Die Maya’s, dát waren pas trendwatchers. Toen al wisten ze dat het geen zin zou hebben om na 21 december 2012 nog kalenders te maken, want wie heeft nog een kalender nodig wanneer de wereld er niet meer is. En het is bijna zo ver: het einde van de wereld is in zicht. Neeeee, natuurlijk niet echt, al zijn er heel wat pubers die zweterige angstdromen hebben over de inmiddels beruchte, door de Maya’s voorspelde D-day.

Maar dat de Maya’s ongelijk hebben over de 21ste, betekent niet dat de wereld niet kan vergaan. Er zijn talloze manieren waarop we massaal aan ons einde kunnen komen en de planeet met ons. Met behulp van een van mijn favoriete sites, Wikipedia en de rest van het web deel ik graag mijn meest favoriete End of Days scenario’s met je, zodat je iets nieuws hebt om je druk over te maken vanaf 22 december. Jawel, geen dank is nodig!

Elke dag één killer-optie. Veel plezier.

De polen flippen

Nee, ik heb het niet over die meneer die je huis schildert, maar over de magnetische polen van de aarde. Eens in de 250.000 jaar verwisselen de polen, dan wordt de zuidpool de noordpool en andersom. Voordat dit gebeurt neemt eerst de kracht van het magnetische veld om de aarde af. Jawel, de aarde zelf is feitelijk één grote magneet en om de aarde is een onzichtbaar magnetisch veld dat ons beschermt tegen straling van de zon en uit de rest van het heelal. Helemaal zo gek nog niet dus, dat magnetische veld.

Ergens in 1845 begonnen wetenschappers met het meten van dat magnetische veld en sinds dat moment is het 10% zwakker dan toen men met de metingen begon. Tel daarbij op dat het inmiddels alweer 780.000 jaar geleden is dat de polen voor de laatste keer draaiden en je begrijpt dat het feest er weer aan zit te komen.

Nou leuk toch: flippende polen?!

Dat valt vreselijk tegen ben ik bang. De wetenschap heeft natuurlijk nagedacht over deze situatie – een gewaarschuwd mens telt voor twee – en in de computersimulaties die zij deden was het helemaal niet zo leuk. Die stelden namelijk dat we voor duizenden (van 1000 tot 10.000 jaar) jaren meerdere magnetische polen kunnen verwachten die over de aarde “zwerven” als het ware. Nils Holgersson en zijn ganzen zouden compleet verdwaald raken, maar ook schepen en vliegtuigen zouden de weg niet meer kunnen vinden.

Niet meer vliegen dus… done!

Jammer genoeg valt ook het magnetische veld compleet uit voor die duizenden jaren. En dat betekent dat we niet langer beschermd zijn tegen die schadelijke straling vanuit het heelal en dat betekent: kanker. Getsie, dat is al killer numero uno en zonder dat magnetische veld wordt dat alleen maar erger.

Daarnaast zal telefoonverkeer en satellietcommunicatie bijzonder lastig worden en zouden er zelfs spontaan brandjes uit kunnen breken en ook dat kan natuurlijk naar uitpakken.

Toch is er hoop

Diezelfde wetenschappers (nou ja, misschien andere in dit geval) hebben ook gekeken naar de kans dat wij het overleven, die flippende polen. En die is eigenlijk best groot. In de berekeningen zouden er 15 extra kankergevallen zijn per 1 miljoen mensen, op jaarbasis. Ben jij een van de getroffenen, dan zuigt dat  natuurlijk keihard, maar het zal ons als soort niet doen verdwijnen.

Door sommige wetenschappers wordt trouwens wel de link gelegd tussen massasterfte van soorten op aarde en het verdwijnen van het magnetische veld om de aarde, maar het is lastig om die claims hard te maken. Dus voorlopig houden we het er maar op dat we blijven bestaan. Geen einde van de mensheid dus, maar spannend is het wel.

Meer lezen?

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 3.011 keer gelezen