Op Twitter las ik recent een tweet van ‘mobile web in Africa’ over de Afropreneur. De tweet verwees naar een artikel op CNN.com van 11 oktober jl. over ‘de Afropreneur’. De Nigeriaan Idris Ayodeji Bello wordt daarin genoemd als HET levende bewijs van het ‘Afropreneurship’.

Omdat ik nog nooit van het Afropreneurship, of van Bello had gehoord, klikte ik op zijn website. Het was een blog met een foto van Bello achter een bureau, met de tekst ‘I’ve been busy’ erboven en met een laatste update van 19 juni 2012. Dat is vier maanden geleden! Ik geraakte er dus niet direct heel erg van onder de indruk, laat staan overtuigd van enige vorm van ondernemerschap. Nu heb ik vrij sterk ontwikkelde afserverende kwaliteiten, dus ik sprak mezelf streng toe: ‘Sjonge jonge, kan je hem even een kans geven, hij staat WEL op de website van CNN toevallig’. Dat was natuurlijk wel waar en dus stelde ik mezelf een aantal vragen. Wat is een Afropreneur, wie is die Bello en zouden er ook Afropreneurs in Zuid-Afrika leven?

De Ondernemer

In het CNN artikel wordt ‘de Afropreneur’ als volgt omschreven: “The Afropreneur is a bright, independent and tech savvy entrepreneur, using creative thinking and the power of innovation to take over Africa’s economic destiny.” Ze hebben gestudeerd, zijn technisch volkomen ‘au fait’, ze hebben een passie voor verandering en toegang tot diverse netwerken. Ok. Maar wat maakt hen nou anders dan een ‘gewone ondernemer’? Ik zocht een definitie van ‘ondernemer’ op: “Een ondernemer is een persoon die zich ten doel stelt zich een inkomen te verschaffen door met een bepaalde combinatie van arbeid, kapitaal en kennis een bedrijf te leiden of in stand te houden. Niet altijd leidt de ondernemer ook zijn onderneming, wordt het doel gehaald of maakt de onderneming winst”.

De Afropreneur

Dus wat is nou het verschil tussen een ondernemer en een Afropreneur? Of is de Afropreneur de Asiapreneur van 20 jaar (of meer?) geleden en is het gewoon de tand des tijds die van invloed is op de naam van de ondernemer? Op Twitter wordt het omschreven als “het nieuwe buzzword” en @staffordmasie (noemt zichzelf eveneens Afropreneur) twittert in reactie op het CNN artikel: “We enable people to access — when they know, they will solve their problems.” Het lijkt het belangrijkste stukje uit het artikel. Het verschaffen van toegang tot informatie om vervolgens je eigen mogelijkheden te kunnen creëren.

Volgens mij wordt ‘gewoon’ de nieuwe generatie ondernemende Afrikanen aangeduid. De generatie met toegang tot de nieuwe technologie. Maar ook de generatie die informatie en mogelijkheden ontsluit voor anderen die hiertoe zelfstandig (nog) niet in staat zijn.

Dus de Afropreneur is:

 • De Afrikaan (er wordt ingezoomd op de zwarte Afrikaan omdat dat nu eenmaal de grootste bevolkingsgroep is)
 • Ondernemend, doet veel verschillende dingen
 • Aanwezig in de verschillende netwerken
 • Een kennisdeler. Helpt anderen door het ontsluiten van (technische) kennis en netwerk mogelijkheden

Aan de ene kant lijkt het verschil met een ‘gewone ondernemer’ klein. Aan de andere kant zijn veel Afrikaanse landen financieel, economisch, juridisch etc. niet zo stabiel als de meeste westerse landen. De werkeloosheid is hoger, er zijn meer lager geschoolde mensen en er is meer armoede. De ‘drive’ om te ondernemen en kennis te delen lijkt daardoor gestimuleerd. Afrika als het ware ‘helpen’ lijkt een belangrijke drijfveer. Dat geldt zeker voor Bello.

