Die Maya’s, dát waren pas trendwatchers. Toen al wisten ze dat het geen zin zou hebben om na 21 december 2012 nog kalenders te maken, want wie heeft nog een kalender nodig wanneer de wereld er niet meer is. En het is bijna zo ver: het einde van de wereld is in zicht. Neeeee, natuurlijk niet echt, al zijn er heel wat pubers die zweterige angstdromen hebben over de inmiddels beruchte, door de Maya’s voorspelde D-day.

Maar dat de Maya’s ongelijk hebben over de 21ste, betekent niet dat de wereld niet kan vergaan. Er zijn talloze manieren waarop we massaal aan ons einde kunnen komen en de planeet met ons. Met behulp van een van mijn favoriete sites, Wikipedia en de rest van het web deel ik graag mijn meest favoriete End of Days-scenario’s met je, zodat je iets nieuws hebt om je druk over te maken vanaf 22 december. Jawel, geen dank is nodig!

Elke dag één killer-optie. Veel plezier.

Zwarte gaten

Jawel, je bent niet de enige die het niet kan laten om door te denken bij het horen van de term Zwart Gat. Dat is niet erg, zolang je het maar gewoon in stilte doet en zeker terwijl je dit leest. Zwarte gaten zijn namelijk niets om over te lachen. Het heelal zit er vol mee en een zwart gat zou zomaar het einde van de wereld kunnen betekenen.

Tis dat eigenlijk?

Een zwart gat was ooit een ster, maar is nu ster-af en ster-dood. Aan het einde van een sterren-levenscyclus implodeert hij en drukt dan zijn eigen zwaartekracht samen tot een minuscuul stukje materie met een immense massa. Snappu? Goed.

Door die immense massa (immens immens) hebben zwarte gaten ongelooflijke zwaartekracht. Zo groot dat ze alles op hun pad opslokken, inclusief licht (vandaar dus zwart gat). Een zwart gat kun je niet zien – daarvoor is het te klein – maar je kunt wel weten dat het er is, doordat om het zwarte gat heen, van alles zomaar verdwijnt.

En nee, dat betekent niet dat je een zwart gat in je sokkenlade hebt die alle linkersokken kwijtmaakt, maar als je het heelal met een hele goede bril zou bekijken (een telescoop mag ook) dan weet je waar de zwarte gaten zitten doordat de hemellichamen en gassen eromheen richting het zwarte gat bewegen.

Nou waar blijft-ie dan?

Het universum loopt over van de zwarte gaten. Statistisch gezien is het helemaal niet zo onwaarschijnlijk dat er zomaar eentje ons komt opslokken. En mocht het zo ver zijn, dan is er niks wat we kunnen doen. Geen nucleaire aanval op het zwarte gat, geen stuwraketten om het van koers te doen veranderen, geen Bruce Willis met knappe dochter die ons allemaal redt. Vechten tegen een gat is compleet zinloos.

Mocht een zwart gat onze kant opkomen dan is het fijne aan het geheel, dat we dat tijdig zullen weten. Al die sterrenstaarders hebben dat dan allang ontdekt doordat er in ons zonnestelsel steeds gekkere dingen gebeuren: planeten die van baan veranderen of op termijn dus verdwijnen..in dat zwarte gat. Dat geeft ons in elk geval iets om naar uit te kijken.

En wat gebeurt er met ons?

Nou ja, ik heb dus geen idee. Gelukkig wist Google wel raad met deze vraag. Maar of ik het je kan uitleggen? Ik ga het proberen! Maar dan heel in het kort, lees de links voor een beter idee.

Wanneer je valt in een heel klein (en dus sterker) zwart gat word je simpelweg uit elkaar getrokken. Aan het deel van je lichaam dat het dichtste bij het zwarte gat is, wordt namelijk harder getrokken dan aan het deel dat verder er vanaf is. Dus als je met je hoofd naar voren erin valt, wordt er aan je hoofd harder getrokken dan aan je tenen en word je zo uit elkaar gerukt (of andersom). Je zou er dan overigens überhaupt niet in vallen, want dat uit elkaar trekken zou gebeuren ver voordat je feitelijk bij de grens van het zwarte gat bent (ook wel de Event Horizon, wat ook weer een spannende horrorfilm is).

Hoe groter het zwarte gat, hoe groter de kans dat je het redt tot de event horizon (waarvan ik echt geen idee heb hoe dat in het Nederlands heet, maar iemand zal vast zo lief zijn om me te verbeteren). Wat er dan echt gebeurt weet natuurlijk niemand, maar aangezien niks (!) kan ontsnappen uit een zwart gat, zal je het niet navertellen en is de kans het grootst dat je eenmaal in het zwarte gat gewoon dood bent. Jij…of de hele aarde.

Maar, maar…sci fi

Jawel, in veel boeken en films is het zwarte gat geen einde, maar het begin van een fantastische reis. Een poort naar een andere dimensie. Een deur naar avonturen die je fantasie te boven gaan. Ik geloof het ook graag, echt, maar ik ben bang dat er voorlopig geen reden is om aan te nemen dat áls een zwart gat ons vangt, we aan de andere kant eruit komen in een wereld zónder Internet Explorer…hoe mooi dat perspectief ook klinkt.

Meer lezen?

 

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 3.275 keer gelezen