De afgelopen weken werd het nieuws beheerst door verschillende Project X-feesten. Waar het in Haren anderhalve week geleden compleet uit de hand liep, bleef het in de wijk Klarendal in Arnhem afgelopen weekend relatief rustig. Toch blijven lokale alarmdiensten alert en wordt Facebook afgespeurd op zoek naar Project X-feesten. Het blijft echter bij elke variant van Project X de vraag hoeveel mensen er écht komen opdragen bij het aangekondigde festijn. Dit doet bij mij al dagen de vraag rijzen: Hoeveel van jullie gaan er daadwerkelijk naar een Facebook-evenement waarvan je aangeeft dat je aanwezig bent?

Facebook-event

Gaan of niet gaan?

Het gebeurt mij regelmatig dat ik evenementen van feestjes en verjaardagen langs zie komen op mijn Facebook. Daarbij zitten ook wel eens uitnodigingen van mensen die ik niet eens zo goed ken, laten we ze maar kennissen noemen. Hartstikke gezellig dat ik word uitgenodigd natuurlijk, maar word ik uitgenodigd omdat je me er daadwerkelijk bij wil hebben of dacht je dat het makkelijker was maar meteen je hele lijst Facebook-vrienden uit te nodigen? Ik wil geen genante situaties creëren door toch langs te komen, terwijl ik eigenlijk niemand ken op het feest en me uit verveling maar in overmate ga vergrijpen aan het bier en de borrelnoten. Aan de andere kant kan ik ook besluiten toch te gaan om aldaar meer mensen te ontmoeten, waarmee mijn lijst van Facebook-vrienden langer wordt en ik de desbetreffende vraagstelling uiteindelijk alleen maar vaker moet beantwoorden.

Laat weten of je er van de partij bent

De beantwoording van een uitnodiging van een Facebook-evenement is een probleem. Ik kan aangeven dat ik aanwezig ben. Dan moet ik ook echt aanwezig zijn want anders krijg ik later weer te horen dat ik een party pooper ben omdat ik er niet bij was. Echter vergeet ik die uitnodiging natuurlijk in mijn agenda te zetten want die is niet gelinkt met mijn Facebook-account, waardoor ik later, na het zien van de foto’s van het feest op Facebook, me begin af te vragen of ik nu ontvriend ga worden.

Tegen het zere been

Om mezelf wat ruimte te gunnen kan ik aangeven dat ik er misschien bij ben. Want, laten we eerlijk zijn, met misschien kun je alle kanten op en dat is wel zo makkelijk. Maar deze keuze is niet zo handig als het lijkt. Ik kan me namelijk niet herinneren dat ik na de keuze van een misschien, ooit heb aangegeven dat ik wel of niet zou gaan. Gevolg is dat de organisator van een feest tot op het laatste moment in het gewis blijft hoeveel bier en borrelnoten er moeten worden ingeslagen. Bovendien hangt een misschien altijd meer naar een ja dan een nee als het om feestjes gaat en als zij dan een ja verwachten en jij voor de nee kiest, ben je toch nog een party pooper.

Party this way

Nee zeggen is onvriendelijk

De keuze om aan te geven dat ik niet bij een evenement aanwezig ben geeft mij te raden waarom ik moet aangeven dat ik ergens niet bij ben. Als ik er toch niet bij ben kan ik de uitnodiging net zo goed negeren en nergens op drukken, of ik besluit toch maar op misschien te drukken. In beide gevallen blijft het in ieder geval verdomd lastig te bepalen hoeveel bier en borrelnoten er nou nodig zijn. Op Facebook laten weten dat je niet naar iemands verjaardag gaat is sowieso een lastige kwestie. Als ik niet kom ben ik naar alle waarschijnlijkheid een party pooper. Maar door ook nog eens niet aan te geven waaróm ik niet kom, zelfs als ik er niks aan kan doen omdat ik gewoon niet kan, is de kans dat ik daadwerkelijk een party pooper gevonden word, nog groter. Het voelt onvriendelijk om met een simpele muisklik maar keihard ‘nee’ te zeggen.

Zorg dat het niet uit de hand loopt

Het beste is waarschijnlijk om toch maar aan te geven dat ik bij het festijn aanwezig ben. Dan maar direct mijn agenda erbij pakken en zorgen dat ik geen dubbele afspraken plan of het compleet vergeet. Ik moet gewoon zorgen dat ik aanwezig ben, misschien voor de zekerheid zelfs mijn eigen bier en borrelnoten meenemen. En als iedereen dat nou doet, zorgt Mark Zuckerberg voor een meer dan redelijke opkomst. Gezelligheid gegarandeerd, mits die opkomst niet uit de hand loopt omdat er op Facebook iemand vergeet op een bepaalde knop te drukken en daarmee de goden verzoekt.

0 Shares:
1 comment
  1. Ik moet eerlijk zijn dat ik facebook wel gebruik om aan te geven dat ik naar feestjes ga maar dat zijn dan meer dingen zoals een feest in een club, festivals zoals Dance Valley maar niet verjaardagen enzo. Dat geef ik nog steeds gewoon persoonlijk door en verdwijnt in mijn agenda die ik prive houd.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.040 keer gelezen