Afgelopen dinsdag (6 november) heb ik de middag doorgebracht in een klein theater in de binnenstad van een van de mooiste steden van Nederland. Helaas was dit niet om een voorstelling van een nieuw bruisend theatergezelschap bij te wonen, maar om geïnformeerd te worden over een niet openbare Europese aanbesteding voor het ontwikkelen van een online toepassing die wordt uitgeschreven door de gemeente. 

Niet zeuren

Nu weet ik dat je in Nederland niet mag zeuren als er een heel maandsalaris van je wordt opgevreten door de overheid. Dat is namelijk sociaal! Al dat geld kom ten goede aan de minder bedeelden onder ons. Prima! Ik ben het er niet mee eens dat ze mij op zo’n beetje alle vlakken kaal plukken (ik ben inderdaad zo’n pleb met een middeninkomen, huis, kinderen, etc.), maar als ik m’n zuurverdiende centjes dan niet krijg, doe er dan wat goeds mee en help iemand die pech heeft in het leven.

De petten van Jorritsma

Ik schakel even over naar Pauw & Witteman op 30 oktober. Bram Moszkowicz krijgt de kans zijn verhaal te doen over de ontwikkelingen die dag rondom de uitspraak van de Raad van Discipline. Wat ik echter meer interessant vond, was het interview met Anne-Marie Jorritsma in diezelfde uitzending. Anne-Marie is voorzitter van de VNG en lid van de VVD. Aan het begin van het interview is ze zeer kritisch over de plannen die het nieuwe kabinet heeft voor het terugbrengen van het aantal gemeentes. In deze plannen wordt aangegeven dat we het best kunnen doen met minder gemeentes en provincies. Groter is efficiënter! Ondanks dat het Jorritsma’s eigen partij is die deze plannen ondersteunt, schiet dit haar met haar dubbele pet toch in het verkeerde keelgat.

Gevoeligheden

Jorritsma heeft een heel sterk argument waarmee ze aangeeft dat het volledig onterecht is als deze plannen daadwerkelijk uitgevoerd worden. Let op en lees dit zorgvuldig! Onderzoek heeft uitgewezen dat het samenvoegen van gemeentes een gevoelig onderwerp is bij gemeentebestuurders! (*kan het niet helpen enorm cynisch te worden*) Ik denk dat tijdens het samenstellen van de plannen van het nieuwe kabinet iemand dit onderzoek even was vergeten. Laten we eerlijk zijn, als het gevoelig ligt bij de gemeentebestuurders, dan houdt het toch gewoon op?

Onduidelijke plannen

En alsof dit argument niet voldoende is, stelt ze ook dat de plannen nogal onduidelijk zijn. Op welke termijn gaan we dat dan doen? En als we taken dan gaan decentraliseren naar alleen gemeentes die groter zijn dan 100.000, wat moet Friesland dan? (*cynisme borrelt weer op*) Als je alle argumenten bij elkaar optelt, vraag je je af welke debiel die plannen überhaupt verzonnen heeft.

Inefficiëntie

Nu verbaas ik me al jaren over de inefficiëntie van gemeentes. Ik heb in ‘Handen eraf’ al laten doorschemeren dat ik het absurd vind dat gemeentes alles zelf willen uitvinden en niet gewoon gezamenlijk optrekken in het realiseren van de (digitale) dienstverlening, of in dit specifieke geval de beveiliging daarvan. In een reactie op deze blog wordt onbekwaamheid in het verleden als argument gegeven voor het feit dat we nu niet ondoordacht moeten handelen. Natuurlijk moeten we niet ondoordacht handelen, maar we moeten zeker niet angstig zijn om mee te liften op nieuwe ontwikkelingen die ons iets kunnen opleveren.

Een dialoog

Even terug naar dat theaterzaaltje. Het werk ligt niet meer op de stoep dus ik word omringd door vertegenwoordigers van zo’n dertig andere bedrijven die allemaal graag de opdracht willen binnenhalen. Ik zie overigens dat Apple goede zaken heeft gedaan met dit gezelschap. Een van de leden van de stuurgroep van de aanbesteding begint zijn verhaal. En dan staat een van de vertegenwoordigers op en ontstaat de volgende dialoog.

Vertegenwoordiger: “Zijn er meer gemeentes die een dergelijke online toepassing hebben?”

Ambtenaar: “Jazeker! Er zijn meerdere gemeentes die een soortgelijke oplossing hebben. Bij niet allemaal is de implementatie even succesvol, maar bij een van de gemeentes werkt het systeem erg goed!”

Vertegenwoordiger: “Kunt u mij dan uitleggen waarom u niet gewoon gebruikmaakt van dit succesvolle systeem?”

Ambtenaar (lacht wat nerveus en zegt met een ietwat ironische stem): “Wij zijn natuurlijk heel uniek …”

Mijn complimenten

Na deze dialoog was ik er weer helemaal klaar mee. Ik realiseerde me wederom dat het geld dat Rutte en Samsom Hood van me af gaan nemen niet terechtkomt bij de mensen die pech hebben. Maar onder andere bij ambtenaren die weigeren samen te werken en van elkaar te leren vanuit (hoe begrijpelijk ook) zelfbehoud. Ik heb de aansluitende borrel vriendelijk afgeslagen in de angst dat ik het feestje zou verpesten. Alhoewel ik achteraf wel spijt heb dat ik de kans niet heb benut die kritische vertegenwoordiger mijn complimenten te geven. Bij dezen!

0 Shares:
Dit artikel is 4.051 keer gelezen