Het is zondagavond als mijn iPhone me met een vrolijke piep laat weten dat er achter de schermen van 42bis weer wat te beleven valt. “Wie oh wie heeft een iPhone en wil een app reviewen?” luidt de vraag deze keer en zonder een seconde nadenken werp ik me op als vrijwilliger. De gelukkige app is: Schrijfcarrousel!

Wat is het?

Schrijfcarrousell® is een schrijftrainingsmethode met een compleet aanbod aan reguliere workshops (ook voor trainers) en trainingen. Bedenker Freerk Teunissen zocht een methode om de cursisten ook na het afronden van de training actief te ondersteunen bij het verbeteren van hun teksten, de app Schrijfcarrousel was een feit. Schrijfcarrousel biedt diverse opdrachten om eens kritisch naar je tekst te kijken en deze te verbeteren.

screenshot Schrijfcarrousel

De test

Ik besluit maar meteen van het worst-case-scenario uit te gaan en klik op “Ik heb geen tekst, help!” en wacht op de opdracht die er achter de gekozen kaart schuilt. Volgende kaart…volgende kaart… Het geniale idee blijft uit, maar wat had ik dan ook verwacht? Ik kom tot de conclusie dat mijn associatie met “Ik heb geen tekst, help!” eigenlijk meer te maken heeft met inspiratie.

Het zijn in deze app vooral opdrachten die je helpen na te denken over het gekozen onderwerp; in welke vorm zal ik deze tekst gaan schrijven? Wat zullen mijn lezers verwachten? Welke invalshoek kies ik voor deze tekst? Het is de omschrijving die voor enige verwarring zorgt, maar de opdrachten  zijn absoluut nuttig wanneer je even niet weet hoe een bepaalde tekst aan te pakken.

“Ik heb wel een tekst, help!” bevat een aantal opdrachten om een geschreven tekst nog een kritisch te bekijken en te verbeteren. Het aantal opdrachten binnen de app is helaas nog behoorlijk beperkt, waardoor je snel het risico loopt dezelfde kaart te trekken.

 

Conclusie

Schrijfcarrousel beschikt over een heldere interface voorzien van een clean design, met een link naar de website voor meer informatie. Helaas is er op het moment slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar, in de toekomst zullen doorlopende updates het aantal beschikbare kaarten uitbreiden.

Leuk is het feit dat hiervoor gebruik wordt gemaakt van crowdsourcen; schrijftalenten wordt namelijk gevraagd om hun ultieme tip met de bedenkers van Schrijfcarrousel te delen, de beste tips worden aan Schrijfcarrousel toegevoegd als opdrachtkaart. Voorwaarde is dan wel dat jouw tip in de vorm van een opdracht wordt gegeven, zodat gebruikers actief met jouw tip aan de slag kunnen.

Tips van Angelique

Last but not least, wat kan er beter? Wanneer je aan een opdracht werkt en wilt terugkeren naar bijvoorbeeld het home-scherm verschijnt er een eenvoudig menu in beeld in de vorm van kaarten, de kaarten zijn behoorlijk klein en maken het soms wat moeilijk om het juiste menu-item aan te ‘klikken’.

Verder? Schrijfcarrousel is een nieuwe app met veel potentie. Ik denk daarbij aan opties om de app persoonlijker te maken; elke schrijver heeft zijn/haar unieke aandachtspunten, het zou leuk zijn wanneer de app dit in de toekomst kan ondersteunen.

Bijvoorbeeld mogelijkheden om aan te geven in welke mate een opdracht moeilijk was (en dus nog eens herhaald zou moeten worden) en de optie om bepaalde kaarten niet meer te tonen aan een gebruiker, bijvoorbeeld omdat de methode op de kaart voor deze schrijver niet werkt.

0 Shares:
Dit artikel is 2.777 keer gelezen