We innoveren ons een ongeluk met zijn allen. Sla de jaar- en businessplannen van de verschillende organisaties er maar op na, als je er eentje kan vinden dat niet een heel hoofdstuk aan innovatie heeft gewijd trakteer ik je op een drankje. Innoveren is belangrijk. Waarom? De redenen zijn legio. En ‘omdat het hip is’, is dus niet het goede antwoord. Wat wel, en dit is heel kort door de bocht: omdat het speelveld (lees ‘de markt’) constant verandert en als je als organisatie of bedrijf niet mee verandert, je de boot mist. Goed. Maar hoe creëer je de juiste omstandigheden om te innoveren? 

Duizend bloemen bloeien

Veel organisaties/bedrijven die nu innoveren als speerpunt hebben, denken dat ze zich met het oprichten van een heus ‘vernieuwings’-team al een innovatieve organisatie kunnen noemen. Maar met alleen zo’n team vol creatieve geesten kom je er niet als ze niet de ruimte krijgen om te floreren en te experimenteren. Om die duizend bloemen te laten bloeien, zeg maar. (Ja, ik weet, dit komt erg dicht in de buurt van zweef en blah dus permissie om te braken is bij deze gegeven. Hoewel, ik meen het wel. Voor de verandering.)

Durf te mislukken

Om te innoveren moet je ook durven mislukken. Gemakkelijk gezegd, iets minder gemakkelijk gedaan zoals ik afgelopen jaar bij de non-profit organisatie waar ik werk heb gemerkt. Na 1,5 jaar in ons online innovatielab te hebben gewerkt, heb ik samen met mijn collega’s enkele ‘juiste omstandigheden om werkelijk te kunnen vernieuwen’ geïdentificeerd. Deel ik graag met jullie.

Innovatielab

Het feit dat er een dedicated innovatielab is, is op zichzelf een gunstige omstandigheid.. De ‘laboranten’ hebben vrijgemaakte uren die ze kunnen besteden aan het experimenteren (hierboven al gesignaleerd als een belangrijke voorwaarde want het maakt het inspelen op nieuwe kansen en ontwikkelingen mogelijk). Dan kan je als groep geconcentreerd aan een project werken met een projectleider die tijd en geld heeft om (deel)projecten vorm te geven en te zorgen dat er voortgang geboekt wordt.

Wel denken we dat deze selected few niet de monopolie op innovatie moet hebben. Een goed idee voor vernieuwing kan door iedereen in de organisatie aangedragen worden en hoeft niet per se door het innovatielab uitgewerkt te worden.

Controle loslaten

Het gaat om de right state of mind. Durven mislukken is ook: laat de controle los. Als innovators liepen we regelmatig in onze (deel) projecten op tegen het feit dat wijzelf weliswaar tijd en experimenteerruimte hadden, maar onze collega’s niet. Wat weer vaak tot vertragingen leidde. Omdat wij die collega’s en hun expertise nodig hadden en zij ons die tijd niet konden geven. Maar wel de controle op wat er in hun project of vakgebied gebeurde wilden houden. Bij veel activiteiten hebben wij een gevoel van weerstand en angst voor nieuwe dingen ondervonden. Wat ons deed beseffen: belang van innovaties voor de organisatie moet veel sterker benadrukt worden en regelmatig onder de aandacht gebracht.

Houd de lijnen kort

Bij innovaties gaat het vaak om dingen die niet goed in 1 vakje passen. In die gevallen is het een voordeel om ze als apart project te zien en niet direct aan een afdeling gekoppeld. Het is echter wel ingewikkeld en tijdrovend om met veel verschillende afdelingen, belangen en prioriteiten rekening te houden en iedereen op het juiste moment te informeren, consulteren etc. Mensen voelen zich snel gepasseerd; andersom is het belangrijk om mensen tijdig te betrekken als ze op een zeker moment een rol moeten gaan spelen.

Organisatie in beweging

Wij hebben onze projecten uitgevoerd in een periode dat de organisatie enorm in beweging was. Reorganisatie en externe financieringsdruk zorgden ervoor dat collega’s die niet in het innovatielab zaten, het gevoel hadden dat andere zaken belangrijker waren dan het meewerken aan zoiets ‘triviaals’ als innovatie. Maar wachten op minder roerige tijden is geen optie. Het is de taak van de dedicated few om juist in moeilijke tijden door te blijven innoveren.

0 Shares:
2 comments
  1. Leuk stukje, heb je 'Meet the Robinsons' wel eens gezien? Super animatie film. In de film maakt de hoofdpersoon een fout in zijn ontwerp-proces, gaat iedereen heel hard juichen, 'fouten maken is top!' Maar inderdaad, dat is een film, laat zelf maar eens los in het echte leven :)

  2. Oei Eva, ik zie je reactie nu pas, schandalig! Maar idd ik ken Meet the Robinsons, jammer dat ik er niet aan heb gedacht om die als illustratie te gebruiken. Was perfect geweest bij dit stukje ;)

Comments are closed.

Dit artikel is 4.397 keer gelezen