Plein Overheid, of Pleio, het geesteskind van Ambtenaar 2.0 programmamanager Davied van Berlo, stond vorig jaar nog in de kinderschoenen. Een aantal technische upgrades en enthousiaste ambtenaren later is Pleio inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig platform voor ambtenaren met veel nieuwe functionaliteiten. En het eind is nog lang niet in zicht. Pleio wordt groot(s)!

Pleio ontstond ongeveer een jaar geleden als “Plein Overheid”, een initiatief van BDPlaza en Ambtenaar 2.0, door de wens een platform te creëren voor de hele overheid, om elkaar te ontmoeten, gesprekken en samenwerking op te zetten, op basis van bestaande voorzieningen en kennis. Inmiddels is Pleio uitgegroeid tot een online community met maar liefst 36.303 gebruikers, afkomstig uit zowel overheid als bedrijfsleven. Het platform is open source én gratis. Achter de schermen is een groot aantal vrijwilligers bezig Pleio nóg beter en groter te maken. Blijkbaar met succes: veel ambtenaren lijken zich te kunnen vinden in de “open” filosofie van Pleio.

Grenzeloos samenwerken

De doelstellingen van Pleio zijn vastgelegd in een manifest, waarin onder andere het motto van Pleio te vinden is. Samenwerking gaat over organisatiegrenzen heen. Pleio’s missie is een platform te bieden voor die samenwerking, interbestuurlijk, overheidsbreed en met burgers en bedrijven. Grenzeloos samenwerken dus.

Tools

Op het platform wordt een flink aantal handige tools aangeboden, waarmee het ambtenaren van alle mogelijke overheidsinstanties gemakkelijk(er) wordt gemaakt contact te leggen en kennis te delen. Het begint eigenlijk al bij het inloggen. Je kunt een account aanmaken met een gebruikersnaam en een wachtwoord, maar je kunt ook inloggen met Twitter, LinkedIn of Facebook.

Eenmaal ingelogd krijg je de mogelijkheid je eigen dashboard naar smaak in te richten met widgets. Je kunt gemakkelijk gebruikers zoeken om toe te voegen aan je contacten en contact leggen wordt je wel heel makkelijk gemaakt met de Pleio tegenhanger van Twitter: Tweio. Net als tweets kun je hiermee korte berichten van maximaal 140 karakters binnen het platform verzenden naar Pleio gebruikers. Maar natuurlijk kun je ook een Twitter widget aan je dashboard toevoegen. Er is een groot aantal groepen, zowel open als besloten, over een verscheidenheid aan onderwerpen, waar je lid van kunt worden. Met een widget op je dashboard zie je in één oogopslag de activiteit binnen jouw groepen. Behalve blogs schrijven kun je documenten, foto’s en video’s uploaden, evenementen en polls aanmaken en er is een widget om je favoriete links in bij te houden.

Delen

Het sleutelwoord van Pleio is natuurlijk “delen”. Of je nu een blog schrijft, links verzamelt, of foto’s of documenten plaatst, je kunt per item kiezen óf je het deelt en met wie. Zelfs in je profiel kun je kiezen welke gegevens je deelt. Maar, aldus Pleio, “de kracht zit in de verbinding”. Dus: hoe meer kennis er wordt gedeeld, hoe beter. Wat je op Pleio interessant vindt, kun je ook buiten het platform delen. Overal op het platform vind je buttons naar LinkedIn, Facebook, Twitter, een RSS-feed en – alsof dat nog niet genoeg is – een AddThis applet die nóg meer social media bevat. Om alle informatie op het platform gemakkelijk terug te vinden, is elke pagina voorzien van een tag cloud. Kennisdeling heeft de toekomst. Immers, waarom zou je steeds zelf het wiel uitvinden als iemand anders al een heel eind is gekomen? En tijd, moeite en kosten besparen past natuurlijk helemaal in deze tijd van een afgeslankte overheid. Met minder mensen meer doen. Dan is kennisdeling bittere noodzaak!

Deelsites

Dat de interface en het gebruikersgemak van Pleio goed in de smaak valt bij overheidsinstanties, blijkt wel uit het aantal deelsites, dat nog steeds groeit. Pleio biedt overheidsinstellingen de mogelijkheid een eigen, gepersonaliseerde deelsite aan te laten maken, met dezelfde functionaliteiten als het Pleio platform. Zo is er een deelsite voor Het Nieuwe Werken bij de overheid, maar ook een groot aantal overheidsinstellingen heeft al een eigen herkenbare deelsite, zoals de Gemeente Utrecht, die zelfs een instructiefilmpje over het gebruik van Pleio op YouTube heeft geplaatst.

 

 

 

 

 

 

Groter, beter…

Een heel team van vrijwilligers is voortdurend bezig Pleio te verbeteren en functionaliteiten uit te breiden. Zo is er behalve een helpdeskfunctie ook een opzet gemaakt voor een Appstore en de eerste Pleio App wordt nog dit jaar verwacht. Zeker in het licht van de BYOD-ontwikkelingen bij de overheid een onmisbare toevoeging.

Prijs

Onlangs won Pleio de Intranet Innovation Awards 2012. Op vrijdag 12 oktober is de prijs, één van de zeven toegekende “gold awards”, door James Robertson van de IIA uitgereikt in Den Haag. Een mooie kroon op het werk van zowel de initiatiefnemers als de vele vrijwilligers die zich hebben ingezet om Pleio te laten groeien!

0 Shares:
3 comments
  1. Begrijp dat Pleio gebouwd is op het Elgg-platform. Ik ben heel benieuwd welke alternatieven er zijn overwogen en welke criteria uiteindelijk de doorslag hebben gegeven.
    En: 'een team van vrijwilligers'? Hoezo vrijwilligers?

  2. @twitter-133210045:disqus Pleio is een initiatief van enkele ondernemende ambtenaren die het in principe naast hun werk doen. De hele community draait op de leden zelf, dus helpdesk, bedenken van nieuwe functionaliteit, het geven van presentaties over Pleio etc. gebeurd allemaal door gebruikers van Pleio die zich vrijwillig hebben aangeboden. Soms hebben deze ambtenaren daar in hun eigen organisatie weer uren voor gekregen, maar dat wordt niet door Pleio gecoordineerd en er lopen ook geen contracten over. Het is dus echt een 'community': de gebruikers zijn de eigenaren en je moet alles samen oplossen, want er zijn geen medewerkers. Enkele departementen, overheidsdiensten en gemeenten bieden wel financiering voor de 'harde' kant: servers, platformonderhoud etc. Dat is uitbesteed aan een commerciele partij.

    Het is dus wel van en voor de ambtenaren, maar zonder dat er jaren over is vergaderd, zonder eigenaar en zonder landjepik en apenrotsgedrag. Ze zijn gewoon begonnen!

    Meer info :https://www.pleio.nl/about

Comments are closed.

Dit artikel is 4.977 keer gelezen