Van een passerende fietser kijken we in Nederland niet op of om. Bakfiets, vouwfiets, omafiets, bierfiets: het stalen ros is waarschijnlijk ons bekendste stukje cultuurgoed. Maar wereldwijd is de tweewieler aan een opmars bezig. Misschien wel dankzij een aantal toonaangevende stadsfietsblogs.

Grotestadsbewoners kennen misschien wel de fixie: fixed gear bike. Een fiets gestript van alle opsmuk, waarop je moet leren fietsen en waaraan je vaak zelf sleutelt. De trend waaide over uit de New Yorkse hipstercultuur en gaat in tegen de commercie. Hoewel Levi’s er dan weer slim op inspeelt met een speciale (dure) spijkerbroek: de commuter. In vele modeblogs zien we fixies voorbijkomen. Maar er zijn ook talloze gespecialiseerde blogs. Zoals Fixed gear bikes en Fixed gear girl taiwan.

Het begon met een vrouw

Voor wie de fixie te hip of onhandig vindt, is er goed nieuws. Ook de gewone stadsfiets mag weer gezien worden. Moeder aller stadsfietsblogs komt, gek genoeg, niet uit Nederland. De Deen Mikael Colville-Andersen plaatste in 2006 een foto online van een vrouw die met fiets staat te wachten bij een kruispunt. Deze trok zo veel positieve aandacht, dat hij het succesvolle streetstyleblog Copenhagen Cycle Chic begon, met foto’s van goedgeklede Kopenhagenaars op de fiets.

Wereldwijde beweging

Colville-Andersen begon zich te interesseren in de cultuur rond het stadsfietsen. Daarover schrijft hij sinds 2007 op het blog Copenhagenize. Hij ontketende zo een wereldwijde beweging die zich hard maakt voor de stadfiets. Een stroom aan afgeleide blogs kwam op gang. Zoals Amsterdamize, Mexico Cycle Chic, Münchenierung en London Cycle Chic. Colville-Andersen zelf is inmiddels mondiale fietsambassadeur en wordt ingehuurd als stadsconsultant.

DIY-fietspaden

Andere stadsfietsblogs zijn het Australische cycle-space, het  Amerikaanse Bike commutersCycling without a helmet van een Amerikaanse studente in Leiden, Bike Fancy uit Chicago en Chicks and bikes. En als jouw stad dan nog niet fietsvriendelijk  wil worden, kun je altijd nog do it yourself-fietspaden aanleggen. Zoals we op Berlijns stadsblog Urbanophil zien. Zo zie je: bloggers bereiden de weg voor de gewone stadsfiets. Kennen jullie er nog meer?

0 Shares:
Dit artikel is 3.164 keer gelezen