Afgelopen week werd voor de 3e keer de Week van de Mediawijsheid georganiseerd. Dat betekende ouderavonden, twitter-spreekuren, masterclasses, nieuwe boeken vol wijsheid en veel online activiteiten met en voor de jeugd. Het betekende vooral ook veel vragen van ouders; over hun kind en nieuwe media, over cyberpesten, online privacy, games, vieze plaatjes en opstandige pubers.

Zelf geen tijd gehad om een informatieavond te bezoeken? Dit waren de 5 meest gestelde vragen over mediawijsheid.

Wat is mediawijsheid eigenlijk? 1. Wat is mediawijsheid eigenlijk?

Mediawijsheid is reflecteren. Je kind leren hoe het bewust moet omgaan met digitale media.

Mediawijsheid is mediaopvoeding. Interesse tonen, vragen stellen en doorvragen net zolang tot kinderen zelf inzicht hebben en de juiste beslissing kunnen nemen. Mediawijsheid is het nieuwe lezen en schrijven. Kinderen die onvoldoende digitale vaardigheden ontwikkelen, zijn de analfabeten van de toekomst.

2. Hoe voorkom ik (digitaal) pesten?

Pesten is een ingewikkeld probleem dat het beste samen met school kan worden aangepakt. Praat met je kind over wat pesten is. Wat verstaan jullie onder pesten, waar ligt de grens? Populair is bijvoorbeeld het ontfutselen van een wachtwoord en vervolgens inbreken op een profiel/mail/msn. Kinderen zien dat vaak als geintje. Door met ze te praten, maak je ze bewuster van de gevolgen en de grenzen.

Maak afspraken met je kind, zoals: houd je wachtwoord altijd geheim, zie je iets vervelends, maak dan snel screenshots (dan heb je altijd bewijs) en omgangsvormen die in het echte leven gelden, gelden ook op internet. Vertel je kind ook over meldknop.nl, een website waar je altijd terecht kan als je gepest wordt.

Is mijn kind gameveslaafd?3. Mijn kind lijkt wel gameverslaafd. Hoe pak ik dat aan?

Waarom denk je dat je kind verslaafd is? Hoe staat het met schoolresultaten, afspraken met vrienden, sporten en persoonlijke verzorging? Verwar een verslaving niet met een leuke hobby. Het aantal uren is hierbij geen goede maatstaf. Heb je echt met een gameverslaving te maken, dan moet je deskundige hulp inroepen. Op gameadviesopmaat.nl krijg je advies.

4. Wanneer mag mijn kind een mobieltje / op Hyves / op Facebook?

Dat bepaal jij, als ouder. Daar zijn geen richtlijnen voor. We kunnen wel constateren dat kinderen steeds jonger een mobieltje krijgen, 40% van kinderen tussen 8 en 12 heeft er een. De meeste kinderen krijgen vanaf 7 jaar interesse in Hyves, maar vraag eens door. Waarom wil je kind dat? Wat lijkt hem/haar er leuk aan? Heeft hij/zij ervan gehoord en is het nieuwsgierigheid? Of zijn vriendjes/vriendinnetjes ook al actief op Hyves?

En als het mag, ga dan samen achter de PC zitten om een account aan te maken en vertel ondertussen over online privacy en mensen met verkeerde bedoelingen.

5. Help, mijn puber heeft me ontvriend!

Soms willen pubers niet meer dat hun ouders meekijken in hun online leven. Lastig, en soms kwetsend, als je daarmee geconfronteerd wordt. Je kunt eventueel vrienden/kennissen die nog wel bevriend zijn, vragen om een oogje in het zeil te houden. Probeer in ieder geval op andere manieren in gesprek te blijven, grijp kleine momentjes aan om over bewust mediagedrag te praten. Een nieuwsbericht, een incident op school, een scène in GTST kunnen al een opening bieden. Stokt het gesprek? Forceer het niet, volgende keer beter.

Voor pubers is er trouwens deze week het geweldige boektijdschrift DUF uitgekomen waarin mediawijsheid centraal staat (editie 3, Waanwijs). Fantastisch vormgegeven, het kreeg lovende kritieken in alle grote dagbladen. Wellicht een leuke én mediawijze tip voor onder de boom?

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 4.520 keer gelezen