Privacy online is het item van de afgelopen tijd, van de afgelopen weken. Onder andere door de veelbesproken cookiewet en het drama in Haren laait de discussie weer op. Privacy en internet staat gelijk aan een haat-liefdeverhouding: samen zullen we alles delen (online), maar het liefst niet met iedereen, toch?

Je hele leven staat online

Over cookies ga ik het niet hebben in dit artikel, hiervoor verwijs ik jullie graag naar de interessante artikelen van medebloggers zoals Hendrik-Jan en Martin.

Het gaat mij deze keer om privacy online, en dan met name op social media. Persoonlijk vind ik privacy een ietwat rare term als je besluit deel te nemen aan social media. Je gaat allerlei persoonlijke dingen als foto’s en berichten online zetten en er valt eigenlijk voor een leek niet te controleren wat hier nu precies mee gebeurt. Maar goed, dat is net als in de offline wereld een kwestie van vertrouwen. Of dat terecht is? Een geweldig voorbeeld hiervan vind ik het Belgische filmpje dat ik vorige week tegen kwam. Dit filmpje is getoond tijdens het Cannes Lions Festival, omdat het zo goed weergeeft dat mensen er zich vaak niet bewust van zijn wat er over hen te vinden is online.

Privacy op Facebook

Wij geloven maar gewoon dat, als alle vinkjes uitstaan, meneer Zuckerberg ons met ‘rust’ laat. Waar, welke en hoe je die vinkjes uit kan zetten, is overzichtelijk weergegeven in het e-book van Jan Willem Alphenaar en Peter Minkjan. Ook interessant in het kader van social media en privacy is dit filmpje van Tros Radar, kijk en oordeel zelf.

Stiekem weten we misschien wel dat er wat gegevens van ons worden doorgespeeld naar adverteerders, maar zolang wij hier niet direct nadelen van ondervinden nemen we dat maar voor lief. Af en toe komen gebruikers “in opstand” en delen dan onderling een bericht, waaruit hun onvrede blijkt over gebruikersinstellingen. Een redelijk recent voorbeeld dat in mijn nieuwsoverzicht regelmatig opdook:

Ik blijf graag privé vrienden met jullie. Echter, met de recente veranderingen in Facebook, kan het publiek nu al onze activiteiten zien op het prikbord. Dit gebeurt wanneer een vriend van ons klikt op “vind ik leuk” en “reageer”. Automatisch krijgen ook al hun vrienden onze berichten te zien!! … Helaas kunnen we deze instelling niet zelf wijzigen omdat Facebook het op deze manier heeft geconfigureerd. Dus ik heb jullie hulp nodig. Alleen jullie kunnen dit voor mij doen. Plaats je muis op mijn naam hierboven (niet klikken), dan verschijnt er een venster, nu met de muis op “vrienden” gaan staan (ook zonder te klikken), beweeg naar beneden naar “instellingen”, klik hier en er verschijnt een keuzelijstje. Verwijder het vinkje bij “reacties en vind ik leuks” (comments and likes) door er op te klikken. Door dit te doen, blijven mijn activiteiten onder mijn vrienden en zullen ze niet meer openbaar worden.

Google jezelf!

Bij dit soort berichten vraag ik mij altijd af wat mensen op social media delen dat zo verschrikkelijk is als anderen mensen dit lezen of zien. En: die personen die bovenstaand bericht delen, weten die wel wat er allemaal over hen te vinden is op internet, afgezien van hun input op social media? Ik google mijzelf regelmatig, en als ik iets tegenkom dat niet meer klopt, probeer ik daar iets aan te doen. Dit kan onder andere door een profiel aan te maken bij Google en daar te melden dat iets niet klopt en wat er veranderd is. Google geeft aan niet overal zelf bij te kunnen, in dat geval adviseren zij contact op te nemen met de beheerder van de specifieke website. Ik heb persoonlijk een aantal links kunnen laten verwijderen uit Google op deze manier.

Je kunt ongewenste zoekresultaten echter ook in een eerder stadium tegengaan door je simpelweg bewust te zijn van de informatie die jij online deelt, of die anderen over jou delen. Medeblogger Gemma schreef een mooie blog naar aanleiding van Project X in Haren, over dat ouders met hun kinderen in gesprek moeten over welke informatie je beter niet kunt delen op social media.

Sta jij er goed op online?

Hoe zit het met jullie? Googlen jullie jezelf regelmatig en ben je op de hoogte van alle opties die social media bieden op het gebied van privacy?

0 Shares:
2 comments
  1. graag gedaan! Ik vind hem zelf ook erg leuk ;-) Dit filmpje is ook erg
   leuk: http://www.youtube.com/watch?v=z6eamj0m9tc. Niet direct in verband
   met privacy, maar wel met het bewust bezig zijn met social media,
   waarom je iets leuk vindt en hoe minder ervaren gebruikers Facebook
   ervaren. Duurt 11 minuutjes, maar zeker de moeite waard :-)

Comments are closed.

Dit artikel is 2.737 keer gelezen