IJsland, het lijkt zo’n onbeduidend eilandje, waar je nooit iets over hoort. Alleen toen ze een paar jaar geleden een vulkaan bleken te hebben met een onuitspreekbare naam, die ons hele vliegverkeer plat wist te leggen. Toen hoorde je wat. Maar verder? Weinig. Toch is IJsland op een paar punten niet over het hoofd te zien.

Natuurschoon met een hoofdletter

Vulkanisch gebergte, hete geisers, gletsjers, fjorden, baaien, watervallen, nationale parken… De cultuur zit vol met mythologie, de bewoners zijn vriendelijk en ga zo maar door. Prachtig. Google maar eens op afbeeldingen IJsland en je wilt meteen op vakantie. Maar enfin, daar ging mijn blog niet over. Terug naar het verhaal.

Crowdsource een nieuwe grondwet

Waar het wel om gaat, is dat de IJslanders afgelopen zaterdag hebben gestemd over een voorstel voor een nieuwe grondwet. En dat dit voorstel, helemaal anno 2012, tot stand kwam via internet en social media.

Twee jaar geleden werd aan 25 doorsnee IJslanders gevraagd wat zij aan de grondwet aangepast zouden willen zien (dit lijkt weinig, maar IJsland heeft ook maar iets meer dan 325.000 inwoners, dus dan valt het mee). Deze 25 ambassadeurs riepen vervolgens alle IJslanders via Twitter, Facebook en andere online bronnen op om ook te reageren. Uiteindelijk kwamen hier 6 stellingen uit voort, onder onder andere over de rol van de kerk en het gebruik van de natuurlijke hulpbronnen van IJsland, die zijn meegenomen in het voorstel voor de nieuwe grondwet.

Zaterdag heeft een meerderheid van de IJslanders gestemd vóór het aannemen van de nieuwe grondwet, wat betekent dat IJsland de primeur heeft als het gaat om de eerste, via internet gecrowdsourcete grondwet. En dat maakt IJsland toch wel extra cool.

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 2.812 keer gelezen