Bij de selectie van je WordPress-thema komen meerdere onderdelen kijken: design, structuur, techniek, seo (zoekmachine-optimalisatie) en compatibiliteit. Voldoet je template niet aan alle eisen dan moet je gewoon verder kijken. Knutselen aan een thema is vaak onverstandig tenzij je alle kennis in huis hebt.

Het juiste design

Onder het juiste design verstaan we de opmaak en kleurstelling van de template. Gratis templates hebben hier vaak weinig opties in en moet je het doen met wat je ziet. Voor een klein bedrag heb je vaak al een goede template met de mogelijkheid om een kleurstelling te kiezen. Op die manier kan je de template aanpassen aan de kleurstelling van bijvoorbeeld je logo. Ook staat je template vaak vol met afbeeldingen, deze krijg je er veelal bij maar dien je natuurlijk te vervangen door je eigen beeldmateriaal. Het is echt van belang dat je daar dus doorheen kijkt. Laat de sfeer van een foto niet je keuze bepalen.

Controleer daarom de volgende punten:

  • Is de kleurstelling goed?
  • Heb ik voldoende fotomateriaal? (Of gebruik goede stockfoto’s.)
  • Kan ik de juiste sfeer neerzetten zonder gebruik van de voorbeeldfoto’s?

Structuur

Hoeveel content moet je kwijt binnen de website en gaat dit passen in de structuur van de template? Denk hierbij aan de menustructuur: moet deze uitklapbaar zijn vanwege het hoge aantal pagina’s? Vergeet ook de homepage niet. Deze kan bestaan uit veel berichten en elementen uit het thema. Heb je elk onderdeel nodig en kun je deze wel vullen? Er zijn bijvoorbeeld thema’s met een portfolio. Kun je deze gebruiken? Bij weinig content is het van belang dat je niet te veel informatie kwijt moet. Bedenk dus ook van te voren hoeveel pagina’s je ongeveer nodig gaat hebben, anders kom je misschien niet uit met je gekozen thema.

SEO

Voldoet je template aan de SEO-richtlijnen? Is de HTML netjes en wordt de juiste koppenstructuur in de HTML gebruikt? (Alles over nette HTML vind je op W3C.) Vaak staat dit ook specifiek bij een template genoemd. Mochten niet alle onderdelen terugkomen in de template, dan zou je dit kunnen oplossen door een SEO-plug-in te gebruiken.

Compatibiliteit

Dit onderdeel is belangrijk voor de werking van je nieuwe thema. Je thema moet overweg kunnen met de nieuwste versie van WordPress. Tevens zijn er verschillende installaties mogelijk van WordPress, zoals een multi-site. Dit staat er vaak bij vermeld en is dus belangrijk bij de keuze van je thema. Daarnaast is het goed om te kijken wanneer het thema voor het laatst is bijgewerkt. Zo weet je of er nog steeds aan gewerkt wordt en of je updates kan verwachten.

Techniek

Bij het kiezen van een WordPress-thema kan veel mis gaan met de techniek. Hier bedoel ik mee dat het thema niet goed kan werken na installatie. Dit kan liggen aan de WordPress-installatie zelf, een fout in het thema of een werking met een plug-in. In een aantal gevallen vraagt een thema om een installatie van een plug-in. Installeer deze niet zomaar als je de plug-in niet kent. Misschien werkt er na installatie nog meer niet. Eventuele fouten in het thema kun je zelf oplossen als je technisch genoeg bent. Ben je dat niet, dan moet je de maker vragen.

Vaak zijn er ook onderdelen die niet lijken te werken maar met de juiste instellingen verholpen zijn. Lees hiervoor de handleiding.

Wanneer het WordPress-thema niet kiezen

Ga in ieder geval niet te veel sleutelen aan het design of de structuur om deze naar wens te maken. En besef dat je met licenties van WordPress-thema’s te maken hebt. Een licentie van een thema geeft aan wat je wel en niet mag doen. Als je een thema koopt, betekent dat nog niet dat je de code mag aanpassen. Een standaardlicentie is bijvoorbeeld GPL. Bij deze licentie moet je al je thema aanpassingen doorgeven aan de eigenaar. Zie ook het commentaar bij de reacties.

Kies een thema niet als:

  • Het thema is gebaseerd op afbeeldingen die je niet kunt verzorgen;
  • Het thema niet werkt met je huidige WordPress-versie;
  • Je functionaliteiten in je thema wilt hebben welke je zou moeten programmeren.

Probeer altijd zo veel mogelijk op te lossen met plug-ins omdat je bij een thema-update programmeerwerk kwijt bent. Let ook hier weer op de licentie.

Conclusie

Kies een thema waarin al je wensen aanwezig zijn of gemakkelijk toe te voegen met bijvoorbeeld een plug-in. Indien je toch wilt programmeren is het verstandig om te weten of dit in het thema mag en moet je dus de licentie controleren. Bedenk dat bij iedere update het programmeerwerk apart meegenomen moet worden.

Bij gratis thema’s heb je vaak weinig opties om het thema aan te passen en moet je het voornamelijk doen met wat je ziet.
Bij betaalde thema’s krijg je zeer veel opties zoals:

  • Kleurstelling kiezen;
  • Socialmedia-integratie;
  • Formulieren;
  • Verschillende lay-outstructuren zoals tabellen en sliders;
  • Meerdere paginatemplates;
  • Keuze uit knopdesign’s;
  • etc.

Haal je niet te veel onnodig werk op je hals en kies het juiste thema!

Wat is jouw ervaring bij het selecteren van een nieuw WordPress-thema? Waar liep je tegenaan?

0 Shares:
5 comments
  1. Waar liep ik tegenaan? Simpelweg het feit dat het zo veel werk was om een thema te zoeken dat aan al mijn wensen zou voldoen, dus heb ik uiteindelijk gekozen voor een eigen ontwerp en deze laten bouwen door een specialist. Zeker niet de meest goedkope oplossing, maar voor mij wel de enige juiste! Grenzen zitten er namelijk niet aan mijn eigen thema, alles kan worden aangepast en worden gemaakt binnen hetzelfde thema. Overigens een handige lijst met tips voor wie op zoek is naar het juiste thema!

    1. @twitter-528536592:disqus Bedankt voor je reactie. Dat is inderdaad een hele goede keuze. Een
      thema laten maken zal uiteindelijk volledig voldoen aan je wensen. Kost
      inderdaad wat meer maar dan heb je ook wat.

  2. Ik dacht dat de GPL (General Public License) juist wel doorverkoop mogelijk maakt, mits je de source van je aanpassing ook beschikbaar stelt voor peer-to-peer review. Dat is namelijk de essentie van de GPL en de basis van open source software zoals Linux. Die GPL software kan je gratis downloaden mét de source, maar je kan het ook kopen en dan krijg je er technische ondersteuning bij. Ik ben dus niet eens met de stelling in het stuk. Óf je mag de aanpassing in een gekocht thema niet doorverkopen, maar dan zit daar geen GPL licentie bij, of er is een GPL licentie aanwezig en dan kan je met het thema van alles doen, mits je de aanpassing ook weer beschikbaar stelt.

    1. @e1645b5691bb1fedc61778a92dd78650:disqus Klopt, je mag een thema met een GPL licentie wel wijzigen als je die maar terug stuurt aan de eigenaar. Dat had ik er inderdaad zo in moeten zetten. Bedankt voor de opmerking.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.165 keer gelezen