De Negen Straatjes is een winkelgebied in het centrum van Amsterdam. Hun op 5 oktober gelanceerde app laat je 24 uur per dag producten kopen in die buurt dankzij een combinatie QR-codes en mobiel betalen.

Charmant & divers

Geen grote winkelketens in de 9straatjes, maar kleine ondernemers met hippe artikelen, fijne voedingswaren en kekke accessoires. Zestig van de negentig winkels hadden zich in 2011 al verenigd in een online platform. ‘Charmant en divers’ noemen zij zichzelf en alhoewel ik geen hippe shopper ben, mag ik graag door het winkelgebied struinen en me vergapen aan de fijne tassen, schoenen en sieraden. Voor de kledingliefhebber is er ook ruime keus, maar voor dames betekent hip en modieus maximaal maat 44 dus daar zal iemand anders dan ik over moeten bloggen.

De app

Met de 9straatjes.app is het nu mogelijk om 24 uur per dag dat wat je in de etalage ziet, ook onmiddellijk aan te schaffen. Men neme een smartphone (iOS/Android), een QR-Code-lezer, de 9straatjes-app en een PayPal-abonnement. En een gretige consument, die zich buiten winkeltijden om verlekkert aan een jurkje, boek, handtas of sjaal. Zij scant de aanwezige QR-code en ziet alle benodigde informatie op haar scherm. Zij selecteert kleur en maat en voegt de buit toe aan de boodschappenlijst. Zij stapt een winkelruit verder en herhaalt.

Scan en herhaal

Want dat is het mooie van deze app: ook al koop je bij meerdere winkels, je krijgt het allemaal tegelijk bij je thuis afgeleverd. Van de negentig ondernemers zijn er op dit moment dertig aansloten op de app. Het is in ieder geval in Europa de eerste shopping-app voor meerdere winkels.

Impuls

Paypal-directeur Eelco van Wijk ziet deze manier van shoppen als een impuls voor de noodlijdende detailhandel in Nederland. “De winkels zijn zo 24 uur per dag open en mensen hoeven niet online te kopen, maar kunnen iets aanschaffen terwijl ze er naar kijken. En wanneer winkeliers mensen de producten in de winkel laten ophalen, genereert QRC-shopping ook nog eens meer bezoekers.”

Dodelijk

Gezien de goodiebag die bloggers en journalisten kregen op het uiterst hippe lanceringsevent in een atelier aan de Prinsengracht, nemen de deelnemende winkels deze app heel serieus. Leuke hebbedingen die uitnodigen tot het willen zien van nog meer hebbedingen. Maar ook zonder deze aanmoediging is de 9straatjes-app de moeite van het bloggen waard. Ik vind het een geweldig initiatief van een branche die bekend als zeer traditioneel. Ik weet alleen niet of ik nu nog na sluitingstijd de Negen Straatjes durf te bezoeken met mijn smartphone. Scan, shop, pay. Het is echt dodelijk eenvoudig.

0 Shares:
Dit artikel is 2.153 keer gelezen