Bitcoins zijn digitaal geld, een valuta geldig op internet. Het is een gedecentraliseerd elektronisch betaalmiddel dat niet wordt beheerd door banken of overheden of onder hun controle staat. Bitcoins werken zonder stromannen of creditkaarten.

Het is nieuw geld: in de letterlijke zin. Wie dit precies heeft bedacht is in mysterie gehuld. De naam is Satoshi Nakamoto, maar welk mens schuil gaat achter dat pseudoniem?

Digitaal geld? Hoe dan?

Bitcoins zijn in feite datapakketjes waar een waarde aan hangt. Gebruikers betalen elkaar online en de transactiekosten bedragen minder dan een cent per overboeking. Het is geld van mensen en de vroegste gebruikers zien het echt als een revolutie, een manier om instortende economieën te omzeilen in de dagelijkse handel.

Hoe kom je aan bitcoins?

Stap 1 is het downloaden van een portemonnee. Logisch, want daar bewaar je geld in, ook nieuw digitaal geld. In dit geval is het een elektronisch bestand met een versleuteling. Deze portemonnee is uniek en jouw identificatie als beheerder en eigenaar van de bitcoins. Er zijn ook mogelijkheden online je geld te bewaren. Via de site bitinstant koop je bitcoins met euro’s of dollars. Je kunt die stap overslaan, door bitcoins te vragen voor je dienst of product.

Stap 2 is het aanbieden of kopen van diensten of product in bitcoins. En dat is het eigenlijk.

Waar kan ik met bitcoins handelen?

Het aantal mogelijkheden breidt voortdurend uit, kijk bijvoorbeeld op de martkplaats Bitcoin of op dit overzicht bij Bitcoinspot. Je kunt ze ook omzetten in goud op deze door niet  door ons geverifieerde site Coinabul.

En inflatie dan?

Als echte valuta heeft ook Bitcoin te lijden onder inflatie, meer ‘munten’ in de markt betekent een lagere waarde. Maar in plaats van een centrale bank regelt een algoritme de uitgifte van Bitcoins. De snelheid ligt momenteel op 6 bitcoins per uur. Kijk hier voor meer info (met grafieken).

Waarom zou ik?

Tja, waarom niet? Onheilsprofeten voorspellen het einde van het financiële systeem zoals we dat nu kennen en het verkennen van alternatieven is dan niet zo’n gek idee. Genoeg discussie online in ieder geval over de waarde van goud versus bitcoin (golden standard versus cyber currency). Persoonlijk vind ik het jammer dat er ook veel discussie is of bitcoin het geld van de toekomst is “of een hype”. Waarom alleen die twee keuzes? Waarom niet een briljante ontwikkeling die al dan niet inspireert tot opnieuw nadenken over betaalmiddelen? Omdat iets relatief kortstondig veel media-aandacht krijgt – en dus een hausse is – hoeft het niet nutteloos te zijn. En als men al een keurmerk overweegt om gerotzooi te voorkomen, dan getuigt dat volgens mij van verder kijken dan vandaag.

Meer weten?

Kijk dan een of vijftig afleveringen van The Bitcoin Show op YouTube. Hier aaflevering 1.

0 Shares:
3 comments
  1. Er worden niet 6 bitcoins per uur gecreëerd, maar 6 blokken per uur. Voorlopig bevat elk blok 50 bitcoins (binnenkort 25), dus op dit moment worden er 300 bitcoins per uur gecreëerd.

    Verder is de totale hoeveelheid bitcoins die kunnen gecreëerd worden gelimiteerd tot 21 miljoen, dus uiteindelijk gaat er geen inflatie maar eerder deflatie optreden.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.678 keer gelezen