Het een en ander was op wonderbaarlijke wijze compleet aan mij voorbijgegaan (op die ene dag dat ik het internet nét niet uit had gelezen), maar Tweetdeck – mijn meest favoriete desktop Twitter-programma – heeft een complete make-over gekregen. Sinds gisteren heb ik het echter wel ontdekt en in het kader van beter laat dan nooit: het zuigt.

Tweetdeck is natuurlijk alweer een tijdje in het bezit van de twitter-goden. Dat was prima, zolang de twitter-goden in hun wijsheid van het programma afbleven. Dat feest is echter voorbij en de nieuwe versie van Tweetdeck druipt van de twitteritis B: het virus dat Twitter opliep toen het besloot dat de twitter-ervaring gestroomlijnd moest worden. Natuurlijk kan ik best begrip opbrengen voor het idee dat Twitter Twitter moet zijn, waar je het ook gebruikt. Maar het fijne aan niet-twitter-programma’s waarmee je kunt twitteren, is nou juist dat ze alle onhandigheden van twitter.com en/of de twitter eigen (niet geadopteerde) applicaties omzeilen en verbeteren.

Sneuvelen

Neo-Tweetdeck is eigenlijk een applicatie-versie van Twitter.com. Een nieuwe tweet maken? Dat levert een popup op. Iemand volgen? Weer een pop-up. Een reply geven? Dat ziet er net zo uit als op de site (met de icoontjes/links die onder een tweet verschijnen wanneer je met je muis eroverheen gaat). Is dat erg? Niet meteen. Wat wel echt héél erg jammer is, is dat sommige Tweetdeck-onderdelen zijn gesneuveld.

API en frequentie

Zo kon ik mijn TL een beetje rustig houden door de update-frequentie te minimaliseren. Dat was fijn, want dat scheelde dagelijkse meerdere epileptische aanvallen: mijn TL gaat zo hard, dat ik misselijk word als ik ernaar probeer te kijken.

Opties zijn mager

Het Settings-menu is überhaupt ernstig uitgekleed:

  • Auto-complete van gebruikersnamen uitzetten? Kan niet meer!
  • Een update versturen met de Enter-knop? Vergeet het maar, klikken zal je.
  • De breedte van je kolommen aanpassen? No way dude!
  • Hashtags meenemen in je reply? Niks daarvan! (al vind ik dat minder erg)
  • Je Tweetdeck-kleuren naar eigen inzicht aanpassen? Nee nee, er zijn 2 smaken: donker of licht.
  • Etc. etc. etc.

Maar het ergste

Ik tweet voornamelijk vanaf mijn desktop computer. Ja, die heb ik nog, want een site runnen op een tablet is zooooo – nou ja, een slecht idee. Tot de update kreeg ik een fijne pop-up wanneer iemand mij een @-reply stuurde. Dat vond ik wel zo fijn, want dan kon ik lekker snel reageren. Push notificaties #ftw zeg maar. Bij de neo-Tweetdeck is dat dus verdwenen. Om up-to-date te blijven moet ik steeds checken of iemand toevallig iets gezegd heeft. En ja, op de lijst met First World Problems staat die klacht héél hoog, maar irritant is het wel!

En bijna even erg

Een andere mooie optie die verdwenen is in de nieuwe Tweetdeck is de optie om in 1 tweet willekeurige mensen bij elkaar te voegen en te reply’en. Soms krijg je veel van dezelfde reacties van verschillende mensen die niet perse allemaal in één tweet zitten. In de oude Tweetdeck kon ik al die mensen met één klik (per persoon) in één tweet beantwoorden. Nu moet ik ze handmatig aan de tweet toevoegen. Bij vlagen is dat echt niet te doen.

Al met al…

Nou Twitter.com, ik hoef je website niet in applicatie-vorm. Dan gebruik ik wel gewoon je website. Oké, oké, de kolommen blijven handig en dat heb je dan niet op twitter.com, maar verder hebben jullie Tweetdeck mooi verpest. Zeker voor grootverbruikers is de nieuwe Tweetdeck niet erg bruikbaar. Alternatieven zijn welkom, want Tweetdeck en ik liggen in een scheiding: onoverkomelijke verschillen en ik hoop op alimentatie.

p.s: hier kun je de oude versie gewoon nog downloaden trouwens.

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 3.236 keer gelezen