Bij het lezen van de titel van deze post denk je wellicht dat het om een flauw geintje gaat, maar niets is minder waar. Sinds enkele dagen is er Motherbook, a new and improved Facebook, voor moeders. Geen uitvinding van The Zuck dit keer, maar van twee Nederlandse moeders.

Moederpraat

Reden om een jaar lang met zes man te bouwen aan een nieuw sociaal netwerk, was dat Mirjam Leslie-Pringle en Sabrina Raphael op Facebook hun ei niet meer kwijt konden. Sabrina: “voor ons moeders gaat het vooral om interacties tussen elkaar, het uitwisselen van tips en ervaringen, online shoppen, gecombineerd met het lezen over alles dat moeders aanspreekt in een online magazine. Zo ontstond het idee van Motherbook.” 

In de VS is een dergelijk moederplatform, genaamd Café Mom, al een grote hit. Het stond zelfs in de top 50 van nieuwe websites van Time en haalde 5 miljoen euro aan investeringen op. En Motherbook ziet er goed uit, getuige onderstaande videotrailer.

De trailer van Motherbook

Bucketlist

Motherbook bevat een aantal originele onderdelen, zoals de bucketlist. “Elke moeder wil een aantal dromen verwezenlijken, een wereldreis maken, gokken in Vegas of een week op yoga-retreat. Wij geven de mogelijkheden om deze dromen uit te dragen via de bucketlist en zullen maandelijks een wens in vervulling laten gaan”, zegt Raphael.

Winkeltje

Een andere functionaliteit is het winkeltje. Ontstaan vanwege de anonimiteit en vercommercialisering van Marktplaats. “De meeste advertenties zijn commercieel en tussen alle spullen zit veel ruis. Motherbook brengt dit weer tot de kern samen. Moeders hebben, net zoals op Koninginnedag, een eigen winkeltje met daarin tweedehands maar wellicht zelfs nieuwe of eigengemaakte spullen. Je ziet direct van wie je wat koopt” aldus Leslie-Pringle. En je ziet ook direct op iemands profiel wat zij te koop aanbiedt.

Magazine

Iedere maand besteedt het online magazine aandacht aan een Bekende Mother in de vorm van een diepgaand interview, waarbij diens goede doel een maand de homepage van Motherbook siert. In december komt Katja Schuurman aan het woord en de maand januari is voor Barbara Barend. In november is Kim van Kooten de Bekende Mother.

Exclusives

En dan is er nog Mother Exclusives – een veiling waarbij je in het bezit kunt komen van exclusieve items die (nog) nooit in de winkel zijn geweest, zoals de Bugoboo mini Rodini.
(Ik heb overigens geen idee waarom ik deze zou willen hebben, maar waarschijnlijk weten moeders wel precies wat daar zo begeerlijk aan is)

Eerste preview, positief!

Uiteraard heb ik een kijkje genomen op Motherbook en ik moet zeggen, het ziet er gelikt uit! Mooi design, gebruiksvriendelijk, uitnodigend om er in te stappen. Nu heb ik nog geen kinderen en weet ik niet of ik er op dit moment voldoende te zoeken heb, dus ik heb nog geen account aangemaakt. Maar wat niet is, kan nog komen.

Vooral het winkeltje, spreekt me heel erg aan (ik heb nog wel wat items die ik kwijt zou kunnen) en ook de forum-achtige opbouw van bepaalde zaken vind ik leuk. Toch een centrale plek voor vraag en antwoord. En daarmee denk ik ook een centrale ontmoetingsplek, waar je nieuwe contacten kunt leggen. In plaats van dat je met je bestaande moeder-vriendinnen online gaat zijn.

(please) Bye bye to babyprofielfoto’s!

Naast dat ik Motherbook er veelbelovend uit vind zien, klinkt het mij – als niet-moeder – ook wel als een licht muziekje in de oren dat een groot gedeelte van de status updates over tandjes, snotneuzen, amandelen, zwemlessen, groeistuipjes, uitgespuugde prakjes nu verhuizen naar een andere plek dan Facebook. Niet dat ik het erg vind om met enige regelmaat een update te zien met betrekking tot de kinderen. Maar er zijn ouders (ja, ook vaders) die overdrijven. Echt.

En ik hoop dat de profielfoto’s van babies (op het profiel van de moeder, in plaats van een leuke foto van diezelfde moeder) mee verhuizen. Zodat ik, mocht ik ooit kinderen én dit soort neigingen krijgen, me op Motherbook volledig te buiten kan gaan. Zonder dat ik daar iemand anders mee lastig val.

 

0 Shares:
Dit artikel is 4.977 keer gelezen