Die Maya’s, dát waren pas trendwatchers. Toen al wisten ze dat het geen zin zou hebben om na 21 december 2012 nog kalenders te maken, want wie heeft nog een kalender nodig wanneer de wereld er niet meer is. En het is bijna zo ver: het einde van de wereld is in zicht. Neeeee, natuurlijk niet echt, al zijn er heel wat pubers die zweterige angstdromen hebben over de inmiddels beruchte, door de Maya’s voorspelde D-day.

Maar dat de Maya’s ongelijk hebben over de 21ste, betekent niet dat de wereld niet kan vergaan. Er zijn talloze manieren waarop we massaal aan ons einde kunnen komen en de planeet met ons. Met behulp een van mijn favoriete sites, Wikipedia en de rest van het web deel ik graag mijn meest favoriete End of Days scenario’s met je, zodat je iets nieuws hebt om je druk over te maken vanaf 22 december. Jawel, geen dank is nodig!

Elke dag één killer-optie. Veel plezier.

Globaal dimeffect of Global Dimming

Ben jij er zo eentje die niet gelooft dat de aarde aan het opwarmen is? Echt? Nou ja goed, ieder z’n ding. Maar hier heb ik een scenario waar je je misschien wél achter kunt scharen: het einde van de wereld door een aarde die steeds donkerder wordt.

Wat wat?

De zon is de laatste jaren veel minder hard aan het schijnen. Nou oké, de zon schijnt nog steeds even hard, maar door luchtvervuiling is het effect op aarde van dat zonlicht aan het verminderen. Het gaat dan om aeorsole stoffen die door toedoen van ons in de lucht komen en die ervoor zorgen dat zonlicht terug het heelal in wordt gereflecteerd. Aerosole stoffen absorberen trouwens ook gewoon zonlicht. Oftewel: Suske en Wiske en de zonne-jatters.

En ze doen meer. Zo maken deze stoffen wolken witter dan wit en witter dan witte wolken blijven langer hangen (doordat het langer duurt voordat de wolk verzadigd raakt) waardoor het dus langer bewolkt blijft en de zon ons nog lastiger kan bereiken.

Ja, nou en?

Als je vampier bent is dit alles natuurlijk prima nieuws. Op termijn kun je net als Wesley Snipes heel dag de dag rond-vampieren. Maar voor gewone stervelingen is de zon voorwaardelijk voor een relaxt leventje. En met steeds minder zon, wordt het steeds kouder en donkerder en is daalt de kans op het overleven van onze soort met de dag kleiner.

Wat verder de precieze effecten zijn van Global dimming is nog niet duidelijk. Wat wel vast lijkt te staan is dat global dimming en global warming (het globale dimeffect en het opwarmen van de aarde) elkaar in een spannende doodsgreep lijken te houden: door het dimmen wordt het steeds kouder op aarde, wat het opwarmen van de aarde weer tegengaat.

Dimmen of opwarmen?

Maar wie wint deze doodstrijd? Ook daar is nog geen antwoord op. Wie er verliest is wel duidelijk: dat zijn wij. Want: óf de aarde wordt kouder door het dimmen en we bevriezen met z’n allen. Of de aarde warmt op en de ijskappen smelten. De kans dat wij bij een van beide opties wel varen is minder dan gering.

Je kletst!

Nee, ik klets niet – al klets ik graag. Het globaal dimeffect werd per ongeluk ontdekt door de Israelische bioloog Gerald Stanhill in de jaren ’80. Hij kwam erachter dat er  in Israël sinds de jaren 50, 22% minder zon scheen. Dat is nogal wat. Wereldwijd wordt de afname van zonlicht door het globaal dimeffect geschat op zo’n 4% (16% in West-Europa).

Gelukkig nemen we steeds meer maatregelen om vervuiling te voorkomen, maar dat is buiten de opkomende economieën gerekend die nog lang niet op volle stoom draaien, dus het is nog maar de vraag of we dit effect gaan pareren. En of we dat willen natuurlijk, in verband met de opwarming van de aarde (ik herhaal het nog maar even).

Meer lezen?

 

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 3.435 keer gelezen