Dit is het tweede artikel uit een serie van drie waarin ik uitleg hoe je Google Apps gebruikt om je e-mail, agenda, contacten, to-do lijstjes en notities gelijk te houden op alle devices. Bijvoorbeeld een Windows laptop, een iOS device zoals de iPhone of de iPad en de Android devices zoals de Samsung Galaxy SIII en de Asus Transformer.

In het 1e deel van deze serie heb ik laten zien hoe je een Google Apps account aanmaaktIn dit artikel leg ik de instellingen uit voor de verschillende mobiele varianten.

Instellingen op een BlackBerry

Door de BIS services hoef je op je BlackBerry niets in te stellen. Je voert je account gegevens van Google op in de BIS service en de rest gaat vanzelf (afbeelding 1). De afkorting BIS staat voor Blackberry Internet Services. En synchroniseert tussen Google Apps en een BlackBerry.

afbeelding 1 – Het invulscherm voor de BIS service

Wel is het zaak achteraf even te controleren of de 3 vinkjes aan staan bij Contacts, Calendar en Deleted Items. (afbeelding 2).

afbeelding 2 - De instellingen in de BIS service
afbeelding 2 – De instellingen in de BIS service

iOS apparaat

Ik beschik zelf niet over een iOS device als een iPhone of iPad. En kan dus niet spreken uit eigen ervaring. Maar het instellen staat hier beschreven. Als iemand nog aanvullingen of tips heeft, laat ze dan vooral achter in de comments.

Androids

Omdat ik zowel privé als zakelijk Google Apps gebruik, heb ik ook twee accounts aangemaakt en beide ingevoerd op mijn tablet (een eerste generatie Asus Transformer).

De binnenkomende e-mail wordt in twee aparte mappen bewaard – een map voor privé- en een map voor zakelijke berichten. Voor het versturen van e-mail is dit niet relevant. Dat gebeurt altijd via hetzelfde account.

Voor een agenda is dit niet handig. In de waan van de dag zou het kunnen dat je afspraken mist of dubbele boekingen gaat doen omdat je twee agenda’s moet tjekke. Gelukkig werkt de calendar app van Google netjes samen met die van de Adroid devices.

In de calendar app heb ik beide Google accounts ingevoerd. In de calendar app van Google heb ik voor elk account een ander kleurtje ingesteld. Waarna de calendar app van mijn Android device alle items laat zien met de in Google ingestelde kleur (afbeelding 3).

afbeelding 3 – De kleurtjes in een agenda

Ik neem aan dat op dit vlak de werking voor alle Droids hetzelfde is. Voor de Asus Transformer en de Samsung Galaxy SIII van mijn dochter is dat in elk geval wel zo.

De instellingen voor een Android zijn hier te vinden. Als je eenmaal je account ingesteld hebt kun je via Google Play een aantal apps ophalen en installeren. Bijvoorbeeld Google Drive, Google Calendar en Google Reader (een RSS/Atom reader). Hoewel sommige Androids een of meerdere apps al geïnstalleerd kunnen hebben.

Nieuwe Android device?

Dan is het een kwestie van je Gmail en je Google Apps account invoeren. En de rest wordt voor je geregeld. Alle Google Play apps, instellingen en bookmarks worden gekopieerd naar je nieuwe device.

Outlook en gSyncIT

Tot zover het tweede deel. In het eerste deel leg ik uit wat de aanleiding is van deze reeks, waarom Google Apps zo handig zijn en het aanmaken van een Google account.

Morgen zal ik in het derde en laatste deel de installatie en configuratie van de app gSyncIT laten zien en de configuratie van Outlook. De app synchroniseert gegevens tussen Google en Outlook.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 4.645 keer gelezen