Al tijden ben ik op zoek naar de ideale service op internet om muziek op te zoeken, te beluisteren en op te nemen. Het liefst gratis.
Bijna altijd valt het me tegen, of het aanbod aan muziek is niet goed of ik moet er (te veel) voor betalen. Daarnaast wil ik er ook op mijn mobiel of tablet iets mee kunnen, dat kan ook niet altijd.
Is Tomahawk het antwoord op al mijn vragen?

Niet nieuw

Muziek via internet, dat is niet nieuw natuurlijk. Mijn eerste keus wanneer ik iets download is al heel lang Pirate Bay, omdat ik dan snel vind wat ik zoek.
Bovendien is het gratis. Schuldgevoel heb ik daar niet over. Ik wil een creatieve artiest best iets betalen, maar de tussenhandel niet, want daar heb ik niet om gevraagd. Is een cd erg goed en zit er een mooi hoesje bij, dan koop ik die soms alsnog.
Ik weet het: er zijn alternatieven zoals Itunes, maar die vind ik veel te duur. Bovendien ben ik niet zo gecharmeerd van Apple.

Streaming

Streaming music is vaak veel lastiger om gratis te krijgen.  Het liefst wil ik iets op mijn computer, mobiel, tablet en smart-tv kunnen beluisteren. Spotify heb ik twee keer geprobeerd, maar dat beviel me niet. Wanneer je niet de dure versie neemt zijn er allerlei beperkingen en ook reclame, dat valt voor mij dus al snel af. Alleen het aanbod aan muziek vind ik wel verleidelijk groot: 18 miljoen nummers.
Een paar maanden terug leek Music Unlimited van Sony me wel een leuk alternatief. Het draait op mijn mobiel, computer, tablet en ook op mijn tv. Hier werd al eerder over geschreven bij 42Bis. Toch was dit ook niet ideaal voor mij: de bediening op tv was ronduit sloom, het was ook teveel gericht op hele cd’s. Die service viel dus toch helaas af.online muziek

Alternatieven

Dan komen er allerlei leuke muziekdiensten om de hoek kijken: 22 tracks bijvoorbeeld, een leuk Nederlands initiatief. Dit is eigenlijk een soort playlist, 1 lijstje per soort muziek. Wel origineel, maar niet volledig genoeg voor mij.
Ook 8tracks is een leuke service. Nadeel is alleen dat er heel veel covers op staan en dat je maar een beperkt aantal keren nummers mag skippen. ExFM heeft ook wel iets, maar toch vind ik daar de keuze te beperkt om er een fan van te worden. Grooveshark vond ik ook een tijdje leuk, al vond ik het lastig dat ik met een gratis account niet onbeperkt nummers kon skippen.

Tomahawk

Tijd voor iets nieuws dus. Het bestaat al even, maar ik hoorde er pas kortgeleden over: Tomahawk. Het klinkt als een raket en als het aan mij ligt dan gaat het ook inslaan als een bom.
Het leuke is wel dat je muziek uit allerlei bronnen haalt: Youtube, Soundcloud, Ex-FM.  Er wordt ook aangegeven dat je ook Itunes en Spotify als bron kunt gebruiken, maar dat is me nog niet gelukt zonder daar een betaald abonnement op te hebben.
Ik doe bij dit soort services altijd de ‘Gruppo Sportivo-test’. Gruppo Sportivo is een Nederlandse band die in de jaren ’80 een aantal hits had. Krijg ik veel nummers van deze band als zoekresultaat, dan is dat voor mij een indicatie dat deze muziekdienst voor mij goed werkt. Deze methode is niet wetenschappelijk, maar werkt perfect voor mij.
Het zoeken is eenvoudig, een leuke optie is om een afspeellijst te maken met soortgelijke artiesten, of muziek behorend bij een specifieke stemming. Ik word helemaal blij van Tomahawk. Ook hoef ik gelukkig niks te betalen. Ik krijg in deze gratis versie zelfs geen reclame waar ik niet op zit te wachten! Kortom: dicht bij het ideaal.

Conclusie

Ik heb Tomahawk nu regelmatig als achtergrondradio aan staan. Dat is prima, maar we zijn er nog niet. Zo is er nog niets ontwikkeld voor Android. Dat is toch wel een minpuntje, ik wil ook graag muziek afspelen op mijn mobiel en mijn tablet.  Ook op mijn (Sony) tv zou ik graag een app hebben, maar dat zal meneer Sony wel niet leuk vinden vanwege zijn eigen muziekwinkel.  Het is nog geen echte bom, maar Tomahawk lijkt wel een sterk wapen in de strijd om goedkope muziek via internet.

0 Shares:
Dit artikel is 2.729 keer gelezen