Dus je hebt een (zakelijk) Twitteraccount en een leuke groep volgers. Je tweet jezelf een slag in de rondte met nieuwtjes, zakelijk gerelateerde tweets, wat privé tweets en je laat af en toe weten via Foursquare waar je bent. Toch zie je op een gegeven moment het aantal volgers dalen. Hoe komt dat toch?

Dé richtlijnen bestaan niet

Laat me eerst even voorop stellen dat in mijn ogen dé richtlijnen voor een goed Twitteraccount niet bestaan. Iedereen heeft een andere reden om een persoon, merk of bedrijf te volgen. Zo kan het zijn dat je het juist wel leuk vindt dat iemand zijn hele privéleven deelt of deelt waar hij of zij zich nu bevindt op de wereld. Met dit blog wil ik een aantal voorbeelden geven van een aantal manieren waarop je je volgers zeker wegjaagt en een aantal manieren om je volgers wel te boeien.

Zo jaag je je volgers (weer) weg

Als je niet zo veel om je volgers geeft heb ik ook nog een aantal handige tips om dit aantal te verminderen.

Allereerst kun je iedereen laten weten waar je de hele dag uithangt. Door al je Foursquare checkins te delen met je volgers is de kans groot dat er een aantal zijn die de unfollow-knop heel snel kunnen vinden. Mensen hoeven niet de hele dag door te weten in welke supermarkt, friettent of speeltuin je uithangt. Deel alleen speciale locaties die de moeite waard zijn van het delen of als je daadwerkelijk ook iets interessants doet op die locatie, zoals een lezing geven of bijwonen.

Een andere grote ergernis is het automatisch sturen van direct messages wanneer iemand je volgt. Doe dit gewoon niet. Direct messages zijn bedoelt om persoonlijke privéberichten te sturen en niet om automatisch te sturen naar elke nieuwe volger. Wil je nieuwe volgers dan toch bedanken dat ze je volgen, tweet dan 1 keer per week een bedankje gericht aan alle nieuwe volgers of bedank ze persoonlijk.

Een andere reden waarom ik mensen unfollow is omdat ze een veredelde RSS-feed zijn (uitzonderingen daargelaten). Als ik op de hoogte wil blijven van het nieuws over een bepaald onderwerp dan knal ik dat zelf wel in mijn RSS-feed of kijk ik op relevante blogs en/of nieuws websites.

Ik wil mijn volgers behouden!

Je weet dus hoe je volgers kunt wegjagen, maar er zijn natuurlijk ook manieren om je volgers te behouden en om dit aantal te vergroten.

Als vervolg op het laatste puntje om volgers te verliezen kun je nieuws natuurlijk wel met een persoonlijke twist tweeten, dus niet alleen de titel + link. Tweet de nieuwsberichten die jij echt interessant vindt en van toegevoegde waarde en geef bijvoorbeeld een persoonlijke twist aan je tweet door middel van een korte mening over het artikel. Dat maakt het voor je volgers vaak ook nog aantrekkelijker om op de link te klikken en het nieuwtje of blogpost te lezen.

Wat ik erg belangrijk vind, zowel online als offline, is dat je jezelf niet anders voordoet dan je bent. Ga dus ook niet alleen maar positieve tweets het internet op slingeren of tweets hoe goed je wel in je werk bent zonder concrete voorbeelden te geven. Wees gewoon jezelf. Als je een rothumeur hebt of jezelf ergens boos om maakt, kun je dit ook gewoon tweeten. Iedereen heeft namelijk wel eens een mindere dag of een dag op het werk waarop alles in de soep loopt. Drijf het natuurlijk niet te ver door en maak van je timeline ook weer geen klaagmuur.

Als laatste is het belangrijk en leuk om de kennis die jij hebt te delen met de rest. Heb je ergens onderzoek naar gedaan of weet jij heel veel over een onderwerp? Schrijf hier dan een blog over, maak een infographic, schrijf een e-book of deel het op een andere manier met je volgers. Op deze manier kunnen meerdere mensen wat opsteken van de kennis die jij in huis hebt.

Wat is voor jullie de reden om een tweep te (blijven) volgen of te ontvolgen? Laat het weten in de comments.

0 Shares:
Dit artikel is 3.647 keer gelezen