Hoe vertaal je jouw idee in een website? Hoe zorg je voor die wauw-factor en ja-wil-ik-hebben modus bij je klanten? Normaal zou ik nu een heel verhaal beginnen over Personal Branding (Jezelf zijn en Jouw verhaal vertellen), mijn stokpaardje. Maar dat paardje blijft op stal, want ik wil een technisch aspect uitlichten van het hele proces in het bouwen van een platform. Het functioneel ontwerp.

Functioneel ontwerp

De wattus?? Het functioneel ontwerp. Samen met je grafisch ontwerp (oneerbiedig gezegd: de kleur, stijl, vormgeving, opmaak) is je functioneel ontwerp of design de kapstok van je website. In dit ontwerp vertel je de bouwer welke knoppen er moeten zijn, wat die doen en loop je als het ware door je website. Je vertelt op een visuele, schetsende manier wat de opzet gaat zijn van je website. Wat hij straks moet kunnen, of beter, wat je gebruikers moeten kunnen en wat jij er straks mee kunt als eigenaar.
Ok, ik zie je nog fronsen. Laat ik een huis als metafoor nemen.

Een huis als metafoor voor je website

Je hebt een behoefte. Om ergens te wonen, of beter, je bouwt een huis voor je klanten die willen wonen. Je bedrijf woont online, dus wil je een website.
Eerst heb je een stukje grond nodig (domein of url) zodat je een huis kunt bouwen. Dat stuk grond pacht je bij de gemeente. Voor een website heet de gemeente een hosting bedrijf. Een hosting bedrijf maakt mogelijk dat je iets kunt bouwen op je domein/url/webadres.
Dan ga je een plan maken voor het huis. Idealiter denk je daarbij vanuit je klanten. Wat willen zij graag kunnen? Welke behoefte hebben zij? Als je dat helder hebt, ga je een blauwdruk maken, een plan voor je huis. Een tekening die zo helder is, dat je aannemer meteen snapt wat je neer wilt zetten. Daar komen dus de muren, een dak en de tuin in je tekening. Maar ook alle binnenmuren, de ruimtes, de deuren, de lichtknopjes (en welke lichten er aan gaan als je ze aanklikt) etc.. Een webbouwer kan je vertellen hoe moeilijk of makkelijk het is om iets te bouwen, maar eerst zul je jouw ideeën zo helder mogelijk dienen te maken. Het visueel maken helpt!

Waar begin ik (aan)?

Ja, dat gevoel heb ik al vaak gehad de afgelopen maanden met het bouwen van mijn huis, euh… platform. De naam, het domein, de ideeën, hoe wil ik engagement met klanten, check, check, check allemaal present. Maar nu alles nog in een helder plan gieten, zodat een webbouwer het ook kan maken. Dat bleek toch wat ingewikkelder. De meeste programmeurs willen namelijk het liefste zo gedetailleerd mogelijk weten wat waar moet komen. Niet creatief meedenken of spelen. En kennelijk maakt het nogal wat uit hoeveel kamers je wilt en waar welke knop of kraan komt. Je spreekt in een andere taal dan programmeurs. Zij willen gewoon weten waar die deur komt, hoe groot die moet zijn en van welk materiaal. Zij kunnen weinig met: iemand moet ergens naar binnen kunnen. Bespaar jezelf die frustraties en maak zelf jouw ideeën visueel. Geloof me, het klinkt ingewikkelder dan het is! Zelf naar de tekentafel dus.

Gelukkig is er hulp!

Tips:
1. Jeeh! Je kunt het! Echt waar. Ook als je niet handig bent met computers. Een schets op een stuk papier maakt namelijk ook heel veel helder.
2. Voeg daar een imaginaire klant aan toe die je vertelt wat hij graag wil kunnen doen op je website en je kunt gaan tekenen. Houd in gedachten wat je wilt dat je klanten ervaren op je website. Wat ze er moeten kunnen doen. En wat leuk zou zijn als ze dat kunnen doen (need to have, nice to have. Ik bedoel: als je oneindig budget had, had je webbouwer wel een design voor je gemaakt, klopt?)
3. Vergeet ook niet om na te denken wat je zelf wilt kunnen doen als beheerder. Nu en over 2 jaar. Neem dat mee in je ontwerpen. Wil of kun je nu niet alles bouwen? Prima, maar zorg er wel voor dat je dan een website hebt die je straks desgewenst nog kunt uitbreiden.  Nou ja, die lijst kan ik eindeloos maken.
4.  Meer tips en voorbeelden van medeblogger Angelique.

Handige websites

(Websites die ik graag met je deel zodat jij ook van idee naar website komt zonder frustraties en je webbouwer maakt wat je wilt creëren:)
1. Een geweldig systeem vind ik Pidoco: een online tool om zelf je functioneel ontwerp te maken. Veel gebruikte functies gewoon in je tekening slepen. Ook handig: je kunt met anderen samenwerken én in je ontwerpen hoef je veelvoorkomende onderdelen (zoals een menu of footer) maar 1 keer te maken, waarnaar je die op elke pagina aan en uit kunt zetten.
2.  Je kunt ook sjablonen downloaden om iets in powerpoint te maken. Dit is een Engelstalige uitleg.
3. Verder vind ik dit een erg handige blog voor meer achtergrondinformatie. In het Nederlands.

Veel succes en vooral plezier met het in beeld brengen van jouw huis, euh, idee, euh, website.

 

0 Shares:
2 comments
  1. Pidoco kende ik nog niet, dank voor de tip! Ik gebruik zelf zo nu en dan Hotgloo.com om snel een idee om te zetten in schetsen en later naar F.O. Misschien kun jij daar ook wel wat mee.

    1. Wat leuk! Hoe meer tips voor handige programma's hoe beter!
      Ik zag er persoonlijk nogal tegenop om een functioneel design zelf te maken, klinkt nogal ingewikkeld, haha. Maar het is leuk om te doen. Zal Hotgloo ook eens bekijken!

Comments are closed.

Dit artikel is 9.778 keer gelezen