We konden er natuurlijk op wachten. Na het kopen van likes op Facebook en followers op Twitter, kun je nu ook volgers op Pinterest kopen. Evenals likes en followers op Instagram en uiteraard ook volgers op Tumblr. En kijkers op YouTube. En +1’s op Google. En SoundCloud plays. Zucht. Ik ben tegen. Maar is een like voor drie cent een goede prijs?

Authenticiteit versus nepvolgers

Je mag me naïef noemen, maar ik leef gewoon graag in de illusie dat social media draait om echte mensen, echte bedrijven en authenticiteit. Je valt uiteindelijk toch door de mand als je jezelf anders, of populairder, voordoet dan je bent. En er zijn zelfs tools die bekijken of jij fake volgers hebt, zoals Fake Follower Check. Eind augustus belandden verschillende bekende mensen in het nieuws omdat zij nepvolgers zouden hebben. Waaronder ook Mitt Romney. Het idee achter volgers, likes en views kopen is dat het vertrouwen opwekt en het idee dat een bepaalde account populair is. En daar wil je toch bijhoren?!

Wat kost dat nou?

Maar goed, deze discussie is online al vaker gevoerd. Veelal gevolgd door reacties (lees: reclame) van aanbieders. Wat ik interessant vind is de zogenaamde waarde van een like of een +1. Waar is dit op gebaseerd? Ik zet graag een aantal sites op een rijtje. Click op de afbeelding hiernaast voor een overzicht (prijzen zijn afgerond). De prijs van een Facebook like varieert van 1,2 tot 15 cent, een +1 op Google kost je 8 tot 14 cent. De prijs van een Instagram follower varieert van 2 tot 20 cent en een like krijg je op dit platform al voor 1,5 tot 4 cent. Een LinkedIn connection kost je 13 cent. Voor een follower, repin of like op Pinterest moet je 3 cent neerleggen. Een play op SoundCloud heb je voor 2 cent, maar een download of comment kost je 90 cent. En voor een follower op Tumblr moet je 7,4 cent afrekenen. Voor 0,8 tot 17 cent heb je een nieuwe follower op Twitter, een retweet kost je al snel 30 cent. Tot slot YouTube. Voor een view betaal je 0,2 tot 17 cent. Een like of een subscriber kost je 3 respectievelijk 4 cent.

Betalen voor engagement

Conclusie: de prijzen lopen nogal uiteen. De hoogste prijs is soms wel tien keer de laagste prijs, zie de Instagram follower en de Facebook like. En zelfs twintig keer meer voor de Twitter follower. Deels ligt dit aan de ‘kwaliteit’ van de like, follower of view (zijn het bots, zijn het Nederlandse accounts et cetera). Maar het zegt denk ik meer over de vermeende engagement-waarde. Er zit een verschil in het soort actie dat je inkoopt: een volger kost vaak meer dan een like. Op zich logisch, want als het goed is wordt je volger vaker geconfronteerd met jouw uitingen dan de eenmalige like. Wie weet wordt de volger echt een trouwe volger (als het geen bot is) en het aantal volgers blijft op je profiel zichtbaar, terwijl een like langzaam verdwijnt in je tijdlijn. Een download of een comment op SoundCloud en een retweet zijn zelfs relatief duur. Waarschijnlijk omdat deze acties meer ‘engagement’ uitstralen.

Waarde kun je niet kopen

Waarschijnlijk is het inkopen van likes en followers goedkoper dan organische groei. Maar waar het uiteindelijk om draait is niet de prijs van een follower, maar de waarde ervan. En hoewel een Instagram follower voor 10 cent misschien niet duur is, is hij ook bijzonder weinig waard.

 

 

0 Shares:
2 comments
  1. Zelf ook eens de test gedaan (en op mijn blog de 2 testcases geplaatst). Likes kopen aan 8eurocent of via facebook ads echte fans voor een page bij elkaar brengen. De facebook ads kwamen op 8.12eurocent uit en geven echte engagement. De aangekochte fans gaven wel direct een mooie start van een nieuwe page, waarna al snel echte fans volgden.

Comments are closed.

Dit artikel is 9.440 keer gelezen