesitas. Met als gevolg, dikkere passagiers, dikkere mode-popjes(poppen) en dikkere doden. Volgens onderzoek van o.a. het World Cancer Research Fund, kun je nog beter een verstokte roker zijn, dan extreem dik: dat laatste leidt volgens hen bijna vaker tot kanker dan paffen. 

Ik kan nog even doorgaan, maar de boodschap is duidelijk: obesitas is een epidemie en brengt allerlei onaangename risico’s met zich mee.

Dat moet de uitvinder van de Segway Dean Kamen ‘s nachts ook wakker hebben gehouden. Wat natuurlijk best opvallend is voor een man die een machine heeft bedacht waardoor lopen helemaal overbodig wordt. Maar ach, misschien voelde hij zich schuldig. Tijdens één van die slapeloze nachten bedacht hij namelijk “een apparaat om voedsel mee te verwijderen” zoals het in het patent is omschreven.  Jawel, de Aspire Assist – zoals het apparaat heet – zuigt het eten zo weer uit je maag.

Hoe werkt het?

Laat ik starten met het goede nieuws: je kunt met dit apparaatje eten wat je wil. Ja, de droom van de moderne mens, alles naar binnen werken, geen gram erbij. Maar daar moet je dan wel wat voor over hebben. Tijdens een ingreep wordt een buis in je maag geplaatst – daar ben je mij al kwijt – en de volgende keer dat je Tiramisu eet of ijs uit een emmer (wat volgens mij ntelevisie een goede remedie tegen liefdesverdriet is) trek je je na het schranzen even terug in de badkamer, waar je het Aspire apparaatje aansluit op je maagbuis en het eten er zo weer uitslurpt. Dat spoel je dan door het toilet.

Niet erg charmant, maar wel effectief.

maagpomp

 

Minder risicovol

En laat ik serieus zijn. Obsesitas is een serieuze zaak, die leidt tot vele gezondheidsrisico’s. Op dit moment worden veel magen verkleind en ja, dat is effectief, maar ook best risicovol (ook al door het overgewicht van de patiënten). En hoewel de Aspire misschien niet al te charmant is, is het wel een minder drastische ingreep dan een maagverkleining.

Het effect

Met het apparaatje wordt zo’n 30% van het voedsel weer uit je maag gezogen (gespoeld eigenlijk, met water) en dat leverde bij proefpersonen een gemiddeld gewichtsverlies van zo’n 25 kilo in een jaar op. Dat is dus zonder sporten en met hetzelfde voedingspatroon als voor het gebruik van de Aspire Assist.

Het probleem

Dat laatste is natuurlijk ook meteen een beetje het probleem van de Aspire Assist: je verandert helemaal niks en je hebt toch een goede ROI. Dat is natuurlijk risicovol: waarom zou je je gedrag dan aanpassen? Terwijl het dat gedrag (niet sporten, wel structureel teveel eten) is dat heeft geleid tot het overgewicht. De Aspire assist lost dus het probleem niet op, maar alleen een van de symptomen.

En ook…

Natuurlijk snap (en weet) ik dat afvallen niet gemakkelijk is. En in extreme gevallen lijkt de Aspire Assist een veiliger alternatief voor de maagverkleining. Maar het blijft toch licht verwonderlijk dat een groot deel van de wereld hun kinderen niet kan voeden, terwijl het andere deel van de wereld moeite heeft om op een gezond gewicht te blijven. En nee, dan heb ik het niet over moviestar-mager, maar gewoon gezond. Gezien de consequenties, is voorkomen beter dan genezen, zelfs al blijkt dat – in steeds meer  gevallen – lastig.

Europa

De Aspire Assist is in delen van Europa al verkrijgbaar. In Amerika moet het apparaat nog worden goedgekeurd, maar aangezien de Amerikanen meesters zijn in overgewicht zal dat niet lang meer duren.

 

Bron

 

0 Shares:
9 comments
  1. Ik wil best een paar (of meer) kilootjes kwijt maar ben nog niet overtuigd. Voorlopig nog maar de hardloopschoenen aan en voorla genieten van het lekker eten ;)

  2. Tja… Je zegt het gelukkig zelf al. Dit is best krom. En je lost er de oorzaak van overgewicht niet mee op.
    Bij dit soort producten verbaas je je toch over de bizarre wereld waarin wij leven, niet dan?

    1. ja, eens we noemen het hier in huis Boulimia helper. Het is dus ook totaal niet voor de casual zomer-afvaller. Bij ernstige obesitas kan het wel redelijk snel en met relatief weinig risico resultaten opleveren. Ik mag ook aannemen dat er na die ingreep ook steun volgt om een lifestyle change te maken – anders schiet het natuurlijk niks op. Maar dat geldt altijd bij dit soort "quick fixes"

  3. Als ik zoiets lees, denk ik echt: what the fuck?? En ga alle argumenten die jij al noemt tegen dit apparaat roepen. Wat te denken van kinderen die opgroeien met het idee dat het niet erg is ongezond en veel te eten…want je kan het toch weer uit je maag zuigen. Zucht. En ja, ik weet dat op een gezonde manier afvallen enorm lastig is, maar het komt toch altijd weer neer op "die knop in je hoofd die om moet"…en niet de knop op een apparaatje ;).

Comments are closed.

Dit artikel is 5.344 keer gelezen