Om te beginnen met je eigen webwinkel heb je software nodig om je winkel mee op te zetten. Dit is de basis voor al jouw ondernemerslust voor zeker de komende vijf jaar. Maar welke webshop software kies je dan?

Waar moet je rekening mee houden (bij keuze van de software)?

Voor welke webshop software je kiest is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Hoe groot is jouw technische kennis?
 • Hoeveel tijd kan je in je shop steken?
 • Is er iemand in je netwerk/kennissen/vrienden kring die in geval van nood technische problemen kan oplossen?
 • Heb je een budget om een website te laten maken?

Er zijn naar gelang je ervaring, de tijd die je er in kan steken een aantal opties.

Weinig ervaring:

Heb je weinig producten (tot 20), weinig verstand van techniek en kan je een beetje designen en heb je Windows als operating systeem op je computer, dan kan je naar prefab “winkelplein-shop” kijken als winkelplein.nl of biedmeerwebwinkels.nl, daar kan je makkelijk met je eigen webwinkel starten. Per maand betaal je een x bedrag en verder hoef je niet om te kijken naar techniek, die wordt voor je geregeld. Ook zit in dit bedrag de kosten voor de hosting van je webshop inbegrepen. Er zijn er nog veel meer die dit soort voorgefabriceerde webwinkels leveren, het beste is om google even je vriend te laten zijn.

Wil je toch een shop gebouwd op bijvoorbeeld magento of prestashop (de webshop programmatuur van dit moment), huur een professional in. Zorg er wel voor dat je bij je contract onderhoudsuren afspreekt, om bij problemen deze zo snel mogelijk te laten verhelpen. (Ja, dit kost budget, maar een probleem kan tot wel twee weken hoofdpijn opleveren, als dit niet snel wordt opgelost en dus… omzet)

Meer ervaring met PHP/CSS/HTML

Heb je meer producten en meer eisen wat betreft C(ontent)M(anagement)S(ystemen), probeer dan de combinatie tussen Joomla (CMS) en Virtuemart.

OSCommerce en Zen Cart, zijn ook prima shops om mee te beginnen als startende ondernemer. Ze draaien ook prima op een goedkoop hosting pakket. (budgettair niet helemaal onbelangrijk)

Backend Magento

Veel ervaring

Wil je gewoon meteen goed beginnen en heb je een redelijke kennis van programmeren in PHP,CSS en HTML (die heb je nodig als je budget niet zo groot is als je visie) begin dan een webshop met Magento. Nadeel van Magento is dat het een zwaar log programma is, wat veel basiskennis van jezelf vereist qua programmeren en design. Ook de hosting van Magento is aan specifieke eisen gebonden. Verstandig is om eerst offertes op te vragen bij diverse hosters zoals Byte of Nines die specifieke Magento hosting leveren (en de daarbij behorende services) of kijk naar de mogelijkheden van een VPS bij een kleine hoster zoals GetHost.

Let op: voor een kleine onbemande VPS heb je naast PHP,CSS en HTML kennis ook kennis nodig van een Operating Systeem als bijvoorbeeld Debian, CentOS of Linux. Hoe minder je betaalt, hoe meer je zelf moet doen.

Backend Prestashop
Nieuw is Prestashop, ook opensource software. Minder zwaar als Magento en iets minder gelikt in de backend. Maar ook voor online shops geldt, het gaat er niet om hoe het eruit ziet in de backend, maar wat voor conversie het haalt voor je shop-idee en hoe snel je bezoeker zijn aankoop kan doen zonder al teveel “technische problemen”, hoofdpijn en aanslagen op je budget.

Ja, maar mijn webshop is maar een klein onderdeel van mijn concept?

