De Nederlandse regering lijkt de privacy van de burger steeds minder belangrijk te vinden. Deze week kwamen er weer een paar ‘mooie’ voorstellen bij.

Minister Opstelten van Justitie stelde een aantal maatregelen voor om cybercrime te bestrijden. Hij stelde drie nieuwe bevoegdheden voor, waarmee de politie via internet kan inbreken op computers en spyware kan installeren waarmee de computer door de politie kan worden overgenomen, de computers kan doorzoeken en gegevens op die computers kan vernietigen. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland.

Een DNA-databank

Vandaag kwam minister Schippers van Volksgezondheid met het voorstel om een DNA-databank op te richten. Deze databank moet gevuld worden met DNA-materiaal van ziekenhuizen, dat zij ooit hebben verkregen voor wetenschappelijk onderzoek. De databank kan door Justitie ingezet worden om misdrijven op te lossen.

Bits of Freedom naar de rechter

Maar dit is niet het enige. Deze week heeft Bits of Freedom bekendgemaakt naar de rechter te stappen.De burgerrechtenbeweging Bits of Freedom zet zich sinds 2000 in voor vrijheid en privacy op het internet. Zij spant nu een rechtszaak aan om opheldering te krijgen over hoe vaak de Nederlandse politie en Justitie gegevens van gebruikers van sociale media opvragen. Nadat ze al maanden hebben geprobeerd te achterhalen hoe dit zit, is het starten van een rechtszaak voor hen de enige resterende optie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie weigert namelijk categorisch informatie over dit soort gegevensopvragingen openbaar te maken. Ook na Kamervragen van GroenLinks heeft het ministerie geen gegevens openbaar willen maken.

Opheldering nodig

Volgens Bits of Freedom is het geheimhouden van informatie in strijd met de Wet openbaarheid van bestuur en het bestuursrecht. Bits of Freedom wil opheldering over het aftappen van sociale media door de Nederlandse politie en Justitie, om te kunnen bepalen of opsporingsdiensten geen misbruik maken van hun bevoegdheden om informatie op te vragen. Dat zou namelijk een inbreuk op de privacy en communicatievrijheden van burgers betekenen.

Non-argumenten

Het ministerie wil de documenten niet openbaar maken, omdat, volgens het ministerie, hieruit informatie over afzonderlijke onderzoeken kan worden afgeleid. Ook bestaat het risico dat mensen met kwade bedoelingen zich op die sites dan anders gaan gedragen. Bits of Freedom vindt dit onzin, omdat uit de cijfers die zij opgevraagd hebben geen informatie over afzonderlijke opsporingsonderzoeken valt af te leiden. Daarnaast geloven zij niet dat mensen met kwaad in de zin zich anders zullen gaan gedragen, omdat al lang en breed bekend is dat de politie gegevens bij aanbieders van sociale netwerken kan opvragen en dat ook doet.

Uitspraak onbekend

Het is nog niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet, maar Bits of Freedom is er in ieder geval van overtuigd dat de rechter het met hen eens zal zijn. En dat het dus niet lang meer zal duren voor we weten hoe vaak de politie bij Facebook en Google aanklopt.

 

0 Shares:
1 comment
  1. Dus een rechter (justitie) moet gaan beslissen of justitie zo mag handelen… het lijkt me een onzinnig proces. Zeker nu ik ervaren heb dat rechters het wetboek mis(ge)bruiken zoals hun machtwellustige ego belieft. Zij gaan voor persoonlijke gemakzucht en zullen ook zo besluiten. Pech voor de mensen die vals beschuldigd worden. Justitie in Nederland is totaal geflopt, doorspekt met formele maffia en het wordt slechts erger. Oplossing? Emigreren? Ik weet zeker dat in de gevangenissen veel onschuldigen zitten of een verkeerde straf hebben gekregen.

Comments are closed.

Dit artikel is 2.910 keer gelezen