Lang dacht ik dat mindmapping weer zo’n maniertje is dat je van managers hoort tijdens een saaie cursus met veel Powerpoint. Ik krijg altijd jeuk van dat soort dingen. Modellen, vaak driehoeken, waar ik meestal niks mee kan. Gelukkig kun je met mindmappen wel iets, maar wat is het dan wel en wat heb je eraan in dit tijdperk? Een kort overzicht.

Mindmapping? uh..

Eerst maar eens kijken waar we het over hebben… Na een korte zoektocht over het internet vond ik op een mooie uitleg in een mindmap over wat een mindmap is. Wikipedia omschrijft het in woorden als volgt:  “Een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema.”

Opgeruimde hersenpan

Mindmapping is een manier om je gedachten te ordenen en dit (grafisch) weer te geven. Zie het als een schema waarin je associeert over een onderwerp en waarna je je gedachten hierover lekker kunt loslaten. Op deze manier is mindmappen ook nog eens gezond voor een opgeruimde hersenpan. Mindmappen helpt je om gedachten te ordenen, te brainstormen (ook al zo’n woord) of om bijvoorbeeld een structuur helder neer te zetten. Het bestond schijnbaar al in de derde eeuw, ongetwijfeld kwamen die schematische tekeningen op perkamenten rollen of rotswanden terecht.

Niet alleen tekenen

Oorspronkelijk werden mindmaps getekend, maar in deze tijd kun je met de computer natuurlijk veel meer. Achter ieder begrip of symbool kan natuurlijk van alles gelinkt worden. Hoe meer ik er over zie hoe enthousiaster ik word. De oplossing voor al die vuistdikke nota’s en veel te lijvige studieboeken. Probeer het in een mindmap te zetten en je hebt meteen een mooie samenvatting van de inhoud. Dat scheelt tijd, een echte lifehack.

Waar vind je ze?

Zie je veel mindmappers op internet? Pasgeleden sprak ik iemand die helemaal idolaat is van mindmappen, die moest echter nog beginnen met alles op het web te plaatsen. Dat snap ik niet, dat delen maakt het toch juist interessant? Waar ik mindmaps zou verwachten? Op Pinterest. Daar staan inderdaad mooie voorbeelden. Bijvoorbeeld over het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. Een andere mooie toepassing vind ik de sterkte-zwakteanalyse, ook wel een SWOT genoemd. En alweer een woord voor de bullshit-bingo…..

Nog veel meer

Het allerleukst is natuurlijk een mindmapbibliotheek: nooit meer boeken lezen, ik denk dat ik voorlopig zoet ben met al die mooie schema’s.

Waarmee maak je mindmaps?

Zelf heb ik nog geen ervaring met het maken van mindmaps, maar ik heb intussen wel wat programma’s gezien om ze te maken,  ik noem hier alvast een paar gratis programma’s.

Imindmap
Freemind
Freeplane

0 Shares:
Dit artikel is 7.918 keer gelezen