Die Maya’s, dát waren pas trendwatchers. Toen al wisten ze dat het geen zin zou hebben om na 21 december 2012 nog kalenders te maken, want wie heeft nog een kalender nodig wanneer de wereld er niet meer is. En het is bijna zo ver: het einde van de wereld is in zicht. Neeeee, natuurlijk niet echt, al zijn er heel wat pubers die zweterige angstdromen hebben over de inmiddels beruchte, door de Maya’s voorspelde D-day.

Maar dat de Maya’s ongelijk hebben over de 21ste, betekent niet dat de wereld niet kan vergaan. Er zijn talloze manieren waarop we massaal aan ons einde kunnen komen en de planeet met ons. Met behulp van een van mijn favoriete sites, Wikipedia en de rest van het web deel ik graag mijn meest favoriete End of Days scenario’s met je, zodat je iets nieuws hebt om je druk over te maken vanaf 22 december. Jawel, geen dank is nodig!

Elke dag één killer-optie. Veel plezier.

De technologische singulariteit

Wat het precies zal zijn weet niemand. En al kon ik het ergens lezen, dan zou ik het nog steeds niet begrijpen. Maar laat ik proberen om uit te leggen wat ik er wel van begrijp. Een singulariteit is een wiskundige term die wordt gebruikt om het punt te beschrijven waarop wiskunde chaotisch wordt (niet voor jou persoonlijk, maar in brede zin) en niet langer orde is of zaken voorspeld kunnen worden: oftewel, de ons bekende wetmatigheden gelden dan niet meer (zoals dat het geval is in een zwart gat). Een technische singulariteit is het punt waarop techniek dus chaotisch wordt en zich niet meer laat binden door de wetmatigheden die wij kennen. Savvy tot zo ver?

Oké, maar wat is nu een technologische singulariteit. Zoals gezegd weet niemand dat, maar wiskundige en schrijver Vernor Vinge schreef er wel een paper over en beschreef daarin op welke signalen we moeten letten als we richting die singulariteit gaan:

Klinkt bekend? Klinkt bekend! We lijken dus op weg naar die technologische singulariteit. Is dat leuk? Het is in elk geval niet zoals nu en alles wat we nu zijn en weten zal compleet en onvoorstelbaar anders zijn. Je mag erover fantaseren, maar dan zit je er waarschijnlijk naast, aangezien je beperkt bent door wat je al weet.

Moet je je zorgen maken? Ach, de meningen over de singulariteit zijn verdeeld. De theorieën erover baseren zich op het idee dat de mens op enigerlei moment in staat zal zijn kunstmatige intelligentie te creëren die op z’n minst gelijkwaardig is aan menselijke intelligentie óf dat wij in staat zijn om ons brein te upgraden tot het punt waarop dat brein de huige menselijke ziel/geest in intelligentie overtreft. Zo ver zijn we nog niet joh.

Volgens de wetenschappers die zich met dit theoretische eind van “life as we know it” bezighouden, zal de singulariteit ergens in de komende 30 jaar plaatsvinden. Geen zorgen, mocht het gebeuren dan zal hetzo snel gaan, dat je geen tijd hebt om erover na te denken. Maar vast staat dat áls het gebeurt, je personal brand wel het laatste is waar je je zorgen over hoeft te maken. Zo heb toch elk nadeel, zijn voordeel!

Meer lezen:

 

0 Shares:
7 comments
 1. Als je zo die signalen op een rijtje ziet staan, zijn we akelig dicht bij die technologische singulariteit. Gelukkig hoeven we ons hier niet druk over te maken: de wereld heeft toch maar iets meer dan een week te gaan. Onderschat die Maya's niet hoor. In de tussentijd kijk ik wel weer uit naar je volgende killer post over het einde der tijden!

  1. jaaa, ik vond het ook erg herkenbaar allemaal, die signalen. Ik zou zeggen > geniet van de komende week.

   Enne morgen weer een end of days post, dan over Supervulkanen. Kom vooral weer lezen en natuurlijk reageren! :)

   1. Supervulkanen….oeh, dat klinkt ook interessant! Als die supervulkanen zich er ook nog mee gaan bemoeien, maken we denk ik helemaal geen schijn van kans meer. Ik had eigenlijk nog best wat werk liggen deze week, maar ik denk dat ik er maar op uit trek de wijde wereld in, voor het te laat is!

 2. Klinkt zeker bekend! ;-)

  We zijn niet op weg naar die technologische singulariteit – we zitten er al midden in!

  In het klein in de vorm van pacemakers en hoor implantaten. En van een iets andere orde grote in de vorm hersen implantaten die helpen om
  minder valide mensen weer te laten lopen: http://io9.com/5943379/for-the-first-time-ever-sc

 3. Over Technologische Singulariteit is genoeg uitleg te vinden op het internet.
  Op YouTube b.v. http://www.youtube.com/watch?v=fehUKMTepd8

  TS
  heeft oa te maken het moment waarop de menselijke intelligentie wordt
  voorbijgestreefd door kunstmatige intelligentie (AI). Deze super AI zal
  een eigen "leven" kunnen gaan leiden wanneer deze niet voldoende door de
  mens wordt begrensd (beveiligd) en vormt daarbij een reele bedreiging
  voor de mens als soort. Super AI en hun belichaming in computers,
  netwerken en robots zouden dan de meest dominante soort op aarde kunnen
  worden.

  AI hangt nauw samen met de ontwikkeling in de
  microchip-technologie. Dit betekent super AI als soort ook explosief
  verder zou ontwikkelen. En de mens als soort heeft het nakijken.

  Sensatie-wetenschappers plannen de TS graag ook op 21-12-2012.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.260 keer gelezen