Afropreneur Bello

Bello (ook op Twitter, 1748 followers) past absoluut binnen de definitie van Afropreneur. Zo heeft hij vorig jaar de Wennovation Hub gelanceerd. De ‘I’ werd vervangen door ‘We’ omdat de problemen in Afrika zo groot zijn, dat je ze nooit alleen aan kunt pakken. Best een briljante vondst. The Hub wakkert het innovatieklimaat in West-Afrika aan door te investeren in jonge ondernemers door hen bijvoorbeeld te begeleiden. Zie ook de Facebook pagina (153 likes). Daarnaast heeft Bello AfayaZima opgericht (website under construction) en is hij met AfayaZima’s Blood Pressure mCuff de winnaar van de ‘Best Innovation Leveraging Technology Award’ georganiseerd door Dell Inc.

Bello dus. Zijn blog is niet ‘up to date’, de website van AfayaZima ‘under construction’ en het is niet dat Bello een social media gigant is, maar misschien is het iets dat moet groeien. Immers, als nog niet iedereen op het web aanwezig is, wordt het ook lastiger om evenveel ‘likes’ te hebben als een willekeurige ondernemer in Europa, Azie of Amerika (bijvoorbeeld).

De Afropreneur in Zuid-Afrika

Ik woon in Zuid-Afrika en ik vroeg me af hoe het hier met het ondernemersklimaat gesteld is. Zuid-Afrika is een “Developing and emerging” (D&E) country. Op southafrica.info lees ik verder dat “South Africa’s economy well-developed is in many ways, with an abundance of natural resources and robust financial, legal, communications and transport sectors (…)” Het land doet het economisch steeds beter, staat op de D&E lijst het hoogste van alle Afrikaanse landen en tegelijkertijd is er een werkeloosheid van bijna 25% en woont 50% van de bevolking op, of onder de armoedegrens.

De ZAfropreneur

Hmmm, ik herken die tegenstrijdigheid. Vanuit mijn eigen ondernemende bezigheden zie ik het land zeker als kansrijk, misschien zelfs veelbelovend, maar ook als traag, corrupt, van het kastje naar de muur en het vertragende (had ik de traagheid al genoemd?) gebruik van bijvoorbeeld carbonpapier en -jawel- de telefoongids omdat veel bedrijven nog niet via Google te vinden zijn.

En hoe zit het dan met de Zuid-Afrikaanse ondernemer zelf? Valt er hier een beetje te ondernemen? Ik ging na hoeveel Afropreneurs ik zelf eigenlijk ken en dacht daarbij aan de zwarte Afrikaan. De ZAfropreneur dus en zwart omdat Zuid-Afrika een multi-etnisch en multicultureel land is, maar wel de meeste zwarte inwoners telt (Bij de volkstelling van 2001 was 79% van de bevolking zwart, 10% blank, 9% kleurling en 3% waren Indiërs). Ik telde er ongeveer nul. En dat wakkerde in ieder geval mijn nieuwsgierigheid aan. Ik smste een paar bevriende WITTE ondernemers. Geen één van hen had een directe link, maar ze gingen wel op onderzoek uit.

Interview eens een Zafropreneur

Dus, ik heb diverse tweets en mails verzonden met het doel in ieder geval drie Zafropreneurs te vinden. Waar houdt de ZAfropreneur zich mee bezig, wat is zijn drijfveer, wat is zijn achtergrond en biedt Zuid-Afrika een goed ondernemersklimaat en dus voldoende kansen? Lees binnenkort de interviews (ik blijf positief) en vertel mij in de tussentijd wat je zou willen weten van de ZAfropreneur.

0 Shares:
4 comments
 1. wat ik zou willen weten? Goede vraag. Ben benieuwd of ze tegen dezelfde dingen oplopen als wij: moeten ze ook inschrijven bij de KVK enne, krijgen ze dan ook bakken spam? Enne, worden ZP'ers (als die het zijn dus) ook steeds vaker ingezet in het bedrijfsleven ipv vast personeel?

  Verder ben ik natuurlijk benieuwd of de crisis in Europa en Amerika ze raakt en hoe ze dat zien. En ben ik ook benieuwd of ze idd extra bevlogen zijn omdat er nog zoveel gebouwd kan worden in ZA.

  Dat allemaal!

  1. Da's een hoop. Ik ben zelf ook benieuwd naar de achtergrond van de Afropreneur. Wat drijft hem of haar, waar komt hij vandaan (gelet op percentage armoede) en is dat een drijfveer of to taal niet. Anyway, ik ben er ff 1 vinden, ciao!

Comments are closed.

Dit artikel is 3.713 keer gelezen