Vorige week gaf ik weer eens (het was alweer een tijdje geleden) een workshop SEO-schrijven. Dit keer samen met conceptenmaker en tekstschrijver Jan Wolter Bijleveld van Hoofdruimte. Voor een groep hr-adviseurs vertelden we over arbeidsmarktcommunicatie. Hij over hoe je wervende vacatureteksten schrijft en ik over hoe je ervoor zorgt dat ze ook nog worden opgepikt door zoekmachines.

Tekst die aankomt

Interessant was dat onze tips en adviezen opmerkelijk vaak overeenkwamen. En daar belanden we bij een van mijn stokpaardjes: aan goede teksten hoef je vaak niet zo veel meer te doen om ze te optimaliseren voor zoekmachines. En ik ben niet de enige die er zo over denkt. Google en de afzender van de tekst hebben immers hetzelfde doel: zorgen dat de juiste content bij de juiste mensen aankomt – en aankomt bedoel ik hier in de breedste zin van het woord.

SEO-oog

Voor vacatureteksten gelden geen héél andere regels dan voor wervende en doelgroepgerichte teksten in het algemeen. Maar toen ik met mijn SEO-oog (dat heb ik namelijk), eens wat vacaturesites en vacatureteksten bekeek, kwam ik tot een voor de hand liggend, maar toch boeiend inzicht.

Tussenkopjes

Vrijwel alle vacatureteksten zijn op dezelfde manier opgebouwd. In de kop (de H1) staat de functietitel. Dat is goed, want daar zoeken kandidaten op. (Zorg dus dat je een gangbare functietitel kiest en niet eentje die alleen in jouw organisatie wordt gebruikt.) Vervolgens bestaan de tussenkopjes (H2’s) bijna altijd uit termen als: Profiel, Functie-eisen, Competenties, Taken, Ons aanbod en Interesse of Contact. Geen van alle termen die je in een zoekmachine invoert als je op zoek bent naar een leuke baan als – ik noem maar wat – Linux-systeembeheerder.

Eigen vacatureteksten

Een van mijn adviezen was dus: wees creatief met tussenkopjes. Alweer zo’n stokpaardje, wat ben ik toch ongelofelijk voorspelbaar. Toen ik overigens onze eigen vacatureteksten eens kritisch onder de loep nam, verschenen er lichte schaamblosjes op mijn kaken. Bij de loodgieter lekt de kraan, zullen we maar zeggen.

SEO-friendly

Tijdens zo’n SEO-workshop word ik na een tijdje meestal wat ongemakkelijk. Als ik naar de cursisten kijk, gaan er steevast een paar steeds sipper kijken. Dat zijn de mensen die in het CMS werken. Die realiseren zich dan dat ze komende tijd aan de slag moeten met het vervangen van alle tussenkopjes, het toevoegen van alt-teksten bij alle plaatjes en wervende descriptions voor elke pagina. Oftewel: werk aan de winkel. Vaak ligt er ook nog een bezoekje aan de IT-afdeling in ‘t verschiet met het verzoek om SEO-friendly  url’s en misschien een paar extra velden in het CMS.

Kwaliteitsteksten en SEO

Neemt niet weg dat het altijd weer erg leuk is om het een paar uur over kwaliteitsteksten en SEO te hebben. Vooral – en dat is bijna altijd het geval – als er iemand tussenzit die uitroept: ‘Er gaat een wereld voor me open! Nooit geweten dat …!’ Dus heeft jouw organisatie toevallig ook een hr-afdeling of een andere afdeling waarvoor zo’n verhelderende workshop weleens goed zou kunnen zijn? Mail mij.

 

0 Shares:
Dit artikel is 2.661 keer gelezen