Als je webshop maar een klein onderdeel is van je totaal concept kan je kijken naar zogenaamde “bridge” oplossingen. Een bridge is een cross platform die koppelingen maakt naar diverse andere onderdelen. Zo kan je bijvoorbeeld Magento, OScommerce en Zen Cart implementeren binnen een WordPress, drupal of Joomla site. Of zoals ik doe een wordpress installatie binnen mijn magento, zodat ik de functionaliteit van wordpress binnen mijn webwinkel goed kan laten samen werken en mijn klanten extra informatie kan geven, zonder dat ze hiervoor naar een externe website hoeven te surfen/klikken.

Elk van de bovengenoemde webshop software systemen hebben uitgebreide module pagina’s waarin je kan shoppen naar de voor jou belangrijke modules die dit soort oplossingen voor jouw concept kunnen leveren.(maak een planning voor de komende vijf jaar)

Nog één ding om rekening mee te houden:

Alle bovengenoemde shops zijn Open Source Software. Dat betekent dat de programmatuur gratis wordt aangeboden(inclusief bugs *fouten*). De basis programmatuur mag dan wel gratis zijn, de externe modules veelal niet. Lees voor het kopen van een module de EULA (gebruikersovereenkomst) goed door. In recessie tijd wordt door de module aanbieders regelmatig hun EULA aangepast, waardoor je soms (vooral bij support) voor een onaangename verrassing komt te staan. Reken ook goed uit hoeveel je uiteindelijk aan alle modules kwijt bent die je wilt hebben en koop alleen modules die echt noodzakelijk zijn voor het runnen van je bedrijf. Elke module verzwaart namelijk de eisen van je webshop programmatuur en hosting. Als je dit niet doordacht doet, moet je regelmatig bekijken of je hosting niet te licht is voor het geen wat je wilt binnen jouw concept.

Conclusie

 •  Plan je webshop. Vind uit hoeveel producten je wilt gaan verkopen
 •  Hoeveel technische kennis heb jijzelf en hoeveel kennis moet je “inhuren”?
 •  Wat is je budget per jaar voor je webshop inclusief hosting, design en externe modules?
 •  Wil je zelf een shop bouwen? Vraag dan offertes op bij diverse partijen voor Hosting en ga goed na wat er wel en niet bij inbegrepen zit om   vervelende situaties te voorkomen. (zoals het vergeten te maken van backups bij upgrades van de software)
 • Krijg je advies van derden? Lees altijd zelf de specificaties van de software voordat je ergens mee akkoord gaat. Laat je ook niet aanpraten dat je ergens specifiek moet gaan hosten, dat kan namelijk in de papieren gaan lopen. en dus in het rendement van je webshop. Zoek zelf de informatie bij elkaar die je nodig denkt te helpen en vertrouw je het niet? Vraag dan iemand in je directe omgeving om met je mee te denken.
 • Kies de shop die het best bij jou past. Elke shop software site heeft demo’s op hun site. Probeer die eerst uit voordat je een beslissing maakt over welke shop je uiteindelijk gaat proberen. Kijk ook naar de mogelijkheden om eventueel uit te breiden en plan dit in je uiteindelijk shopplan. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan.

Ik wens je veel succes bij het uitzoeken van de webshop software die bij je past!

0 Shares:
4 comments
 1. Eerst lezen en dan pas tweeten klinkt ergens ook logischer. Ik heb hetzelfde gedaan met mijn boek "De Zang-Coach". Daar zijn er een paar van met een tweet verkocht maar zo weinig dat ik denk dat een actie na het lezen handiger is. Misschien eerst laten downloaden en vervolgens korting geven op een vergelijkbaar product of dienst als ze het dan getweet hebben?

 2. Ik kan me voorstellen dat het idee dat je betaalt met een tweet (dus met het kenbaar maken van je instemming) voor een kritische houding zorgt. Ook al kost het niks. Misschien is het succesvoller om te roepen dat jij blij bent met je bundel en dat je graag wilt dat anderen dat ook zijn? (Dat verschilt niet zo veel van wat je nu hebt gedaan, maar het kan uitmaken)

Comments are closed.

Dit artikel is 5.120 keer gelezen