Het is best lastig om een eenling te zijn. Te wachten tot je – ná een afspraak – pas thuis je mail kunt checken. Of bekijken of je in de tussentijd leuke tweets hebt gemist. Ik ben van een uitstervend ras. Ik heb geen smartphone.

Tot nu toe beviel dat prima. Sterker nog: ik verafschuw de junkies die, zelfs tijdens een romantisch dineetje, hun gadget naast zich op tafel laten liggen en regelmatig even checken of ze iets belangrijkers missen. Als tafel- of gespreksgenoot kan ik me daardoor flink beledigd voelen. Hallo, ik zit híer! En vind je het nu interessant wat ik te melden heb of niet? Anders  kunnen we beter thuis gaan skypen, twitteren of mailen.

Free wifi

Maar ik moet bekennen; het wordt steeds verleidelijker. Zonder internet op je mobiel is het toch veel meer gedoe om te controleren of de treinen wel rijden en wanneer die leuke nieuwe film draait. Dat kan allemaal niet stante pede, dat moet thuis of ergens op een plek met free wifi.

Kek shellclammetje

Precies een jaar geleden heb ik nog stoer principieel veel moeite gedaan om een uiterst basic gsm te vinden waarmee ik alleen kan bellen en sms’en. Een kek bordeauxrood shellclammetje (mobiel met klepje) waar ik echt blij mee was. Maar de wildgroei van iPhones nekt me. Want in mij schuilt wel degelijk een gadget woman. Ik wil ook swipen, Wordfeuden en real time foto’s plaatsen op m’n Facebook-pagina.

Trendsetter

En nu lees ik vandaag ergens dat er een nieuwe trend zichtbaar is. Voorzichtig, maar onmiskenbaar. Steeds meer mensen schaffen een basis mobiel toestel aan. 60% van de gsm-gebruikers heeft al een smartphone of wil er een. Maar 40% lijkt dat juist niet van plan te zijn of ruilt zijn smartphone weer in.

Waarmee maar weer is bewezen: als je maar lang genoeg wacht, word je vanzelf weer een trendsetter.

0 Shares:
5 comments
 1. hoeveel % van de bevolking is eigenlijk 60+?
  En hoeveel ouders kopen voor hun kleine kids zodat die bereikbaar zijn?
  Als we die weghalen – dan hoe je idd nog een technofobe minderheid over.
  Maar of je dat trendsettend kunt noemen….

  1. was een keer bij een event in Newspoort dat ging over digibeten. Een of andere ex-minster (ben even vergeten welke :)) was hoofd van een club die daartegen streed. Maar bleek dus (hadden ze onderzocht) dat er ong. 1,5 miljoen (als ik het goed heb onthouden) mensen zijn die – wat je ook doet – gewoon digibeet blijven. Dat kan zijn doordat ze bijv. niet kunnen lezen (dan wordt het al best lastig) of om andere redenen. Ik vond de groep nog best groot.

 2. Ik heb ook pas vorig jaar een smartphone gekocht, vooral om inderdaad mail te kunnen bekijken van klanten. Daarvoor dus 2 jaar eigen bedrijf gehad zonder smartphone en gewone mobiel gebruikte ik ook nauwelijks, maar kreeg toen wel klachten dat ik niet goed bereikbaar was. Toen heb ik dat maar verbeterd met smartphone en antwoordapparaat voor gewone telefoon.

 3. Leuk artikel! Ik ben meer van het late meelopen, heb sinds dit voorjaar een smartphone en ben er toch wel blij mee. Maar ook ik verafschuw die mensen die het online gesprekken voeren belangrijker vinden dan iemand naast je in de ogen te kijken.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.331 keer gelezen